Combaterea braconajului piscicol in zonele de frontiera

Constienta fiind de consecintele negative produse, prin braconaj, asupra biosferei existente in apele de frontiera, Politia de Frontiera Romana se preocupa permanent pentru contracararea acestui fenomen, actiunile derulate adaugandu-se atributiei principale a institutiei de supraveghere si control a trecerii frontierei de stat.
Avand in vedere analizele in domeniu efectuate la nivel guvernamental (inclusiv, cele de la nivelul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii), in anul 2008, Politia de Frontiera a intensificat actiunile de prevenire si combatere a braconajului piscicol, fiind confiscate aproximativ 25 tone de peste si 90 kg. icre, respectiv intocmite 1.204 dosare penale.
De asemenea, au fost aplicate 1.417 contraventii, cu amenzi in valoare de aproximativ 170.000 lei.

Pe langa atributiile principale, conferite de lege, de supraveghere si control al trecerii frontierei de stat, respectiv combatere a infracttonalitatii transfrontaliere, Politia de Frontiera Romana participa, alaturi de alte institutii abilitate ale statului, la "supravegherea, controlul si asigurarea protectiei si conservarii fondului cinegetic si piscicol natural, prin prevenirea si combaterea vanatului si pescuitului ilegal".

Drept urmare, institutia noastra actioneaza, in zonele de competenta, pentru contracararea braconajului piscicol si cinegetic, folosind in acest scop toate echipamentele tehnice din dotare (pe apa / uscat) si organizand filtre de control pe principalele directii de deplasare.

In anul 2008, avand in vedere analizele efectuate la nivel guvernamental si deciziile stabilite de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Politia de Frontiera Romana a intensificat actiunile de prevenire si combatere a braconajului piscicol.

Astfel, la nivelul intregii zone de competenta aflate la frontiera "albastra" (Dunare, Marea Neagra, raurile de frontiera), politistii de frontiera au confiscat cantitatea totala de 24.836 kg. peste (din care 60 kg. sturion) si 89,340 kg icre, pe care diverse persoane - in majoritatea cazurilor cetateni romani - le detineau, fara a poseda documente de provenienta ori le obtinusera prin practicarea ilegala a pescuitului.

Totodata, au fost retinute 92 ambarcatiuni, 71.950 m. plase monofilament, 589 mp. navoade, 155 mp. voloace si 1.081 alte unelte de pescuit.

Au fost intocmite 1.204 dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunii de braconaj piscicol si, de asemenea, au fost sanctionate contraventional un numar de 1.417 persoane, valoarea amenzilor aplicate ridicandu-se la 169.180 lei.

Daca ne referim numai la zona Deltei Dunarii, in perioada de referinta, politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Tulcea au confiscat 10.494,6 kg. peste (din care 40 kg. somn si aprox. 14 kg. sturion), 45,5 kg. icre, 14 ambarcatiuni, peste 1.000 plase, setci si alte unelte de pescuit, 8 motoare si 2 aparate electrice de pescuit.

Si la acest nivel, se actioneaza permanent, folosindu-se un numar de 39 ambarcatiuni si 53 autovehicule existente in dotarea institutiei.

In functie de situatia operativa si conditiile hidro-meteorologice (ex. conditiile de navigatie pe timp de iarna - formatiuni de gheata, sloiuri de gheata pe suprafata apei), politistii de frontiera tulceni adapteaza procedurile de prevenire si combatere a fenomenului, plasand dispozitivele operative astfel incat sa se asigure eficienta maxima in domeniul de referinta (pe timp de iarna, daca se inregistreaza formatiuni de gheata, sloiuri etc. se actioneaza, in special, de pe uscat pentru a nu fi afectate echipamentele din dotare).

De asemenea, sunt derulate actiuni comune impreuna cu celelalte institutii abilitate (A.N.P.A., A.R.B.D.D. etc.), scopul fiind cresterea eficientei pe linia prevenirii si combaterii acestui fenomen. Astfel, in anul 2008, au fost organizate nu mai putin de 560 de actiuni pentru prevenirea si combaterea braconajului piscicol in Delta Dunarii (in medie, 2 actiuni zilnic), din care 248 actiuni in comun cu alte institutii cu atributii in acest domeniu (A.N.P.A., A.R.B.D.D. etc.).

Politia de Frontiera Romana va continua sa desfasoare activitati specifice pentru contracararea braconajului piscicol, apreciind ca buna colaborare intre institutiile cu atributii in domeniu si respectul fata de lege manifestat de cetateni, reprezinta metode eficiente ce pot asigura protectia biosferei din apele de frontiera.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe