Valorile de trafic inregistrate in primul
trimestru 2008 au fost cu peste 40% mai mari.
Au fost constatate aproximativ 8.500 fapte ilegale, cele mai multe
infractiuni fiind inregistrate la categoria "trecere / tentativa de
trecere ilegala a frontierei".
Au fost descoperite peste 210 kg. droguri, 33 arme si 2951 cartuse,
31 autoturisme furate din strainatate si bunuri de contrabanda in
valoare de aproximativ 34 milioane lei.
Politia de Frontiera va continua sa ia masuri ferme pentru
prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere.
La nivelul Politiei de Frontiera Romane a fost realizata o evaluare a rezultatelor obtinute pe linie operativa in primul trimestru al anului 2008. Situatia statistica si concluziile extrase din analizarea infractionalitatii inregistrate in zonele de competenta se prezinta astfel:
TRAFICUL PRIN PUNCTELE DE CONTROL TRECERE FRONTIERA
In trim. I 2008, traficul general de persoane - pe sensul de intrare si iesire in/din tara - a fost de 8.471.683 treceri, din care: 7.159.506 - treceri cetateni U.E. (inclusiv, cetateni romani) si 1.312.177 - treceri cetateni non-U.E. Fata de perioada similara a anului trecut, valorile de trafic inregistrate in primul trimestru 2008 au fost cu 41% mai mari.
In aceeasi perioada, valorile traficului mijloacelor de transport au fost de 2.812.071 treceri, cu 47% mai mari, comparativ cu trim. I 2007.
FAPTE ILEGALE CONSTATATE LA FRONTIERA
Politistii de frontiera au depistat in zonele de competenta 8.451 fapte ilegale (3.200 infractiuni si 5.251 contraventii).
Pe categorii de infractiuni, cele mai multe au fost inregistrate la categoria "trecere / tentativa trecere ilegala a frontierei" - 629 fapte, urmate de "fals si uz de fals" - 561 fapte, "trafic de fiinte umane" - 201 fapte, "infractiuni de natura economico-financiara" - 193, "dreptul de proprietate intelectuala" - 58, "calauzire" - 56, "infractiuni la regimul armelor si munitiilor" - 54, "trafic de droguri" - 19, etc.
In materie de constatare si sanctionare a faptelor contraventionale, in trim. I 2008, s-au aplicat amenzi contraventionale unui numar de 5.251 persoane (5.062 romani si 189 straini), in valoare de 2.174.809 lei.
MIGRATIE ILEGALA
Nu s-a permis intrarea in Romania din diferite motive legale, unui numar de 2.538 cetateni straini, cei mai multi fiind din: R. Moldova - 1.751 persoane, Ucraina - 239 persoane, Turcia - 186 persoane, Serbia - 84 persoane etc.
Au fost depistati 118 straini care au incercat sa intre ilegal in Romania prin trecere frauduloasa peste frontiera verde, precum si 44 persoane care au incercat sa se sustraga de la controlul de frontiera, efectuat in punctele de trecere, pe sensul de intrare in tara.
De asemenea, in perioada analizata, politistii de frontiera au descoperit 292 straini care au incercat sa iasa ilegal din Romania (135 - cu pasapoarte / vize false ori falsificate, 86 - ascunsi in mijloacele de transport, 67 - in tentativa de trecere ilegala peste frontiera verde etc.).
Pe cetatenii, cele mai multe fapte de trecere / tentantiva de trecere ilegala a frontierei au fost savarsite de cetatenii moldoveni - 298, urmati de indieni - 68 si turci - 45.
Cea mai "uzitata" frontiera ramane, in continuare, cea cu Ungaria, cresteri importante ale numarului trecerilor / tentativelor de trecere ilegala fiind constatate si la frontiera cu Ucraina.
Modalitati de migratie ilegala:
cetateni moldoveni, dupa intrarea legala in Romania, pentru a ajunge in tari membre U.E., folosesc urmatoarele metode: folosirea, in punctele de trecere, a unor documente false / falsificate (carti de identitate si pasapoarte romanesti, documente de sedere italiene) sau apartinand altor cetateni romani; incercarea de trecere ilegala peste frontiera verde (cu Ungaria); ascunderea in mijloace de transport cu intentia de iesire ilegala din tara (la frontiera de vest); cetateni turci: dupa intrarea legala in Romania, folosesc pasapoarte turcesti si carti de identitate romanesti apartinand altor persoane, carti de identitate si pasapoarte bulgaresti falsificate sau apartinand altor persoane ori au fost depistati in tentativa de trecere a frontierei verzi cu Ungaria, cu scopul de a se deplasa in state ale U.E.; incearca sa intre ilegal in Romania in baza unor vize Schengen false, cu carti de identitate bulgaresti false, cu scopul de a ajunge in state din Spatiul Schengen (Germania); cetateni indieni, dupa intrarea ilegala pe frontiera verde, solicita - in momentul depistarii - statut de azilant la structurile politiei de frontiera. De asemenea, solicitanti de azil sunt depistati in tentativa de iesire ilegala din tara la frontiera cu Ungaria; la frontiera verde, au fost depistate actionand ilegal (atat pe intrare cat si pe iesire) si persoane provenind din: Pakistan, Georgia, Ucraina, Egipt, Somalia, Sudan; in punctele de trecere a frontierei, au fost depistate actionand ilegal (folosind documente de calatorie false / falsificate, ascunsi in mijloace de transport) si persoane provenind: Macedonia, Irak, Pakistan, Columbia, Zimbabwe, F.Rusa, China, Ucraina, Liberia si Cuba.In trim. I 2008, au fost depistate 59 grupuri de migranti in care au fost identificati 82 traficanti si 235 migranti. Dintre acestea, 9 grupuri (41 traficanti si 53 migranti) erau organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de migranti.
TRAFICUL DE PERSOANE (FIINTE UMANE)
In trim. I 2008, au fost inregistrate 71 cazuri de trafic de fiinte umane in care au fost identificati 61 traficanti si 95 victime. Dintre acestea, 10 grupuri erau organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de persoane (43 traficanti si 43 victime).
TRAFICUL DE DROGURI
A fost descoperita cantitatea totala de 213,915 kg. droguri (213,812 kg. heroina, 0,098 kg. canabis si 0,004 kg. hasis) fiind intocmite dosare penale fata de 15 persoane. Persoanele implicate proveneau din Turcia, Serbia, Ungaria, Bulgaria si Romania.
TRAFICUL CU ARME SI MUNITII
Au fost descoperite 33 arme, 2951 cartuse si 5 spray-uri cu gaze lacrimogene sau paralizante, fiind intocmite dosare penale pentru 54 persoane, in sarcina acestora retinandu-se infractiunea de trafic de arme, munitii, explozivi, produse toxice. Cetatenii implicati in aceasta activitate ilegala proveneau din Germania, Italia, Portugalia, Anglia, R. Moldova si Romania.
TRAFICUL CU AUTO FURATE
Au fost descoperite 31 autoturisme declarate furate din strainatate, in comiterea acestor tipuri de infractiuni ponderea fiind detinuta de cetatenii romani. De asemenea, s-a constatat ca, in continuare, Italia este principalul stat unde sunt declarate ca fiind furate autovehicule depistate la frontiera romana.
CONTRABANDA
Au fost retinute in vederea confiscarii bunuri de contrabanda (cafea, tigari, produse alimentare, produse electronice si electrocasnice, confectii, etc.) in valoare de 33.873.000 lei, precum si aproximativ 2 kg. bijuterii din aur si 6,6 kg. bijuterii din argint.
Au fost constatate 207 de infractiuni de natura economico-financiara in care au fost implicate 226 persoane.
COMBATEREA INFRACTIUNILOR LA REGIMUL DREPTURILOR DE PROPRIETATE INTELECTUALA
In trim. I 2008, politistii de frontiera - independent sau in colaborare cu lucratorii vamali - au depistat bunuri contrafacute purtand marci internationale protejate, dupa cum urmeaza:
121.521 buc. articole de imbracaminte si lenjerie; 237.034 buc. produse de parfumerie; 65.590 perechi incaltaminte.TRAFICUL ILEGAL CU TIGARI
Traficul ilegal cu tigari a luat amploare in ultimii ani la frontierele Romaniei, traficantii mizand pe "profitul" impresionant pe care il pot obtine din comercializarea "la negru" atat pe pietele de desfacere din tara noastra, cat mai ales pe cele din Occident, unde pretul unui pachet de tigari este de 4 ori mai mare decat in Romania.
In primul trimestru al anului 2008, politistii de frontiera - independent sau in colaborare cu inspectorii vamali - au retinut in vederea confiscarii 1.906.639 pachete tigari cu o valoare aproximativa de peste 150.000 Euro (5.706.514 Lei).
BRACONAJUL PISCICOL
In urma actiunilor specifice desfasurate in zonele de competenta, au fost retinute 32 ambarcatiuni, 18.629 m. plase monofilament, 77 alte unelte de pescuit, 185 mp. navoade, 7.023,6 kg. peste (din care 20,6 kg. sturion) si 49 kg. icre, fiind intocmite 385 dosare penale si aplicate 82 contraventii in valoare de 12.580 lei.
Politia de Frontiera Romana va continua sa ia masuri ferme pe linia prevenirii si combaterii infractionalitatii transfrontaliere, scopul fiind asigurarea securitatii nationale si a cetatenilor in slujba carora isi desfasoara activitatea.
CAZURI SEMNIFICATIVE
TRAFIC DE DROGURI
SATU MARE: In urma investigatiilor, in cooperare cu autoritatile germane, ofiterii antidrog din cadrul I.G.P.F., cu sprijinul lucratorilor vamali si sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au facut una dintre cele mai importante capturi de droguri, destinate pietei de desfacere din Europa de Vest.In urma operatiunilor desfasurate, au fost capturate, in apropierea frontierei cu Ucraina, aproximativ 132 kg. de heroina, ascunse in sasiul unui automarfar condus de un cetatean turc.
Actiunea s-a desfasurat la P.T.F. Halmeu, dupa 20 de ore de verificari amanuntite asupra unui TIR condus de un cetatean turc, fiind descoperite (in ascunzatori confectionate direct in sasiul automarfarului) 254 pachete ce contineau heroina. Valoarea drogurilor, pe piata de consum, a fost estimata la peste 10 milioane de euro.
Cetateanului turc i s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic ilicit de droguri de mare risc si trafic ilicit international de droguri de mare risc.
TRAFIC DE ARME
BUCURESTI: Politistii de frontiera romani au contribuit decisiv la prinderea lui Viktor Bout - unul dintre cei mai mari traficanti de armanent din lume.In urma activitatilor de cooperare cu Drug Enforcement Administration (D.E.A.) din S.U.A., care au condus la retinerea, in luna iunie 2007, a lui Monzer Al Kassar - cautat pentru savarsirea unor acte de terorism, politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane au fost solicitati de autoritatile americane pentru a fi sprijinite in identificarea si retinerea lui Viktor Bout.
Timp de doua saptamani de zile, ofiteri din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere-I.G.P.F., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au desfasurat actiuni specifice informativ-operative in vederea localizarii traficantului si probarii actiunilor sale ilegale de trafic international de armament. Alaturi de colegii de la D.E.A., veniti in Bucuresti, politistii de frontiera romani au stabilit mai multe variante de actiune pentru prinderea lui Bout despre care existau informatii ca ar fi interesat sa se intalneasca cu niste "beneficiari de armanent" (cetateni straini), inclusiv in Romania. In acest sens, sub coordonarea procurorilor, au fost monitorizate discutiile purtate intre Bout, unul dintre "locotenentii" sai si investigatorii sub acoperire cu privire la efectuarea unui transport de arme in Columbia (in valoare de 5 milioane $), incercandu-se, totodata, "atragerea" lui in tara noastra pentru a fi retinut. Probele obtinute in urma activitatilor informativ operative desfasurate in Romania, cu sprijinul Politiei de Frontiera Romane, au condus la arestarea si incriminarea lui Viktor Bout pentru savarsirea infractiunii de conspiratie si asociere in vederea traficarii ilegale de armanent catre organizatii teroriste straine.
MIGRATIE ILEGALA
IASI: Politistii de frontiera ieseni impreuna cu cei din cadrul D.P.F. Oradea si Serviciul de Actiuni Speciale si Investigatii al I.G.P.F., sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Iasi, au reusit anihilarea unei retele de migratie ilegala, ce avea ca "obiect de activitate" transportul ilegal al cetatenilor din R. Moldova in spatiul Schengen.Reteaua era formata din 7 membri, 6 cetateni romani si unul cu dubla cetatenie romana si moldoveana, fiecare avand roluri bine stabilite in ceea ce priveste racolarea, indrumarea, transportul si calauzirea cetatenilor moldoveni in vederea trecerii ilegale a frontierei de vest a Romaniei, respectiv punerea la dispozitia migrantilor a unor documente de identitate romanesti false sau falsificate.
Printr-o actiune de amploare desfasurata in judetele Iasi si Arad, au fost identificati si opriti din drumul ilegal catre Occident un numar de 15 cetateni din R. Moldova. De asemenea, au fost identificati si retinuti cei 7 membri ai retelei.
Din verificari si declaratii, s-a stabilit ca toti cetatenii moldoveni intrau legal in Romania si intentionau sa ajunga ilegal in spatiul Schengen, urmand sa plateasca gruparii, la destinatie, sume cuprinse intre 3.500 - 4.500 Euro/pers.
Membrilor gruparii li s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de initiere sau constituirea a unui grup in vederea savarsirii de infractiuni si trafic de migranti. MARAMURES: Politistii de frontiera maramureseni, in colaborare cu lucratori din cadrul S.R.I. Maramures, au retinut 41 cetateni indieni, care intentionau sa intre ilegal Romania, din Ucraina, pentru a ajunge vestul Europei. Pentru retinerea grupului, politistii de frontiera au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare, fiind trase sase focuri de avertisment in plan vertical.
Cei 41 migranti - toti barbati cu varste cuprinse intre 16 si 53 de ani - au fost retinuti pe raza localitatii Tisa, jud Maramures, la aproximativ 100 metri de linia de frontiera, ei fiind ajutati de 2 calauze ucrainene sa traverseze raul Tisa cu ajutorul unei barci pneumatice.
Toate persoanele au solicitat acordarea statutului de refugiat in Romania, politistii de frontiera au luat masura predarii acestora catre Oficiul Roman pentru Imigrari in vederea luarii masurilor legale.
TRAFIC ILEGAL CU TIGARI
MEHEDINTI: O retea de traficanti de tigari netimbrate care actiona pe raza judetelor Caras Severin, Mehedinti, Dolj si Gorj a fost destructurata de politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti, impreuna cu ofiteri ai S.I.P.I. Mehedinti si Directiei Politie de Frontiera Timisoara. Actiunea s-a desfasurat sub coordonarea unui procuror D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti si cu sprijinul Gruparii Mobile de Jandarmi Craiova.Reteaua era formata din 10 membri, fiecare avand roluri bine stabilite pentru derularea activitatii infractionale (traficul ilegal cu tigari, depozitarea si comercilizarea acestora pe piata "neagra").
In baza informatiilor detinute, politistii de frontiera au descins in mai multe locatii din municipiile Resita, Oravita, Turnu Severin, Craiova si Motru - folosite de traficantii de tigari ca depozite ilegale - ocazie cu care au fost ridicate in vederea confiscarii aproximativ 70.000 pachete de tigari netimbrate, precum si un pistol cu aer comprimat (neinregistrat in evidentele politiei). De asemenea, au fost indisponibilizate 3 autoturisme folosite in activitatea infractionala. Valoarea totala a tigarilor confiscate s-a ridicat la suma de 70.000 Euro. VASLUI: Politistii de frontiera si lucratorii vamali vasluieni, au descoperit, ascunse intr-o cisterna ce venea din R. Moldova si care urma sa incarce G.P.L. din Onesti, peste 300.000 pachete de tigari. Pentru a induce in eroare, soferul a deschis un mic rezervor de gaz, incercand sa convinga autoritatile ca incinta cisternei contine vapori de G.P.L.
Cazul a fost inregistrat la P.T.F. Albita, unde intr-o autocisterna, inmatriculata in Republica Moldova, au fost descoperite cele 300.000 pachete de tigari, de provenienta R. Moldova, pe care soferul intentiona sa le introduca ilegal in Romania.
S-a luat masura sanctionarii contraventionale a celui in cauza si indisponibilizarii mijlocului de transport pana la finalizarea cercetarilor.