36 autoturisme de lux si 4 automarfare, furate din strainatate, depistate de politistii de frontiera romani de la inceputul anului

In primele doua luni ale anului 2010, politistii de frontiera au descoperit 36 de autoturisme, declarate furate din strainatate, de 2 ori mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Principalul "furnizor" de autovehicule furate care tranziteaza frontierele Romaniei, ramane, in continuare, Italia, iar persoanele implicate provin din Romania, R. Moldova, Bulgaria etc.

Statistica

Traficul cu autoturisme de lux furate din strainatate ramane, si in acest an, "in atentia" lumii interlope transnationale, fiind o activitate ilicita ce aduce beneficii financiare substantiale membrilor retelelor deja specializate in domeniu si extrem de bine organizate la nivelul mai multor state (din Vestul catre Estul Europei).

De la inceputul anului pana in prezent, politistii de frontiera au descoperit 36 autoturisme de lux, 4 automarfare, 2 utilaje, 2 microbuze si o motocicleta declarate furate in strainatate dar si in Romania.

In perioada similara a anului 2009, au fost depistate 18 autoturisme furate, iar in anul 2009 au fost depistate, in total, 198 masini furate.

Pentru identificarea si indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate in strainatate, sub supravegherea directa a Parchetelor, politistii de frontiera au colaborat cu structurile similare din statele membre U.E., realizand un schimb operativ de date si informatii, prin intermediul Centrelor de Contact de la frontiera.

In toate situatiile, conform legislatiei, pe numele celor implicati in traficul cu masini furate, au fost intocmite dosare penale.

Organizarea retelelor de traficanti

Din analizele efectuate de politistii de frontiera in cazurile depistate in zonele de competenta, s-a stabilit ca, in general, retelele de traficanti sunt organizate pe doua tipuri mari, respectiv cele specializate in furtul autoturismelor de lux (Chrysler, Mercedes, BMW etc.) si cele specializate in furtul autoturismelor de categorie mijlocie (Fiat, Opel, Seat etc.).

La randul lor, aceste doua tipuri sunt subdivizate in mai multe grupuri de actiune, a caror "ierarhie" este urmatoarea:

grupa de recunoastere - identifica masinile corespunzatoare "cererii", grupa tehnica - confectioneaza documentele false, grupa de transport - trece masinile peste granite, grupa de valorificare - vinde masinile de lux, grupa de supraveghere - are ca sarcina supravegherea si derularea tuturor fazelor incluse in actul ilegal.

De asemenea, si in acest an, s-a constatat ca retelele specializate continua sa se ocupe cu furtul din strainatate al unor utilaje, forestiere sau agricole, care sunt transportate in baza unor documente false, in Romania, in primele 2 luni dina nul 2010 fiind depistate 2 astfel de utilaje furate din strainatate, a caror valoare depaseste suma de 200 mii euro. Acestea se adauga altor 22 de utilaje furate si descoperite de politistii de frontiera in cursul anului 2009, a caror valoare depaseste suma de 2,5 milioane euro.

Moduri de operare si rute

Ca moduri de operare ale traficantilor, analizele arata ca "se practica":

frauda la asigurari - cu acordul proprietarului, masina este transportata in alta tara, "spalata" prin vanzari succesive si ulterior declarata ca fiind furata chiar de catre proprietar; furtul la comanda, deturnarea sau frauda la firmele de inchirieri - se racoleaza o persoana fara posibilitati materiale care contra unei sume modice accepta sa deschida pe numele sau un cont intr-o banca si implicit sa obtina o carte de credit (card), document in baza caruia persoana inchiriaza de la firmele de profil, autoturismul.

Rutele folosite de catre traficanti sunt, in general, orientate dinspre tarile vest europene cu finalitate in tarile est-europene:

Italia - Austria - Ungaria - Romania; Germania - Austria - Ungaria - Romania - Moldova si Ucraina; Italia - Serbia - Romania - R. Moldova - Ucraina sau Federatia Rusa.

In continuare, principalul "furnizor" de autovehicule furate care tranziteaza frontierele Romaniei este Italia, urmata de Germania, Spania etc.

In majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul masinilor respective au declarat, pe timpul cercetarilor, ca nu stiau ca autoturismele se afla in atentia autoritatiilor ca fiind furate, ei fiind doar "cumparatori de bunacredinta".Altii au sustinut ca au primit o suma de bani (in general, de pana la 500 euro) pentru a transporta masina in Romania si, la fel, nu cunosteau ca aceasta e furata.

In urma unui "studiu" al cererii si ofertei pe piata neagra a masinilor, s-a constatat ca, la categoria autoturisme de lux, cele mai cautate sunt marcile BMW si Audi, iar la autovehiculele de categorie mijlocie, ponderea o detin marcile Renault si Fiat.

Dintre cazurile inregistrate in acest an de politistii de frontiera, amintim:

In ziua de 27.02.2010, ora 12.30, la P.T.F. Galati-Rutier, s-a prezentat pentru a iesi din tara, persoana cu dubla cetatenie romana si moldoveana, Dmitrii P. de 46 ani, conducand autocamionul marca Iveco Magirus, an de fabricatie 2007, inmatriculat in Lituania.
In urma verificarilor efectuate de catre politistii de frontiera, s-a constatat ca vehiculul figureaza in bazele de date Interpol ca fiind furat din Lituania din data de 05.01.2010.
Autocamionul, in valoare de 451.803 lei, a fost indisponibilizat la sediul I.J.P.F.Galati pentru continuarea cercetarilor.
S-a intocmit lucrare penala cetateanului moldovean Dmitrii P., sub aspectul savarsirii infractiunii de furt, la finalizarea cercetarilor urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

In data de 25.02. a.c., in jurul orei 07.00, la P.T.F. Albita, judetul Vaslui, s-a prezentat pentru a iesi din tara, conducand un autoturism marca BMW X3, fabricat in anul 2008 si inmatriculat in Italia, cetateanul cu dubla cetatenie moldoveneasca si romana, Victor G., in varsta de 32 ani.
Cu ocazia controlului specific, politistii de frontiera au constatat ca soferul nu este proprietarul autoturismului, acesta prezentand o procura in baza careia conducea vehiculul.
Actinand in baza unei analize de risc, lucratorii nostri au efectuat verificari prin Punctul de Contact Oradea, in urma carora a rezultat faptul ca respectivul autoturism, figura ca fiind furat in Italia din data de 24.02.2010.
Victor G. a declarat ca nu are cunostinta despre situatia juridica a autoturismului si ca el l-a preluat de la un cetatean moldovean doar pentru a-l transporta pana in R. Moldova, contra unei sume de bani.
Persoana in cauza este cercetata sub aspectul savarsirii infractiunii de furt iar autovehiculul, in valoare de aproximativ 85.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul I.J.P.F. Vaslui pana la finalizarea cercetarilor.

Politistii de frontiera maramureseni au depistat si retinut, doua utilaje industriale, in valoare de aproximativ 200.000 de euro, despre care se detin informatii ca sunt furate din Italia.
Actionand in baza unor date si informatii detinute la nivelul I.J.P.F. Maramures, politistii de frontiera maramureseni au continuat actiunile pe linia traficului international de autovehicule furate din strainatate, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T.
Astfel, in data de 25 februarie a.c., lucratorii nostri au depistat, pe raza municipiului Baia Mare, in incinta unei societati comerciale, al carui administrator este I.B. in varsta de 42 ani, domiciliat in judetul Satu Mare, doua utilaje de mare tonaj, despre care se detin informatii ca sunt furate din Italia.
Cele doua excavatoare, marca Hyundai, in valoare de aproximativ 200.000 euro, au fost ridicate si indisponibilizate la sediul I.J.P.F. Maramures.
Totodata cercetarile sunt continuate impreuna cu autoritatile italiene, la finalizare urmand a fi luate masurile legale.

Politia de Frontiera Romana va continua - independent sau in colaborare cu celelalte institutii cu competenta din tara si strainatate - sa intreprinda masuri ferme pe linia combaterii acestui fenomen infractional transfrontalier, de natura sa aduca prejudicii atat economiei nationale, cat si persoanelor de buna credinta.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe