Administratorul unei firme de comercializare a cerealelor, traficant de persoane in Italia

Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti, impreuna cu ofiteri din cadrul S.I.P.I. Mehedinti si sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. din Biroul Teritorial Mehedinti au documentat activitatea infractionala a unui mehedintean care a traficat in Italia, patru persoane din localitatea Burila Mare, judetul Mehedinti.
Cele patru persoane racolate si traficate aveau o situatie materiala precara, doua dintre acestea provenind din casele de copii, fiind in evidenta unui Centru de Integrare prin Terapie Ocupationala din localitatea Burila Mare.
Ajunsi in Italia, tinerilor li se retineau documentele de catre traficant, fiind obligati sa munceasca, sa cerseasca sau sa practice prostitutia in folosul acestuia.
Traficantul, G.Dumitru, in varsta de 28 de ani din localitatea Burila Mare, administrator al unei societati de comercializare a cerealelor, a obtinut din exploatarea prin munca, cersetorie si servicii sexuale a celor patru victime, peste 15.000 de euro.

Investigatiile

In luna februarie a anului 2007, politistii de frontiera din cadrul Compartimentului Trafic de Persoane al I.J.P.F. Mehedinti au obtinut date si informatii cu privire la faptul ca G. Dumitru, in varsta de 28 ani, din localitatea Burila Mare, se ocupa cu "recrutarea" de persoane cu o stare materiala precara pe care, sub promisiunea obtinerii unor locuri de munca bine platite, le transporta in Italia, unde le obliga sa practice cersetoria sau prostitutia.

In urma investigatiilor efectuate, politistii de frontiera mehedinteni, sub supravegherea procurorului D.I.I.C.O.T, au documentat intreaga activitate infractionala derulata de catre G. Dumitru.

Astfel politistii de frontiera au stabilit ca G. Dumitru promitea unor tineri locuri de munca bine platite, ii sprijinea cu bani in vederea obtinerii documentelor de calatorie si le asigura bani pentru plata transportului pana in localitatea Cagliari din Italia.

Odata ajunsi in Italia, G. Dumitru le retinea tinerilor documentele de identitate si le oferea ca loc de cazare parcul sau campul liber din marginea orasului, apoi prin amenintari, ii trimitea la cersit in intersectiile orasului, la munca pe santierele de constructii sau ii obliga sa practice prostitutia.

Totodata in calitate de administrator unic al firmei a falsificat mai multe documente pentru mai multe persoane, documente ce au fost folosite pentru inselarea institutiilor bancare referitoare la acordarea unor credite.

Modul de operare

Efectuand cercetari, investigatii si activitati procedurale specifice pentru identificarea victimelor supuse traficarii in vederea exploatarii prin munca, cersit si practicarii prostitutiei, politistii de frontiera din cadrul Compartimentului Trafic de Persoane al I.J.P.F. Mehedinti, au identificat patru tineri din judetul Mehedinti, C. George, D. Daniel, B. Guta si B. Petrica, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, care, in perioada 2004 - 2007, au fost traficati si exploatati prin munca de catre G. Dumitru.

Barbatul era administratorul unei firme care are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor si comertul cu produse cerealiere. Deplasadu-se frecvent in Italia si avand relatii de afaceri cu diversi cetateni italieni, acesta a profitat de faptul ca tinerii aveau o situatie materiala precara, doi dintre ei avand dizabilitati psihice, i-a racolat si transportat in Italia, cu promisunea obtinerii unor slujbe platite cu sume intre 600 - 2.000 euro.

In Italia, cei patru tineri au fost trimisi la munca ca zilieri pe santierele de constructii, la cersit, sau exploatati sexual, fiind cazati in cutiile de carton de la marginea orasului. In prealabil, G. Dumitru le-a retinut pasapoartele si ii ameninta cu denuntul la Politia Italiana, pana cand tinerii ii achitau datoriile inventate permanent de catre acesta.

Destinatarul castigurilor obtinute de tineri, din cersit, exploatare prin munca si din practicarea prostitutiei era G. Dumitru, care le retinea acestora toti banii, asiguradu-le doar masa zilnica, in acest mod realizand castiguri de peste 15.000 de euro.

Totodata, s-a constatat ca, desi societatea pe care o administra nu realiza venituri din activitati economice, G. Dumitru, prin falsificarea unor adeverinte de salariu si carti de munca a inselat mai multe societati bancare cu o suma totala de peste 70.000 de lei.

Pedeapsa

In ziua de 19 iunie 2008 procurorul desemnat din cadrul Biroului Teritorial Mehedinti din cadrul D.I.I.C.O.T. a emis rechizitoriul, impotriva lui G. Dumitru pentru comiterea infractiunilor de trafic de persoane, fals intelectual, uz de fals si inselaciune, acesta fiind trimis in judecata in stare de libertate.

Daca va fi gasit vinovat mehedinteanul risca o pedeapsa cu inchisoare de pana la 15 ani.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe