Analiza activității Gărzii de Coastă în anul 2017

În data de 05.02.2018, începând cu ora 11.00, la sediul Centrului de Formare Profesională a Personalului Navigant, situat în zona ecluzei – Agigea, a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, în prezenţa domnului chestor general de poliţie Ioan BUDA, inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, a subprefectului județului Constanța, domnul JEACĂ Dumitru Dan și a altor invitați din cadrul instituțiilor cu care Garda de Coastă cooperează.

Directorul adjunct al Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie CICU Laurențiu-Cristian, a prezentat invitaţilor principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2017.

Anul 2017 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.

Valori de trafic

În anul 2017, valorile de trafic prin punctele de trecere a frontierei aflate în zona de competenţă a Gărzii de Coastă au înregistrat aproximativ 2.577.200 de treceri persoane, din care peste 1.771.250 cetăţeni U.E. şi 805.950 cetăţeni non-UE  și 725.100 mijloace de transport. 

Fapte ilegale constatate la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza prevenirea si combaterea fenomenului infracţional în zona de competenţă.

Astfel, în anul 2017 au fost constatate 701 infracţiuni, au fost aplicate 770 contravenţii cu o valoare de 467.180 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 34.708.642 lei.

Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi

Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.

În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 42 cazuri de migratie ilegală, la frontiera terestră și la Marea Neagră, în care au fost depistați 686 cetăţeni străini, proveniţi din state terţe, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat. 

Au fost identificate 13 grupuri infracţionale (6 la frontiera maritimă și 7 la frontiera cu Bulgaria) specializate în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, formate din cetăţeni străini (Bulgaria, Cipru, Irak, Iran, Siria și Turcia), finalizate cu trimiterea în arest preventiv a 26 de traficanți, cercetați pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranți.

În a doua parte a acestui an, la Marea Neagră s-au înregistrat șase cazuri, în care 537 de migranți din Irak, Iran, Pakistan, Siria și Afganistan  au încercat să ajungă ilegal în România, din Turcia, cu ajutorul a şase ambarcaţiuni. Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au efectuat cercetări în toate cazurile înregistrate şi au identificat la bordul celor şase ambarcaţiuni, pe lângă numărul total de migranţi, 12 traficanţi ai grupurilor de migranți (cetățeni turci, un cetățean bulgar, un sirian, un irakian și un cetățean cipriot), care au fost prezentați instanței, aceştia fiind arestaţi preventiv. Grupurile de migranți au intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru a fi luate măsurile legale ce se impun.

Caz semnificativ:

Trei persoane, cercetate pentru călăuzirea a 154 de migranţi pe Marea Neagră

În data de 12.09.2017, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 32 mile marine Est Midia, care se îndrepta din apele internaţionale spre cele teritoriale româneşti, țintă confirmată de un elicopter al Ministerului Apărării Naționale, ca fiind o ambarcațiune cu multe persoane la bord.

Imediat, Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu două nave de intervenţie care s-au deplasat spre ambarcaţiunea suspectă solicitând și sprijinul Marinei Militare care a participat cu o navă de intervenţie aflată în zonă.

Ambarcațiunea, care a plutit în derivă, a transmis prin sistemul radio mesaje de ajutor, vremea fiind nefavorabilă (vânt puternic, mare de gradul 5), astfel navele Poliției de Frontieră Române împreună cu o ambarcaţiune civilă de pe platformele petroliere aflate în zonă, au acţionat conform procedurilor internaţionale, prin iniţierea unei acţiune de tip SAR pentru a oferi sprijin şi asistenţă ambarcațiunii aflate în pericol, astfel au remorcat şi escortat în Portul Midia ambarcațiunea, care plutea în derivă în apele Mării Negre și pe care se aflau peste 150 de persoane.

Ambarcațiunea RUYA 1 a fost adusă în siguranță în port, iar persoanele au fost debarcate, efectuându-se evaluarea preliminară a stării de sănătate a acestora şi acordarea de asistență medicală de specialitate, după care s-au derulat procedurile specifice în astfel de situaţii, constând în activităţi de triere şi identificare a celor în cauză.

În cadrul audierilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 154 de cetățeni irakieni și iranieni (56 de copii și 98 adulți) care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră, ce au intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Ca urmare a celor constatate, 3 călăuze (un irakian, un iranian și un turc) au fost cercetate sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător și punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Combaterea contrabandei, fraudei vamale şi evaziunii fiscale

În perioada analizată au fost înregistrate 21 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 51 de persoane.

Poliţiştii de frontieră au depistat peste 1.056.770 pachete ţigarete diferite mărci, în valoare de aproximativ 8.386.810 lei.

De asemenea, la capitolul bunuri ce fac obiectul infracţiunilor de folosire de acte nereale sau falsificate către Autoritatea Naţională Vamală au fost înregistrate 10 cazuri cu 10 de persoane implicate, fiind confiscate 217.631 bunuri diverse în valoare de 2.670.030 lei.

Caz semnificativ:

Aproximativ 250.000 de pachete țigări de contrabandă, descoperite de polițiștii de frontieră la bordul unei ambarcațiuni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă și Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, au descoperit aproximativ 250.000 de pachete ţigări de contrabandă, la bordul unei  ambarcațiuni sub pavilion Slovenia.

În data de 20.09.2017, în urma informațiilor furnizate de Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat o acțiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu țigări pe Marea Neagră.

Astfel, navele MAI 2113 și MAI 3008, aparținând Grupului de Nave Constanța respectiv Mangalia au identificat, la aproximativ 14 mile marine est Shabla, ambarcațiunea  „RAMONA”, sub pavilion Slovenia, pe care au supravegheat-o până la intrarea în Portul Mangalia.

Echipajul navei era format din patru bărbaţi, trei cetăţeni ucraineni si un cetăţean R. Moldova, cu vârste cuprinse între 37 si 53 de ani.

O echipă comună de control, formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - Serviciul C.M.I.I.T și Grupului de Nave Mangalia împreună cu lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, reprezentanți ai Căpităniei Portului Mangalia și A.N.A.F., a efectuat controlul specific asupra ambarcațiunii.

În urma controlului efectuat asupra yacht-ului, au fost depistate 250.000 de pachete cu țigări marca Toros 2005, de provenienţă Duty Free.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză poliţiştii de frontieră au efectuat verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă calificată, faptă prevăzută la art. 270, alin. 3 raportat la art. 274 din Legea 86 din 2006 privind Codul Vamal al României.

Combaterea infracţiunilor la dreptul proprietăţii intelectuale

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanța Sud Agigea şi Constanţa.

În anul 2017 poliţiştii de frontieră au înregistrat 72 de cazuri privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, cercetând un număr de 77 de persoane, cetăţeni români şi străini.

În perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 827.140 de articole diverse, constând în: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, produse cosmetice, piese, componente și accesorii auto, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 19.884.630 lei.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.

Caz semnificativ:

Bunuri  susceptibile a fi contrafăcute,  în valoare de aproximativ 4.800.000 lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit într-un container sosit în Portul Constanţa Sud Agigea din Vietnam, aproximativ 13.000 de tricouri, susceptibile a fi contrafăcute.

În data de 21.12.2017, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii vamali au efectuat, în baza analizei de risc, controlul amănunțit la un container sosit din Vietnam, având ca destinatar o fundație cu sediul pe raza municipiului București.

În urma controlului au fost descoperite 12.943 tricouri, ce purtau însemnele unei mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.

Bunurile, în valoare aproximativă de 4.763.024 lei, dacă ar fi fost originale, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către lucrătorii vamali, iar în cauză poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere și în zona de frontieră, fiind efectuate verificări și schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.

Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 23 infracţiuni, în care s-au întocmit 23 dosare penale, fiind depistate 23 de autovehicule furate în valoare aproximativă de 414.655 lei, 121.700 euro şi 47.000 lire sterline.

Caz semnificativ:

Porsche semnalat furat din Marea Britanie, descoperit la Constanţa

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa, au descoperit, pe raza judeţului Constanţa, un autoturism marca Porsche, model Panamera S E-Hybrid, semnalat ca fiind furat din Marea Britanie.

În data de 28.12.2017, în jurul orei 12.00, acționând în baza unei informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța, în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate în zona de competență.

Astfel, a fost identificat pe raza judeţului Constanţa un autovehicul marca Porsche, model Panamera S E-Hybrid, despre care existau informaţii că se află în atenţia autorităţilor. La volanul autovehiculului  se afla cetăţeanul român R.I., în vârstă de 35 de ani, domiciliat pe raza municipiului București.

În urma verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că autoturismul este căutat de autorităţile din Marea Britanie, acesta fiind declarat furat la data de 20.12.2017.

Bărbatul a declarat că a achiziționat autoturismul de la o persoană din Marea Britanie,  neavând cunoştinţă despre faptul că este căutat de către autorităţi.

Autoturismul, în valoare de aproximativ 47.000 lire sterline a fost indisponibilizat la sediul Gărzii de Coastă până la finalizarea cercetărilor, iar poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire.

Combaterea braconajului piscicol

În anul 2017, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 350 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.

În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 157 infracţiuni şi au fost aplicate 41 contravenţii (valoare totală 21.000 lei). Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 6.141 kilograme de peşte din specii diferite şi 22.7 kilograme icre, 39 de ambarcaţiuni şi 33 de motoare de barcă, plase tip monofilament în lungime totală de 18.829 metri şi 211 unelte de pescuit.

Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Caz semnificativ:

Aproximativ 650 kilograme de peşte fără documente legale, confiscate de poliţiştii de frontieră tulceni

Poliţiştii de frontieră tulceni, împreună cu inspectori ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, au descoperit într-un autoturism și într-o ambarcațiune tip lotcă, aparținând unui cetăţean român, aproximativ 650 kilograme peşte, pentru care acesta nu deţinea documente legale.

În data de 22.11.2017, în jurul orei 15.40, o echipă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Tulcea și inspectori din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, acţionând în baza unei informații, au efectuat un control asupra unui autoturism marca Ford și asupra unei ambarcațiunii tip lotcă, aflate în zona lacului Razelm, județul Tulcea, aparţinând lui C.A., de 44 ani, domiciliat pe raza judeţului Tulcea.

În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au descoperit în autoturism, în spațiul destinat depozitării mărfurilor, dar și în ambarcațiune, cantitatea totală de 646,5 kilograme peşte, din speciile plătică, caras, știucă, șalău şi lin, în stare proaspătă, pentru care persoana în cauză nu a putut prezenta documente de provenienţă.

Întreaga cantitate de peşte a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurile legale, iar poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din pește obținute din pescuit.

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip "search and rescue") au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, în perioada menţionată s-au executat 28 de acțiuni S.A.R, dintre care 10 au fost desfășurate la Dunăre și 18 la Marea Neagră. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

De asemenea, în toate cele şase cazuri de migraţie ilegală de pe Marea Neagra,  au fost declanşate acțiuni S.A.R. (search and rescue) deoarece persoanele de la bordul ambarcaţiunilor se aflau în pericol din cauza supraaglomerării sau a condițiilor meteo nefavorabile. Acțiunile s-au finalizat cu aducerea în siguranță a celor aflați la bord, în porturile românești, unde ulterior au fost demarate procedurile specifice în astfel de situații (asistență medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

Cooperarea internaţională

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime.

Astfel, atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare. În luna decembrie a anului 2017, România, prin Poliția de Frontieră Română, a preluat președinția Forumului.

Totodată, trebuie menţionată contribuţia pozitivă şi constantă la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru). Astfel, în anul 2017, pentru asigurarea securităţii frontierei maritime europene în  Grecia,  4 nave maritime au participat în operaţiuni coordonate de Agenţia FRONTEX, efectuând sute de misiuni şi au participat la peste 20 de acţiuni de căutare şi salvare, în care poliţiştii de frontieră au salvat peste 1.800 de persoane (mai mult de jumătate fiind copii şi femei).

  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ  ÎN  ANUL 2017
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ  ÎN  ANUL 2017
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ  ÎN  ANUL 2017
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ  ÎN  ANUL 2017
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ  ÎN  ANUL 2017

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe