Avand in vedere ca, in ultima perioada de timp, atacurile asupra biosferei Marii Negre prin practicarea braconajului piscicol s-au intensificat, fiind aduse mari prejudicii asupra fondului piscicol existent, Politia de Frontiera Romana a demarat o ampla actiune de prevenire si combatere a acestui fenomen.
Astfel, in cooperare cu autoritatile abilitate in domeniu, politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Constanta si Tulcea au amplificat actiunile de patrulare si observare in apele teritoriale romanesti din Marea Neagra, prin folosirea tehnicii navale si a echipamentelor specifice aflate in dotare.
De asemenea, vor fi demarate actiuni de verificare si monitorizare asupra societatilor comerciale care au ca obiect de activitate pescuitul, transportul si comercializarea pestelui, in vederea stabilirii modului de respectare a prevederilor legale privind colectarea si comercializarea produselor piscicole si se vor verifica documentele de provenienta ale ambarcatiunilor si cele privind inmatricularea acestora.
Precizam ca, Politia de Frontiera Romana va actiona cu fermitate fata de orice incercare de nerespectare a prevederilor legale interne si internationale referitoare la exploatarea, gestionarea si conservarea resurselor biologice - inclusiv resursele piscicole - aflate in apele teritoriale si zona sa economica exclusiva, avand in vedere obligatiile pe care Romania si le-a asumat in calitate de viitor stat membru al Spatiului Schengen, Romania fiind decisa sa respecte cu strictete angajamentele asumate pentru protejarea Spatiului Schengen.
Un exemplu este cazul inregistrat in data de 27.05. a.c. - -, atunci cand politistii de frontiera constanteni au depistat, in zona economica exclusiva a Romaniei, un pescador turcesc care efectua activitati ilegale de pescuit.
Astfel, dupa ce au reusit oprirea pescadorului si au salvat echipajul acestuia, care se afla in pericol ca urmare a incendiului izbucnit la bordul navei, politistii de frontiera au continuat activitatile specifice pentru intocmirea probatoriului in cauza, ocazie cu care, la locul semnalarii initiale a prezentei pescadorului, au fost depistate si recuperate pana in prezent un total de 276 plase de pescuit, monofilament, cu o lungime totala de 20.700 metri.
Comandantul pescadorului este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de conducerea unei nave de catre o persoana fara brevet sau certificat de capacitate corepunzator si punerea in navigatie a unei nave fara a avea echipaj minim de siguranta, tentativa la pescuit cu unelte si scule neautorizate si producerea, importul, detinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasa de tip monofilament, iar fata de cei 13 membri de echipaj s-a dispus masura sanctionarii cu amenda in cuantum de 1.000 lei fiecare si achitarea de cheltuieli judiciare in folosul statului in cuantum de 2.000 lei fiecare, care vor fi suportate de invinuiti.
De altfel, din anul 2010 si pana in prezent, politistii de frontiera constanteni au depistat si retinut alte 6 pescadoare - 5 turcesti si 1 bulgaresc - care pescuiau ilegal in apele maritime ale Romaniei. Dupa actiuni specifice - inclusiv in forta - au fost recuperate si confiscate 28 km. plasa de pescuit (tip monofilament sau setca). Prejudiciul adus faunei Marii Negre, prin amplasarea acestor unelte, s-a putut masura prin numarul extrem de mare de pesti (vii sau morti, inclusiv delfini), prinsi in plasele aruncate in mare sau gasiti de politistii de frontiera la bordul ambarcatiunilor.
Totodata, in primele patru luni ale anului 2011, politistii de frontiera au confiscat 6.592 kg. peste si peste 18,2 kg. de icre pe care diverse persoane - in majoritatea cazurilor cetateni romani - le detineau, fara a poseda documente de provenienta ori le obtinusera prin practicarea ilegala a pescuitului.
De asemenea, au fost retinute 43 ambarcatiuni, 14 motoare barci, 26.978 m. plase monofilament si 1.731 unelte de pescuit.
Pe numele persoanelor care au incalcat legislatia in domeniu, in functie de gravitatea faptei, au fost intocmite dosare penale pentru savarsirea infractiunii de braconaj piscicol ori au fost aplicate sanctiuni contraventionale.
Astfel, in perioada 01.01. - 30.04.2011, in cadrul actiunilor desfasurate independent sau in colaborare cu celelalte institutii cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii braconajului piscicol, politistii de frontiera au constatat, in zonele de competenta, 336 infractiuni de braconaj piscicol si au aplicat 419 contraventii in valoare de 1,3 milioane lei.
De asemenea, in cursul anului 2010, au fost retinute 136 ambarcatiuni, 41 motoare barci, 363.798 m. plase monofilament, 3.347 m.p. navoade, 1.172 alte unelte de pescuit, 22.018 kg. peste, 102 kg. icre, 17,5 kg. icre rosii, 1,3 kg. icre negre, fiind constatate 944 infractiuni privind braconajul piscicol si aplicate 1.277 contraventii in valoare de 225.590 lei.
Constienta fiind de aceste atacuri asupra biosferei existente in apele de frontiera, Politia de Frontiera Romana va continua sa desfasoare activitati specifice, independent sau in cooperare cu autoritatile abilitate in domeniu, pentru contracararea acestui fenomen, folosind echipamentele tehnice din dotare si organizand filtre de control in zonele de competenta.