Analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea în anul 2017

 

În data de 08.02.2017 la sediul I.T.P.F. Oradea, în prezenţa domnului chestor general de poliţie Buda Ioan, Inspector General al Poliţiei de Frontieră Române, a avut loc analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea  în anul  2017.

La această activitate au participat: conducerea inspectoratului, poliţişti de frontieră cu funcţii de conducere din cadrul I.T.P.F. Oradea, şefii structurilor subordonate din judeţul Bihor şi Arad si reprezentanti ai instituţiilor si autorităţilor publice de pe raza judeţului Bihor cu care Poliţia de Frontiera colaborează.

Cu această ocazie, inspectorul sef al ITPF Oradea, domnul chestor de politie Marian BONDAR, a prezentat principalele realizări din domeniile de activitate.

I.T.P.F.Oradea este structura teritorială a Politiei de Frontieră Române care gestionează problemele specifice frontierei de stat la graniţa cu Ungaria și răspunde de întreaga activitate a structurilor subordonate cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat în zona de responsabilitate.

Îndeplineşte atribuţiile împuternicitului de frontieră al României în relaţia cu Ungaria și realizează cooperarea cu structurile similare din ţările U.E. şi cele vecine prin intermediul punctelor de contact.

Conform datelor statistice existente la nivelul I.T.P.F. Oradea prin punctele de trecere a frontierei subordonate inspectoratului situaţia operativă se prezintă astfel: 

Valori de trafic

În cursul anului 2017, prin punctele de frontieră de pe raza de competență a I.T.P.F. Oradea au tranzitat frontiera peste 14.000.000 persoane, cu aproximativ 9% mai puțin decât în anul anterior. Această scădere se justifică prin faptul că tot mai mulți călători preferă să tranziteze România prin punctele de trecere aeroportuare, în detrimentul celor rutiere.

Din totalul traficului de călători, 67% este reprezentat de cetățenii români, valoare sensibil mai mică faţă de aceeaşi perioada a anului 2016, când procentul românilor care au intrat/ieşit în/din România prin punctele de trecere a frontierei române din cadrul I.T.P.F Oradea, era de 69,78%.

In ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2017,  au fost efectuate formalităţile de  frontieră pentru  peste 5.800.000 autovehicule, din care 60% autoturisme, 32% automarfare și 8% alte autovehicule.

Nepermiterea intrării în ţară

În acest an nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 260 de persoane, principalul motiv de refuz al intrării în ţară este motivul C (nu deţine o viză valabilă sau un permis de şedere valabil).

La controlul de frontieră, în această perioadă au fost depistate 18.417 alerte de interes naţional, fiind depistaţi la frontieră 370 urmăriţi general, care posedau un mandat de arestare şi au fost predati autorităţilor competente, în vederea dispunerii masurilor legale.

Acte ilegale :

  La nivelul I.T.P.F.Oradea au fost înregistrate un număr de 2.386 acte ilegale din care: 1.029 infracţiuni şi 1.357 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.   

Migraţia ilegală

În anul 2017, în zona de competenţă a ITPF Oradea au fost depistate 2.758 persoane implicate in migraţia ilegal, atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei. Se remarcă o creștere semnificativa  a numărului de persoane depistate pe linia migrației ilegale pe parcursul anului 2017, comparativ cu anul 2016, când au fost depistate 604 persoane.

În perioada supusă analizei, la frontiera verde au  fost depistati 1.040 cetateni straini in tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat, iar 1.196 persoane au fost reținute în cooperare cu autoritățile de frontieră maghiare. Din numărul total al cetățenilor străini depistați la frontiera verde, peste 83% provin din centrele pentru solicitanții de azil, iar în ceea ce priveşte cetăţenia provin din statele generatoare de migranți din Irak, Siria, Iran, Afganistan, Pakistan, Libia etc.

Moduri de operare verde:

  • deplasarea cu mijloace de transport în comun sau taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontiera cu Ungaria, folosindu-se de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile, ori de diverse detalii de planimetrie (ape curgătoare care traversează frontiera, calea ferată, alte căi de comunicație), în general pe timp de noapte, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontieră;
  • deplasarea spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor;
  • intrarea migranților în România pe jos sau ascunși în automarfare, iar apoi preluarea acestora de către călăuze și transportarea lor cu autovehicule până în apropierea frontierei cu Ungaria, urmând ca trecerea frontierei în Ungaria să se facă pe jos;
  • deplasarea pe jos din Ungaria spre frontiera cu România;

 

  • În anul 2017, în P.T.F.-urile din zona de competență a I.T.P.F. Oradea, au fost depistate 522 persoane, care au încercat să iasă ilegal din România folosind diferite metode.

Din totalul persoanelor depistate, 413 au fost ascunse în mijloace de transport, 12 au încercat să evite efectuarea controluluide frontieră, iar 97 de persoane au incercat sa treaca ilegal frontiera de stat utilizând documente de călătorie false / falsificate sau aparținând altor persoane.

În general migranții au încercat să treacă ilegal frontiera prin P.T.F.-uri  în grupuri mici, însă, în 8 cazuri din cele 33 depistate, persoanele au fost organizate în grupuri mari (între 14-111 migranți).

Moduri de operare în P.T.F.

În cazul persoanelor ascunse în autovehicule:

  • ascunse în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor/ în locașuri special amenajate;
  • ascunse pe osiile semiremorcilor;
  • ascunse sub/în bagaje, în autoturisme sau în tren.

În cazul persoanelor care s-au sustras de la controlul de frontieră:

  • deplasarea pe jos spre Ungaria pe contrasens sau pe lângă coloana de automarfare, pe sensul de ieșire din țară;

În anul 2017, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost descoperite, atât la frontiera verde, cât și în P.T.F.-uri, un număr de 63 de cazuri în care migranții au fost sprijiniti de către 87 de facilitatori. Astfel, din cele 87 de persoane descoperite, 45 au acționat la frontiera verde, iar 42 în P.T.F.-uri. 

Din punct de vedere al cetățeniei, 65 facilitatori sunt cetățeni U.E., preponderent cetățeni români și bulgari, iar 22 sunt cetățeni terți (aproximativ 45% dintre aceștia cetățeni turci, în general șoferi ai automarfarelor în care au fost depistați ascunși migranții).

Infracţionalitatea  economico-financiară

Combaterea evaziunii fiscale, ca formă de manifestare a infracţionalităţii transfrontaliere, a constituit una dintre direcţiile principale de acţiune a structurilor operative din cadrul I.T.P.F. Oradea.

Caracteristic zonei de competenţă, având la bază cazuistica operativă din domeniu, subliniem faptul că evaziunea fiscală în P.T.F.-urile din cadrul I.T.P.F. Oradea nu reprezintă un fenomen, evenimentele înregistrate fiind sporadice, iar constatările Poliţiei de Frontieră pe acest domeniu sunt în proporţie de aproximativ 80% pe linia traficului ilicit cu ţigări şi tutun.   

Traficul ilicit de produse din tutun

Având în vedere faptul că frontiera asigurată de I.T.P.F. Oradea are particularitățile unei frontiere interne a Uniunii Europene, fenomenul infracțional al traficului ilicit cu produse din tutun, prezent în zona de responsabilitate, se datorează în special existenței diferenţelor de preţuri dintre state, persoanele acționând atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire.

În anul 2017, la nivelul I.T.P.F. Oradea, au fost confiscate 4.345.140 ţigarete, fiind înregistrate 10 cazuri de trafic ilicit cu produse din tutun (în care au fost implicate 21 persoane), din care 8 infracţiuni şi 2 contravenţii, cazurile fiind depistate atât în punctele de frontieră, cât şi pe căile de comunicații din zona de competență.

De asemenea, în luna decembrie 2017, pe sensul de intrare în țară la S.P.F. Nădlac II, la controlul de frontieră au fost confiscate, 99 cutii de carton care conțin țigarete vrac (Marlboro și LM), produse cu caracteristici de deșeuri de tutun și ambalaje nepliate pentru confecționarea pachetelor de țigări, depistate în compartimentul de marfă al unui automarfar înmatriculat în România, condus de doi cetățeni români. Cantitatea confiscată a fost predată în vederea inventarierii Biroului Vamal Interior Arad, unde lucrătorii poliției de frontieră împreună cu lucrători din cadrul D.G.A.F. continuă și în prezent activitatea și inventariere, întreaga cantitate fiind estimată la apoximativ 1.700.000 țigarete și  2.500 kg tutun vrac. Având în vedere faptul că încă nu se cunoaște cantitatea exactă, respectiva captură nu se regăsește în situația capturilor de țigări existentă la sfârșitul anului.

Trafic auto furate

În anul 2017, poliţiştii de frontieră din cadrul  I.T.P.F Oradea au depistat în punctele de trecere a frontierei un număr de  68 autoturisme şi 4 utilaje care erau semnalate ca fiind furate.

Din documentarea asupra cazuisticii înregistrate, au rezultat următoarele concluzii:

  • state de provenienţă : predomină Italia, Germania, Franţa, dar s-au înregistrat şi cazuri din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Polonia, Suedia, Norvegia, Slovacia, Austria şi Portugalia;
  • tipuri de autoturisme : autoturisme de lux, în special S.U.V. dar şi o gamă largă de utilaje de construcţii;
  • principalele mărci şi modele : BMW – Seria 5, seria M, X5, AUDI – Q7, A7, A6, A4, MERCEDES – S Klasse, GL, CLK, Volkswagen – Tuareg, diferite modele de Range Rover (LAND ROVER);
  • modalităţi de operare : frauda de asigurare predomină, dar se înregistrează şi numeroase cazuri de furt brut, urmat de falsificarea documentelor, plăcuţelor de înmatriculare şi repoansonarea seriilor de şasiu. În anumite cazuri de furt la comanda, s-a folosit modul de operare denumit clonare (caz în care se folosesc documentele şi plăcuţele unei maşini care are caracteristici similare şi singura modificare operată este repoansonarea seriei, corespunzător documentelor autentice deţinute);
  • ţări de destinaţie : România, spaţiul ex-sovietic (Ucraina, Moldova, Belarus, Federatia Rusia) şi Turcia;
  • cetăţenia transportatorilor-cărăuşi : în mare parte sunt cetățeni români, italieni, ruşi, moldoveni precum şi unguri sau polonezi.

Trafic  droguri

În perioada analizată la nivelul I.T.P.F Oradea au fost înregistrate 7 cazuri în care au fost depistate diferite cantităţi de droguri, fiind întocmite un număr de 7 dosare penale. În anul 2017 fiind descoperite 1660 grame cocaină şi 10,21 grame heroină (drog de mare risc). Cazurile au fost preluate de catre ofiţeri din cadrul B.C.C.O. in vederea continuării si finalizării cercetărilor

Colaborare internă

Activitatea de cooperare cu toate structurile reprezentate la nivelul celor două județe s-a desfăşurat în bune condiţii, reuşindu-se menţinerea ordinii şi siguranţei publice în zona de competenţă a inspectoratului.

Structurile cu care I.T.P.F. Oradea  a desfăşurat acţiuni în cooperare în anul 2017 sunt: I.P.J. Bihor / Arad, Serviciul pentru Imigrări Bihor / Arad, Serviciul Ordine Publică, Direcţia Silvică Bihor, I.J.J. Bihor / Arad, A.J.V.P.S, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională București, D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, Direcția Poliției Transporturi - S.R.P.T. Timișoara, I.G.I.  – Serviciul Pentru Străini Maramureș, Direcția Generală Pentru Prevenirea Și Combaterea Terorismului – CCOA, Direcția Poliției Transporturi – S.R.P.T. Cluj, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, I.P.J. Gorj, Grupul de Lucru Operațional – I.P.J. BH, Direcția Județeană de Informații Bihor și biroul S.I.R.E.N.E. A.N.A.F.

De asemenea, s-a colaborat cu Garda Forestieră Oradea si cu Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Bihor in vederea depistării transporturilor ilegale de material lemnos.

I.T.P.F. ORADEA  a desfăşurat acţiuni în cooperare în 2017 la nivelul judeţelor Arad și Bihor cu A.N.A.F.., în urma cărora au fost obţinute următoarele rezultate:

  • amezi aplicate în valoare de 500 lei;
  • bunuri confiscate în valoare de 555.853 lei;

Colaborare internaţională

În anul 2017, I.T.P.F. Oradea a cooperat cu cele 4 Inspectorate de Poliție de pe teritoriul Ungariei situate la frontiera cu România având în vederea menţinerii unei legături permanente pentru rezolvarea tuturor situaţiilor apărute în ceea ce privește combaterea traficului de migranți, a infracțiunilor transfrontaliere, fluidizarea traficului de călători şi autovehicule prin PTF- uri . În acest sens s-au desfășurat:

  • 192 ședințe de lucru;
  • 34 cercetări în comun;
  • 410 misiuni în comun.

Principala preocupare a constat în menţinerea bunei cooperări cu organele de graniţă vecine. Pentru aceasta a fost menţinută o legătură permanentă cu structurile similare ale poliţiştilor din Ungaria efectuându-se un schimb de comunicări în număr de 1.053 de  corespondenţe cu partea ungară.

În anul 2017 a crescut numărul întâlnirilor de lucru cu 18 %, această creștere datorându-se fenomenului migrațional care a avut un impact mare asupra zonei de responsabilitate a I.T.P.F. Oradea și datorită schimbărilor legislative comunitare care au influențat modalitatea de efectuare a controlului de frontieră.

De asemenea, în anul 2017 un număr de 22 poliţişti de frontieră din cadrul I.T.P.F.Oradea au participat la 22 misiuni organizate de  Agenția Frontex şi 4 cursuri de instruire în străinătate, cu 5 autovehicule de serviciu din dotarea I.T.P.F.Oradea.

În anul 2017 s-a înregistrat o creştere cu 15% la misiunile organizate de către Agenţia Frontex, iar la autoturismele puse la dispoziţie pentru personalul angrenat în misiunile Frontex s-a înregistrat o creştere de 25 % raportat la anul interior.

Obiective propuse în anul 2017

  • Gestionarea eficientă a activităţilor specifice pentru identificarea, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a infracţiunilor circumscrise criminalităţii organizate transfrontaliere;
  • Combaterea evaziunii fiscale, ca formă de manifestare a infracţionalităţii transfrontaliere va constitui una din direcţiile principale de acţiune a structurilor operative ale I.T.P.F. Oradea;
  • Organizarea, planificarea, coordonarea şi realizarea activităţilor de afaceri europene şi cooperare internaţională în vederea aplicării prevederilor tratatelor, acordurilor, convenţiilor şi protocoalelor de frontieră încheiate de România cu R. Ungaria precum şi cu alte state sau organizaţii internaţionale sau regionale;
  • Asigurarea şi menţinerea în stare de funcţionare a tehnicii, mijloacelor de mobilitate şi a altor bunuri materiale necesare îndeplinirii misiunilor specifice inspectoratului;
  • Continuarea tuturor activităților necesare în vederea implementării proiectului de finanţare pentru accesarea fondurilor din cadrul ”Proiectului POR/2016/3/3.1/b/1/7 regiuni - axa prioritară 3, prioritatea de investiţii 3.1 operaţiunea B - clădiri publice”, lansat în cadrul Programul Operaţional Regional 2014-2020;
  • Organizarea, planificarea, coordonarea şi realizarea activităţiilor pe linie de relaţii cu publicul, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, în vederea informării opiniei publice cu privire la activitatea P.F.R. și I.T.P.F. Oradea, precum şi pentru menţinerea unei imagini favorabile a instituţiei.
  • Monitorizarea permanentă a modului de respectare a legilor, ordinelor, reglementărilor, dispoziţiilor şi a obligaţiilor asumate, la nivelul personalului P.F.R.

 

  • Analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea  în anul  2017
  • Analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea  în anul  2017
  • Analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea  în anul  2017
  • Analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea  în anul  2017
  • Analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea  în anul  2017

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe