23 cetateni moldoveni cu documente false, depistati la frontiera din vestul si sudul tarii

La sfarsitul acestei saptamani, politistii de frontiera din vestul si sudul tarii au depistat 23 de persoane, cetateni din R. Moldova, care intentionau sa iasa ilegal din Romania, folosind documente de identitate false sau apartinand altor persoane, pentru care au platit sume cuprinse intre 500 si 2.000 euro.

In data de 18.04. a.c., in jurul orei 21.30, la P.T.F. Bors - jud. Bihor, s-au prezentat pentru a iesi din tara, calatorind ca pasageri in doua autocare inmatriculate in Suceava, sase persoane, 5 barbati si o femeie, care s-au legitimat la controlul de frontiera, cu carti de identitate romanesti.
Avand suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor prezentate, politistii de frontiera au procedat la verificarea acestora cu ajutorul aparaturii tehnice din dotare, stabilind ca acestea sunt false.
Asupra persoanelor au fost descoperite si pasapoartele personale, iar din studiul acestora si in urma cercetarilor efectuate a rezultat ca sunt cetateni din R. Moldova, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, care au intrat legal in tara noastra, la inceputul lunii aprilie.
La cercetari, aceastia au declarat ca au obtinut documentele false de la o persoana a carei identitate nu o cunosc, contra sumei de 1.500 de euro, fiecare. Scopul lor era sa ajunga in Italia pentru a-si gasi locuri de munca.

In data de 19.04. a.c.. in jurul orei 14.30, politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Bors - jud. Bihor, au oprit pentru control, pe drumul ce face legatura intre Satu Mare si Oradea, doua autoturisme conduse de doi oradeni in care calatoreau ca pasageri opt cetateni moldoveni.
Avand suspiciuni cu privire la scopul prezentei in zona, politistii de frontiera au efectuat un control asupra persoanelor si mijloacelor de transport, in urma caruia, asupra celor doi soferi romani, au fost gasite cate 4 carti de identitate romanesti, false total.
Din primele cercetari s-a stabilit ca documentele false erau destinate cetatenilor moldoveni, de care urmau sa se foloseasca, pentru a trece granita in tara vecina.
Cetatenii moldoveni sunt cercetati pentru savarsirea infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei, iar cei doi soferi romani pentru trafic de migranti.

Tot in data de 19.04., dar la P.T.F. Turnu, pe sensul de iesire din tara, trei femei au prezentat la controlul de frontiera carti de identitate romanesti, care in urma verificarilor s-au dovedit a fi false.
In urma cercetarilor efectuate a rezultat ca cele in cauza sunt cetatene din R. Moldova si au varste cuprinse intre 30 si 51 de ani. Femeile au intrat legal in tara prin P.T.F. Galati, in urma cu o saptamana. Totodata, moldovencele au declarat ca au obtinut documentele de identitate romanesti in Chisinau, de la o persoana necunoscuta si au platit, fiecare, suma de 2.000 de euro.

In acelasi punct de frontiera, cateva minute mai tarziu, au fost identificate alte doua persoane, Ruslan N., de 35 ani si Liudmila F., de 31 ani, cetateni moldoveni, care au incercat sa iasa din tara folosind documente de calatorie romanesti valabile, dar care apartineau altor persoane.
La fel ca si ceilalti conationali, au intrat in tara in baza documentelor personale si doreau sa ajunga la munca in Spania. In ceea ce priveste documentele romanesti, le-au obtinut in schimbul sumei de 500 euro.

Un astfel de caz s-a inregistrat si la P.T.F.Curtici, in trenul rapid "Dacia", care circula pe relatia Bucuresti - Viena, politistii de frontiera au depistat doua femei care s-au legitimat pe sensul de iesire din tara, cu documente romanesti false.
La cercetari, cele in cauza, Claudia C. si Ana B., in varsta de 51 si 55 ani, din R. Moldova, au declarat ca au cumparat cartile de identitate din Chisinau, in schimbul sumei de 2.000 euro de persoana si intentionau sa se deplaseze in Austria.

Si politistii de frontiera de la P.T.F. Giurgiu au depistat, pe sensul de iesire din tara, doua persoane, Vasile R. si Maria M., cetateni moldoveni, care folosind aceeasi metoda incercau sa ajunga ilegal in Grecia.

In toate cazurile cei in cauza sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunii de fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, la finalizarea cercetarilor urmand sa fie prezentati procurorilor, in vederea dispunerii masurilor legale ce se impun.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe