O ampla grupare infractionala, formata din cetateni
romani si maghiari, care dezvoltase pe teritoriul Ungariei o
fabrica ilegala de productie a unor cantitati importante de
tigarete contrafacute, a fost destructurata in urma cooperarii
autoritatilor din Romania si Ungaria.
In baza informatiilor furnizate de politistii de frontiera romani,
Serviciul Vamal din Ungaria a confiscat, in localitatea Szolnok -
Ungaria, aflata la 150 km de granita cu Romania, doua linii de
productie de tigari, sute de mii de pachete tigari contrafacute,
peste 31 tone de tutun care urma sa fie procesat, precum si sute de
mii de timbre fiscale false.
Din datele furnizate de partea maghiara, valoarea accizelor pentru
produsele accizabile confiscate este de peste 2 milioane de
euro.
Liderul gruparii era un cetatean roman domiciliat in jud. Bihor,
cunoscut cu antecedente penale pentru savarsirea unor infractiuni
de evaziune fiscala si contrabanda cu produse accizabile.
In cursul lunii august 2012, politistii de frontiera au intrat in posesia unor informatii conform carora mai multi cetateni romani si maghiari s-au constituit intr-o grupare infractionala care avea ca obiect de activitate producerea ilegala si contrafacerea unor importante cantitati de tigarete, in vederea comercializarii acestora pe teritoriul Romaniei.
Ca urmare a acestui fapt, politistii de frontiera din cadrul S.T.P.F. Iasi si I.G.P.F., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., in colaborare cu S.R.I. Timis, Iasi si Arad, precum si cu sprijinul D.G.I.P.I. - Structura Centrala, C.C.P.I. - Centrul Regional SELEC si EUROPOL au demarat activitati specifice, in vederea identificarii si monitorizarii membrilor retelei si probarii activitatii ilegale a intregului grup infractional organizat.
Astfel, s-a stabilit ca liderul retelei este un cetatean roman, domiciliat in judetul Bihor, care coordoneaza o grupare formata din cetateni romani si maghiari, specializata in productia de tigarete contrafacute, de calitate inferioara si valorificarea/distribuirea acestora pe piata neagra din Romania, Ungaria, Italia si alte state comunitare.
In acest sens, anchetatorii romani au stabilit ca grupul infractional dezvoltase, in localitatea Szolnok din Ungaria (aflata la aproximativ 150 km de granita cu Romania), o fabrica de productie ilegala si contrafacere a tigaretelor. In urma activitatilor specifice s-a stabilit ca gruparea intentiona sa produca o cantitate importanta de tigari contrafacute, pe care ulterior urma sa o transporte inclusiv in Romania, pentru a fi comercializata pe piata neagra de desfacere.
Liderul gruparii, un oradean cunoscut cu antecedente penale tot ca urmare a savarsirii unor infractiuni de contrabanda cu produse accizabile (tigari), precum si membrii retelei erau foarte precauti, incercand permanent sa-si secretizeze activitatile ilegale si sa induca in eroare politistii aflati pe urmele lor. Astfel, acestia vorbeau atat in romana cat si in maghiara codificat, folosind termenul de flori pentru tutun si de asemenea, achizitionasera un puternic aspirator industrial, in scopul prevenirii extinderii mirosului de tutun in mediul extern.
Procedandu-se la exploatarea informatiilor furnizate de ofiterii Politiei de Frontiera, in data de 20 noiembrie a.c., autoritatile maghiare au descins in doua locatii din localitatea Szolnok - Ungaria, unde a fost descoperita si confiscata o linie completa de productie de tigari, incluzand masini de taiat si fermentat tutun, precum si:
450.000 pachete tigari Plugarul contrafacute; 31.000 kg tutun fin-taiat / maruntit - echivalentul a 1.650.000 pachete tigari; 856 kg frunze de tutun; 363 000 bucati timbre / sigilii fiscale moldovenesti contrafacute; 1.230 km hartie pentru tigari si hartie pentru cutii de tigari.Din datele furnizate de partea maghiara, valoarea accizelor pentru produsele accizabile confiscate este de 586.000.000 HUF (echivalentul a 2.077.561 euro), din care 294.000.000 HUF (echivalentul a 1.042.325 euro) reprezinta TVA-ul continut.
In actiunea respectiva au fost retinute doua persoane de cetatenie romana aflate, in prezent, in custodia autoritatilor maghiare.
In urma finalizarii activitatii, luand in considerare rezultatele acesteia, precum si modul in care s-a realizat cooperarea intre autoritatile celor doua state, directorul general pentru Afaceri Penale din cadrul Administratiei Nationale Taxe si Vami din R. Ungaria, generalul de brigada dr. LASZLO VANKO a transmis Inspectoratului General al Politiei de Frontiera o scrisoare prin care multumeste pentru modul in care s-a realizat cooperarea, subliniind rolul important al politistilor de frontiera romani in finalizarea cu succes a operatiunii. A fost subliniata, de asemenea, convingerea ca excelentele relatii de cooperare stabilite intre institutiile romane si maghiare se vor materializa si in rezultate viitoare semnificative.