Combaterea migratiei ilegale a strainilor, in atentia Politiei de Frontiera Romane

In semestrul I 2008, Politia de Frontiera Romana a depistat 208 grupuri de migranti, fiind identificati 88 traficanti si 792 imigranti - cetateni straini.
Fata de perioada similara a anului trecut, se inregistreaza o crestere de aproximativ 2 ori a depistarilor inregistrate de politistii de frontiera in domeniul migratiei ilegale, numai la "frontiera verde" fiind retinuti peste 400 cetateni straini, care au intrat ilegal in tara noastra sau incercau sa iasa, in acelasi mod, cu scopul de a ajunge fraudulos in spatiul Schengen.
Pentru contracararea acestui fenomen, se intreprind masuri ferme in toate zonele de competenta, actionandu-se atat independent cat si in cooperare cu celelalte institutii cu atributii in domeniu.
In prezent, ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera sunt detasati la nivelul frontierei de Nord si Est a Romaniei, pentru a desfasura controale intensificate pe linia prevenirii si combaterii migratiei ilegale - atat in punctele de trecere cat si la frontiera verde.
De asemenea, in baza acordurilor de colaboare cu celelalte structuri de ordine si siguranta publica din tara, politistii de frontiera participa la actiuni si controale comune, scopul fiind identificarea si depistarea persoanelor care sprijina migrantii ilegali.

- Migratia - un fenomen global -

Migratia, in ansamblu, reprezinta un fenomen dinamic si complex, care poate juca un rol important in dezvoltarea economica a tarilor de destinatie si in reducerea saraciei din tarile de origine ale migrantilor. Ea s-a transformat, de-a lungul timpului, dintr-un proces regional - determinat de factori economici, sociali, naturali, politici, etc. - intr-un fenomen global, fiind parte esentiala a existentei globalizate din prezent.

In zilele noastre, nici o tara din lume nu a ramas in afara fluxurilor migratorii internationale, fiind fie stat de origine, fie de tranzit sau de destinatie pentru migranti, ori detinand toate cele trei atribute simultan.

Migratia, in forma sa ilegala, poate avea efecte negative asupra statului / statelor de destinatie, sens in care prevenirea si combaterea acestui fenomen a devenit un proces multi-national, ce implica o abordare globala din partea tuturor tarilor implicate, precum si adoptarea unor masuri comune eficiente in acest domeniu.

La nivelul Uniunii Europene, statele membre au creat o politica de imigratie comuna, principalul obiectiv fiind asigurarea un management eficient printr-o abordare coordonata, care sa tina seama de situatia economica si demografica a UE.

- Romania - inclusa pe Ruta Balcanica a migratiei ilegale -

In contextul international actual, Romania - tara sud-est europeana, situata la confluenta drumurilor care leaga estul de vestul continentului si sudul asiatic de nordul si vestul european - este inclusa pe "Ruta Balcanica" a migratiei ilegale, fapt ce poate afecta, in conditiile unei gestionari ineficiente, domeniile vitale ale societatii romanesti, inclusiv siguranta statului si a propriilor cetateni.

Aceasta pozitionare geografica, precum si faptul ca tara noastra a aderat, la 01 Ianuarie 2007, la Uniunea Europeana, constituie unul din motivele de baza pentru care Romania se va transforma, in viitorul apropiat, dintr-o tara preponderent de tranzit intr-una de destinatie pentru migrantii economici din Estul continentului si Sudul asiatic.

Pentru prevenirea si combaterea segmentului ilegal al fenomenului migrationist, Politia de Frontiera Romana intreprinde toate masurile necesare pentru organizarea si desfasurarea unui control eficient al persoanelor aflate / depistate in zonele de competenta (in punctele de trecere - pe sensul de intrare si iesire din tara, la frontiera "verde" si in cei 30 km. de la granita catre interiorul tarii), implementand toate cele 4 filtre de control, conform practicilor europene.

In prezent, la nivelul frontierelor romane, fenomenul migrationist se manifesta astfel:

sunt folosite, in continuare, atat rutele sudice (Asia Centrala - Siria - Turcia - Bulgaria - frontiera de Sud a Romaniei) cat si cele estice de migratie (Asia Centrala / Africa - Rusia / Ucraina - Republica Moldova - frontiera de Est a Romaniei); in conditiile existentei unui numar mare de cetateni de origine afro-asiatica, comasati pe teritoriul Ucrainei, in ultima perioada de timp, a fost activata si ruta Ucraina (Kiev) - frontiera de Nord a Romaniei - Ungaria; aceasta ruta este folosita si de persoane provenite din spatiul ex-sovietic; metodele folosite de migranti in incercarea de trecere ilegala a frontierelor romane pornesc de la folosirea de pasapoarte / vize false, ascundere in mijloace de transport, incercarea de intrare / iesire ilegala prin punctul de frontiera (sustragere de la control) si se termina cu trecerea / tentativa de trecere ilegala peste "frontiera verde"; in multe cazuri, in special cetatenii din R. Moldova si Turcia, intra legal in tara noastra, ulterior, fiind depistati, la iesirea din Romania, in tentativa de trecere ilegala a frontierei (cu documente false ori falsificate, ascunsi in mijloacele de transport, etc.); cetatenii afro-asiatici, dupa intrarea ilegala in Romania, solicita obtinerea statutului de refugiat; tarile de destinatie declarate de migranti sunt, in general, state membre U.E. si Schengen, cele mai des "vehiculate" fiind Germania (turcii si afro-asiaticii) si Italia (moldovenii).

- Statistica -

In semestrul I 2008, Politia de Frontiera Romana a depistat 208 grupuri de migranti, in care au fost identificati 88 traficanti si 792 imigranti, dintre acestea 21 grupuri fiind organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de persoane.

In comparatie, in perioada similara a anului trecut, au fost descoperite 164 grupuri de migranti, cu 64 traficanti si 470 imigranti.

Din punct de vedere al trecerilor / tentativelor de trecere ilegala a frontierei, in cele sase luni ale anului 2008, au fost depistati 405 straini care au intrat ilegal in tara pe la "frontiera verde" sau incercand sa se sustraga de la controlul specific realizat in punctul de trecere, precum si 162 straini care au incercat sa iasa ilegal din Romania, folosind aceleasi metode.

La acestia din urma se adauga un numar de 325 straini, depistati in punctele de frontiera, pe sensul de iesire din tara, cu pasapoarte / vize false (214 pers.) sau ascunsi in mijloacele de transport (111 pers.).

Pe sectiuni de frontiera, situatia arata ca frontiera cea mai "uzitata" ramane, in continuare, Ungaria, urmata de Ucraina si R. Moldova.

Fata de anul 2007, se inregistreaza o crestere de aproximativ 2 ori a depistarilor inregistrate de politistii de frontiera in domeniul imigratiei ilegale (atat pe intrare in tara cat si pe iesire).

- Masuri -

Pentru contracararea migratiei ilegale a cetatenilor straini, Politia de Frontiera Romana intreprinde masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce intentioneaza tranzitarea ilegala a frontierei de stat a Romaniei, respectiv:

1. in tensificarea supravegherii si controlului trecerii frontierei de stat si crearea de echipe mobile, care se deplaseaza in functie de directiile de actiune ale elementelor infractoare.
In prezent, ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera sunt detasati la nivelul frontierei de Nord si Est a Romaniei, pentru a desfasura controale intensificate pe linia prevenirii si combaterii migratiei ilegale - atat in punctele de trecere cat si la frontiera verde.

2. dezvoltarea cooperarii in plan intern - cu celelalte institutiile cu atributii in asigurarea sigurantei statului si combaterea infractionalitatii transfrontaliere - precum si in plan international - cu autoritatile similare din statele vecine si cele membre U.E.
In baza acordurilor de colaboare cu celelalte structuri de ordine si siguranta publica din tara, politistii de frontiera deruleaza, in prezent, actiuni si controale comune in interiorul tarii, in locurile si mediile pretabile comiterii acestui gen de fapte, scopul fiind identificarea si depistarea persoanelor care sprijina migrantii ilegali.
De asemenea, atat direct cat si prin intermediul punctelor de contact existente la frontiera, lucratorii nostri realizeaza un schimb operativ de date si informatii cu omologii din statele vecine si cei din tarile membre U.E.

3. utilizarea, la capacitate maxima, a echipamentelor logistice detinute si continuarea pregatirii profesionale a lucratorilor p.f., prin specializarea acestora pe principalele domenii de infractionalitate, inclusiv combaterea migratiei ilegale.

Politia de Frontiera Romana apreciaza ca o cooperare inter-institutionala intensa la nivel european si un schimb operativ si eficient de date si informatii la nivel national reprezinta mijloace viabile de combatere a migratiei ilegale de persoane.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe