Peste 80% din armele descoperite de poltistii de frontiera in primele 7 luni ale anului 2008, au fost arme neletale (de autoaparare), pentru care detinatorii nu posedau documentele necesare la trecerea frontierei. Cele mai multe depistari - 72% din total - s-au inregistrat la frontiera cu Bulgaria, marcile "preferate" fiind EKOL, GRIZZLY si BLOW.
De la inceputul anului si pana in prezent, politistii de frontiera au descoperit peste 70 de arme si 505.000 cartuse, fiind intocmite 94 dosare penale pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
In perioada 01.01. - 31.07.2008, politistii de frontiera au descoperit un numar de 74 arme si 505.271 cartuse, fiind constatate 94 de infractiuni la regimul armelor si munitiei. In comparatie, in perioada similara a anului trecut, au fost confiscate 110 arme si 19.766 cartuse.
Din analiza acestui fenomen, rezulta faptul ca 81% din armele confiscate au fost neletale (pentru autoaparare) si doar 19% letale , marcile "preferate" fiind Ekol, Grizzly si Blow.
In ceea ce priveste tipul de arma, pe primul loc se regasesc pistoalele cu gaze, urmate de pistoalele si pustile cu aer comprimat (peste 80%), in aproape toate cazurile (2/3 din total), calibrul acestora fiind de 9 mm.
Din punct de vedere al cetateniei, datele statistice releva ca, in aproximativ 90% din cazuri, detinatorii ilegali au fost romani, restul provenind din Portugalia, Italia, R. Moldova, Germania, SUA, Turcia, Ucraina, Slovacia, Anglia, Spania si Israel.
In cadrul cercetarilor efectuate de politistii de frontiera, cei in cauza au declarat ca nu stiau prevederile legale in domeniu, armamentul si munitia depistate asupra lor fiind achizitionate pentru autoaparare (in cazul cetatenilor romani) sau urmand a fi folosite cu ocazia actiunilor de vanatoare la care erau invitati (in cazul cetatenilor straini).
Din punct de vedere al zonei unde au avut loc cele mai multe capturi, analizele arata ca principalele descoperiri au fost inregistrate in punctele de trecere a frontierei, in special, cele de la granita cu Bulgaria (72% din cazuri) si in aeroporturi (in principal, PTF Henri Coanda).
Ca si situatii semnificative inregistrate in perioada de referinta, prezentam urmatoarele:
Martie 2008: Prin actiunile informativ-operative si schimbul de date, realizat cu Drug Enforcement Administration (DEA) din SUA, politistii de frontiera din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere - Inspectoratul General al Politiei de Frontiera au contribuit decisiv la prinderea unuia dintre cei mai mari traficanti de armanent din lume - Viktor Bout.
Alaturi de colegii de la DEA, veniti in Bucuresti, politistii de frontiera romani au stabilit mai multe variante de actiune pentru prinderea lui Bout despre care existau informatii ca ar fi interesat sa se intalneasca cu niste „beneficiari de armanent†(cetateni straini), inclusiv in Romania. In acest sens, sub coordonarea procurorilor, au fost monitorizate discutiile purtate intre Bout, unul dintre "locotenentii" sai si investigatorii sub acoperire cu privire la efectuarea unui transport de arme in Columbia (in valoare de 5 milioane $), incercandu-se, totodata, „atragerea†lui in tara noastra pentru a fi retinut.
Probele obtinute in urma activitatilor informativ operative desfasurate in Romania, cu sprijinul Politiei de Frontiera Romane, au condus la arestarea la Bangkok si incriminarea lui Viktor Bout pentru savarsirea infractiunii de conspiratie si asociere in vederea traficarii ilegale de armanent catre organizatii teroriste straine. Autoritatile americane au transmis multumiri Politiei de Frontiera Romane pentru profesionalismul de care au dat dovada ofiterii PFR cu ocazia implicarii in caz.
Martie 2008: Politistii de frontiera din cadrul PTF Giurgiu au depistat un bucurestean - Mihai V., in varsta de 30 de ani - care intentiona sa intre in tara cu patru pistoale cu gaze, marca EKOL si 140 cartuse, fara a poseda autorizatiile legale necesare.
Armele si munitia au fost descoperite de politistii de frontiera ascunse in portbagajul si sub scaunele din fata ale autoturismului cu care barbatul calatorea. Acesta a declarat ca a cumparat armamentul din Bulgaria, cu intentia de a le comercializa, in Bucuresti, la diverse persoane.
Politistii de frontiera i-au intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de contrabanda calificata si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Aprilie 2004: Politistii de frontiera giurgiuveni au descoperit un automarfar, incarcat cu munitie de vanatoare si tir, pentru care soferul nu detinea intreaga documentatie necesara pentru tranzitarea frontierei.
In mijlocul de transport – condus de cetateanul turc Ferhat A., in varsta de 32 ani - se aflau aproximativ 21 de tone cartuse de vanatoare si tir (aproximativ 490.000 buc. cartuse cu alice, de vanatoare si tir), importate din Italia de o firma din Turcia.
Cu ocazia controlului specific, politistii de frontiera au constatat ca nu a fost respectata procedura de tranzitare a teritoriului Romaniei, in sensul ca transportatorul nu a notificat in prealabil autoritatile competente cu privire la executarea tranzitului, conform prevederilor Legii 130/2005 si, de asemenea, nu avea asigurata securitatea transportului, in conditiile legii. Ca urmare a acestui fapt, s-a luat masura intreruperii calatoriei celui in cauza, cercetarile fiind continuate, sub coordonarea procurorilor DIICOT.
Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce comit acest gen de fapte ilegale, scopul fiind respectarea legislatiei si asigurarea securitatii cetatenilor.
Mentionam ca, pentru a nu “risca†un dosar penal, cetatenii romani si straini trebuie sa respecte, la trecerea frontierei, prevederile Legii 295/2004 privind regimul armelor si muntitiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si OUG 104/2001 privind organizarea si functionarea PFR.