82 de persoane, dintre care 27 de femei și 11 copii, salvate de poliţiştii de frontieră români aflați în Grecia, în misiune Frontex


Polițiștii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 1101 a Gărzii de Coastă, aflați în misiune FRONTEX în cadrul Operaţiunii Maritime Comune "POSEIDON SEA 2017", au salvat, pe timpul patrulării în apele Mării Egee, 82 de persoane, dintre care 27 de femei și 11 copii, care se aflau pe două ambarcațiuni ce riscau să se scufunde. Persoanele salvate au fost transportate și predate în siguranță autorităților din Portul Chios, pentru efectuarea procedurilor specifice.

În perioada 05-06.05.2017, echipajul navei MAI 1101, aflat în misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, în cadrul Operațiunii Comune "POSEIDON SEA 2017", coordonată de Agenția FRONTEX, a identificat, pe timpul misiunilor specifice de patrulare desfășurate în Marea Egee, beneficiind de sprijinul unei ambarcațiuni croate de patrulare costieră, două ambarcațiuni gonflabile de mici dimensiuni, supraîncărcate cu persoane, care se îndreptau dinspre Turcia către apele teritoriale ale Greciei.

După evaluarea situației la fața locului și având în vedere supraaglomerarea ambarcațiunilor și riscul de a se scufunda, polițiștii de frontieră români au început acțiunile de salvare.

La bordul navei Gărzii de Coastă au fost transbordate în total 82 de persoane, 44 bărbați, 27 femei și 11 copii. Una dintre persoane, un bărbat în jur de 50 de ani, a acuzat dureri la unul din membrele inferioare, motiv pentru care polițiștii de frontieră i-au acordat îngrijiri medicale la bordul navei.

Polițiștii de frontieră le-au oferit persoanelor salvate asistență, hrană și apă, iar câteva ore mai târziu, acestea au fost debarcate în siguranță în Portul Chios și predate autorităților elene, pentru efectuarea procedurilor specifice (asistență medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

De la începutul detașării în Grecia (ianuarie 2017), polițiștii de frontieră români de pe navele Gărzii de Coastă au salvat, individual și în cooperare de echipajele celorlalte nave aparținând statelor membre ale U.E., detașate de Agenția Frontex în Grecia, în cadrul Operațiunii Comune "POSEIDON SEA 2017", 786 persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

Informații de Background

Reamintim că, echipajul navei maritime de patrulare MAI 1101 - proiect P-157 din cadrul Gărzii de Coastă și-a început misiunea de patrulare în cadrul operațiunii "POSEIDON SEA 2017", organizată sub egida FRONTEX (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) la începutul lunii mai a.c.

Nava românească a "preluat ștafeta" de la nava maritimă MAI 1102, care a desfășurat acțiuni de supraveghere și control la frontierele maritime ale Greciei, timp de 4 luni (ianuarie-aprilie a.c.), perioadă în care polițiștii de frontieră români au salvat peste 700 de persoane aflate în pericol în Mareea Egee.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi operaţiuni comune, Poliţia de Frontieră a detaşat în cadrul Centrului Internaţional de Coordonare - I.C.C. din Pireu un reprezentant național, care menţine permanent legătura între nava maritimă detaşată de P.F.R. pe teritoriul Greciei şi Centrul Operaţional de Coordonare al I.G.P.F., respectiv între navă şi reprezentanţii Sectorului Operaţiuni Maritime din cadrul Agenţiei FRONTEX.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune "POSEIDON SEA 2017" este de a oferi suport autorităţilor elene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.

Menționăm faptul că Operațiunea ”Poseidon Sea”, la care iau parte polițiștii de frontieră români, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, iar responsabilitatea informațiilor din materialul de presă aparține Poliției de Frontieră Române.

  • 82 de persoane, dintre care 27 de femei și 11 copii, salvate de poliţiştii de frontieră români aflați în Grecia, în misiune Frontex

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe