In cele doua luni ale anului 2008, cetatenii din R. Moldova s-au situat pe primul loc al topului cetatenilor straini cu identitati false depistate la frontiera romana.
Din statisticile existente la nivelul Politiei de Frontiera Romane, a rezultat faptul ca, in perioada 01.01. - 29.02.2008, topul cetatenilor straini care au incercat sa tranziteze frontiera de stat a Romaniei in baza unor documente false sau falsificate este urmatorul: locul 1 - R. Moldova (78 persoane), locul 2 - Turcia (9 persoane), locul 3 - Ucraina (3 persoane), Bulgaria (2 persoane), Zimbabwe (2 persoane), Pakistan, Columbia, Albania, Cuba (cate o persoana).
In majoritatea cazurilor de migratie ilegala inregistrate in zonele de competenta s-a stabilit ca cetatenii moldoveni, dupa intrarea legala in Romania, folosesc urmatoarele metode pentru a ajunge ilegal in tari membre U.E.:
folosirea, in punctele de trecere, a unor documente false / falsificate (carti de identitate si pasapoarte romanesti, documente de sedere italiene) sau apartinand altor cetateni romani; incercarea de trecere ilegala peste frontiera verde (cu Ungaria); ascunderea in mijloace de transport cu intentia de iesire ilegala din tara (la frontiera de vest).In acest context, din totalul strainilor carora nu li s-a permis intrarea in tara din diverse motive legale (1.467 persoane), un numar de 991 persoane au fost cetateni din R. Moldova, acestia intentionand sa intre in Romania fara insa a indeplini conditiile prevazute de lege (s-au legitimat cu pasapoarte / vize false ori falsificate, existau nereguli in documentele de calatorie, nu posedau mijloace de intretinere etc.).
De asemenea, politistii de frontiera nu au permis iesirea din tara unui numar de 209 cetateni moldoveni din diferite motive legale (dintr-un total de 378 straini carora nu li s-a permis continuarea calatoriei in strainatate). Acestia s-au prezentat in punctele de trecere, pe sensul de iesire din Romania, fie cu pasapoarte / vize false ori falsificate ori cu nereguli in documentele de calatorie sau au fost depistati ascunsi in mijloacele de transport.
La frontiera verde, din totalul strainilor depistati in trecere / tentativa de trecere frauduloasa a frontierei (pe intrare sau iesire din tara) - 79 persoane - un numar de 31 persoane au fost cetateni din R. Moldova, toti fiind descoperiti de politistii de frontiera in momentul in care incercau sa iasa ilegal din Romania.
In aceeasi perioada, lucratorii nostri au mai descoperit 456 cetateni moldoveni care au savarsit acte ilegale (283 au savarsit infractiuni si 173 contraventii). Printre faptele ilicite comise, se regasesc: traficul de migranti, contrabanda cu tigari si masini suspecte a fi furate din strainatate etc.
Revenind la problematica migratiei ilegale, din statisticile P.F.R. pe primele 2 luni ale anului 2008, rezulta ca, in topul cetateniilor cu "identitati false" depistate la frontiera se regasesc si cetatenii turci. Acestia, dupa intrarea legala in Romania, folosesc pasapoarte turcesti, bulgaresti sau carti de identitate romanesti apartinand altor persoane, precum si carti de identitate / pasapoarte bulgaresti falsificate. De asemenea, cetateni turci au fost depistati, incercand sa intre ilegal in tara noastra, in baza unor vize Schengen false ori cu carti de identitate bulgaresti false, precum si in tentativa de trecere peste frontiera verde romano-ungara, cu intentia de a se deplasa in spatiul Schengen (in special, Germania).
O alta categorie de cetateni "implicati" in cazuri de migratie ilegala sunt cetatenii sarbi, care, dupa intrarea ilegala pe frontiera verde, solicita statut de azilant la structurile politiei de frontiera in momentul depistarii.
Din analiza fenomenului migrationist, in ansamblu, inregistrat la nivelul frontierelor romane, se constata urmatoarele:
sunt folosite, in continuare, atat rutele sudice cat si cele estice de migratie; metodele folosite de migranti in incercarea de trecere ilegala a frontierelor romane pornesc de la folosirea de pasapoarte / vize false, ascundere in mijloace de transport, incercarea de intrarea/iesire ilegala prin punctul de frontiera (sustragere de la control) si se termina cu trecerea / tentativa de trecere ilegala peste frontiera verde; in multe cazuri, in special cetatenii din R. Moldova si Turcia, intra legal in tara noastra, ulterior, fiind depistati, la iesirea din Romania, in tentativa de trecere ilegala a frontierei; in primele 2 luni ale anului 2008, Politia de Frontiera Romana a depistat: 69 grupuri de migranti in care au fost identificati 30 traficanti si 275 migranti, dintre acestea 3 grupuri (11 traficanti si 11 migranti) fiind organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de migranti conform Legii 39/2003. In perioada similara 2007, au fost depistate 42 grupuri de migranti (22 traficanti si 153 migranti) din care 6 grupuri organizate conform Legii 39/2003 in vederea savarsirii infractiunii de trafic de migranti. 22 calauze / transportatori (13 cetateni romani si 9 cetateni straini). In perioada similara 2007, au fost depistate 4 calauze / transportatori - cetateni romani. 61 cetateni straini care au trecut ilegal frontiera in Romania; 229 cetateni straini care au incercat sa iasa ilegal din tara, prin trecere peste frontiera verde.Pentru prevenirea si combaterea acestui fenomen, Politia de Frontiera Romana intreprinde toate masurile necesare pentru organizarea si desfasurarea unui control eficient al persoanelor aflate / depistate in zonele de competenta (in punctele de trecere - pe sensul de intrare si iesire din tara, la frontiera "verde" si in cei 30 km. de la granita catre interiorul tarii), implementand toate cele 4 filtre de control, conform practicilor europene.
Informatii de background:
In contextul international actual, Romania - tara sud-est europeana, situata la confluenta drumurilor care leaga estul de vestul continentului si sudul asiatic de nordul si vestul european - este inclusa pe "Ruta Balcanica" a migratiei ilegale, fapt ce poate afecta, in conditiile unei gestionari ineficiente, domeniile vitale ale societatii romanesti, inclusiv siguranta statului si a propriilor cetateni.
Aceasta pozitionare geografica, precum si faptul ca tara noastra a aderat, la 01 Ianuarie 2007, la Uniunea Europeana, constituie unul din motivele de baza pentru care Romania se va transforma, in viitorul apropiat, dintr-o tara preponderent de tranzit intr-una de destinatie pentru migrantii economici din Estul continentului si Sudul asiatic.
Pentru contracararea migratiei ilegale a cetatenilor straini, Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce intentioneaza tranzitarea ilegala a frontierei de stat a Romaniei, apreciind faptul ca o intensa cooperarea inter-institutionala la nivel european, precum si un schimb operativ si eficient de date si informatii la nivel national reprezinta mijloace viabile de combatere a migratiei ilegale de persoane.