Combaterea migratiei ilegale a strainilor, in atentia Politiei de Frontiera Romane

In primele 9 luni ale anului 2009, Politia de Frontiera Romana a depistat peste 304 grupuri de migranti, fiind identificati 186 traficanti si 1.274 migranti - cetateni straini.
Dintre acestea, 12 grupuri erau organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de persoane, cu 34 traficanti identificati si 64 victime.
La "frontiera verde", au fost descoperiti peste 664 straini, care au incercat sa treaca ilegal granita in Romania sau sa iasa din tara prin trecerea frauduloasa a frontierei.
Pentru contracararea acestui fenomen, se intreprind masuri ferme in toate zonele de competenta, actionandu-se atat independent cat si in cooperare cu celelalte institutii cu atributii in domeniu.
De asemenea, in baza acordurilor de colaboare cu celelalte structuri de ordine si siguranta publica din tara, politistii de frontiera participa la actiuni si controale comune, scopul fiind identificarea si depistarea persoanelor care sprijina migrantii ilegali.

In anul 2009, Politia de Frontiera Romana a intreprins masuri ferme, in toate zonele de competenta, in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce intentionau sa tranziteze ilegal frontiera de stat a Romaniei si implicit, pentru prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a traficului de persoane.

Urmare a acestor masuri, in perioada de referinta (9 luni 2009) au fost depistate 304 grupuri de migranti, din care 12 grupuri erau organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de migranti, conform Legii 39/2003, fiind identificati, in total, 186 traficanti si 1.274 migranti.

Metodele folosite de migranti in incercarea de trecere ilegala a frontierelor romane pornesc de la folosirea de pasapoarte / vize false, ascundere in mijloace de transport, incercarea de intrare / iesire ilegala prin punctul de frontiera (sustragere de la control) si se termina cu trecerea / tentativa de trecere ilegala la "frontiera verde".

In multe cazuri, cetatenii straini intra legal in tara noastra, ulterior, fiind depistati, la iesirea din Romania, in tentativa de trecere ilegala a frontierei (cu documente false ori falsificate, ascunsi in mijloacele de transport etc.).

Din punct de vedere al trecerilor/tentativelor de trecere ilegala a frontierei, in cele noua luni ale anului 2009, au fost depistati 406 straini care au incercat sa intre ilegal in tara pe la "frontiera verde" sau sa evite controlul specific realizat in punctul de trecere, precum si 258 straini care au incercat sa iasa ilegal din Romania, folosind aceleasi metode.

La acestia se adauga un numar de 610 straini, depistati in punctele de frontiera, cu pasapoarte / vize false (193 persoane) sau ascunsi in mijloacele de transport (417 persoane).

Pe sectiuni de frontiera, situatia arata ca frontiera cea mai "uzitata" ramane, in continuare, Ungaria, urmata de Ucraina si R. Moldova.

Pentru contracararea migratiei ilegale a cetatenilor straini, Politia de Frontiera Romana intreprinde masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce intentioneaza tranzitarea ilegala a frontierei de stat a Romaniei, respectiv:

intensificarea supravegherii si controlului trecerii frontierei de stat si crearea de echipe mobile, care se deplaseaza in functie de directiile de actiune ale elementelor infractoare. dezvoltarea cooperarii in plan intern - cu celelalte institutii cu atributii in asigurarea sigurantei statului si combaterea infractionalitatii transfrontaliere - precum si in plan international - cu autoritatile similare din statele vecine si cele membre U.E.
In baza acordurilor de colaboare cu celelalte structuri de ordine si siguranta publica din tara, politistii de frontiera deruleaza, in prezent, actiuni si controale comune in interiorul tarii, in locurile si mediile pretabile comiterii acestui gen de fapte, scopul fiind identificarea si depistarea persoanelor care sprijina migrantii ilegali.
De asemenea, atat direct cat si prin intermediul punctelor de contact existente la frontiera, lucratorii nostri realizeaza un schimb operativ de date si informatii cu omologii din statele vecine si cei din tarile membre U.E. utilizarea, la capacitate maxima, a echipamentelor logistice detinute si continuarea pregatirii profesionale a lucratorilor p.f., prin specializarea acestora pe principalele domenii de infractionalitate, inclusiv combaterea migratiei ilegale.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe