20 tone de peste, sute de mii de metri plase monofilament si 133 ambarcatiuni confiscate de politistii de frontiera, in anul 2010

In anul 2010, politistii de frontiera au confiscat 20.965 kg. peste, din care 110 kg. de sturion, precum si 96,7 kg. de icre pe care diverse persoane - in majoritatea cazurilor cetateni romani - le detineau sau le transportau fara a poseda documente de provenienta ori le obtinusera prin practicarea ilegala a pescuitului.

De asemenea, in urma actiunilor desfasurate in zona de competenta, au fost retinute 133 ambarcatiuni, 38 motoare barci, 356.298 m. plase monofilament, 3.347 m. patrati navoade si 1.168 alte unelte de pescuit.

Cea mai mare cantitate de peste - 8.847 kg., din care 110 kg. sturion - a fost confiscata de catre politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Tulcea.

Pe numele persoanelor care au incalcat legislatia in domeniu, in functie de gravitatea faptei, au fost intocmite dosare penale pentru savarsirea infractiunii de braconaj piscicol ori au fost aplicate sanctiuni contraventionale.

Astfel, in 11 luni ale anului 2010, lucratorii nostri au constatat, in zonele de frontiera, 925 infractiuni de braconaj piscicol si 1.262 contraventii, valoarea amenzilor aplicate fiind de 223.390 lei.

In perioada similara 2009, au fost retinute 93 ambarcatiuni, 32 motoare barci, 63.623 metri plase monofilament, 900 metri patrati navoade, 229 metri patrati voloace, 678 alte unelte de pescuit, 22.673 kg. peste (149,750 kg. sturion) si 681,130 kg. icre, fiind constatate 1.047 infractiuni de braconaj piscicol si aplicate 2.047 contraventii in valoare de 344.550 lei.

Motivatia principala a celor care practica braconajul piscicol - in perioadele de prohibitie, fara autorizatie sau cu unelte de pescuit interzise prin lege - este, in primul rand, obtinerea de profituri substantiale, neimpozabile si cu minim de efort, ignorand legislatia specifica si aducand prejudicii mari fondului piscicol existent.

Politia de Frontiera Romana va continua sa desfasoare activitati specifice, in cooperare cu autoritatile abilitate in domeniu, pentru contracararea acestui fenomen, folosind echipamentele tehnice din dotare si organizand filtre de control in zonele de competenta.

Dintre cazurile mai reprezentative, mentionam:

Pescadoare turcesti retinute cu focuri de arma de politistii de frontiera constanteni
In data de 02.04.2010, in jurul orei 18.30, nava MAI 1101 a depistat la o distanta de aproximativ 60 mile marine de zona Sfantu Gheorghe o nava de pescuit care la momentul interceptarii avea arborat pavilionul romanesc, iar pe bordajul navei era inscriptionat numele KARACA-2.
Nava a fost retinuta si adusa in Portul Constanta pentru verificari. La bord se afla un echipaj format din 14 persoane care nu posedau documente de identitate si care au declarat ca sunt cetateni turci. Comandantul navei a declarat ca nava este inregistrata in R. Ucraina, insa actele care atesta acest lucru sunt la Istanbul. La controlul efectuat la bord au fost identificate plase de pescuit calcan si materiale de depozitare peste (cutii si gheata).
Comandantul navei este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de arborare fara drept a pavilionului romanesc si de arborare fara drept a pavilionului unei alte tari decat cel inscris in actul de nationalitate si pentru savarsirea infractiunii de nedetinere a licentei de pescuit si a autorizatiei de pescuit pentru nave si ambarcatiuni, documente eliberate de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura.
O alta actiune cu acelasi specific a fost defasurata de catre Nava MAI 1104, care a interceptat o nava de pescuit ce avea inscriptionat pe bordaj numele CAPTAN SEYFULLAH OGULLARY si care lansa plase de pescuit intr-o zona situata in apele teritoriale romanesti, la o distanta de aproximativ 66 mile marine de tarmul romanesc, zona Tuzla.
La solicitarea navei Politiei de Frontiera, pescadorul respectiv nu a raspuns si a fost necesara utilizarea somatiilor prin radio, voce si semnale luminoase (racheta de semnalizare), dupa care, in urma refuzului navei de a opri pentru control, au fost executate, in plan vertical, 15 focuri cu cartuse de manevra, cal. 7,62 mm.
In urma efectuarii somatiilor, pescadorul s-a oprit, s-a efectuat un control preliminar la bord, unde au fost gasite mai multe plase pescaresti si materiale pentru depozitarea pestelui (cutii si gheata).
Nici in acest caz comandantul navei nu a putut prezenta documentele legale (licenta si autorizatie de pescuit), pentru activitati de pescuit comercial in apele teritoriale romanesti.

Tulcean care transporta un morun de peste 60 kg.,oprit cu focuri de arma de politistii de frontiera
In cadrul unei actiuni pe linia combaterii braconajului piscicol, politistii de frontiera tulceni au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare pentru retinerea unui tanar care transporta in autoturismul personal un morun de 63 kg, fara a putea justifica provenienta acestuia cu documente prevazute de legislatia in vigoare.
Marti, 06.04. a.c, in jurul orei 10.30, politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Isaccea au facut semnalele regulamentare de oprire, pentru control, unui autoturism marca Mazda, inmatriculat in R. Bulgaria, care se deplasa dinspre localitatea Grindu spre localitatea Garvan.
Deoarece conducatorul autoturismului a refuzat sa opreasca, lucratorii nostri au pornit in urmarirea vehiculului folosind semnale acustice si luminoase. Acesta nu a oprit nici la al doilea filtru, amplasat pe DJ 251, si s-a indreptat in viteza catre localitatea Grindu.
Pentru retinerea acestuia, politistii de frontiera au folosit armamentul din dotare, executand trei focuri in plan vertical si unul la nivelul pneurilor. Totodata, pentru oprirea masinii urmarite, lucratorii nostri au blocat autoturismul Mazda cu vehiculul din dotare, rezultand astfel avarii usoare ale ambelor autovehicule, fara a fi inregistrate victime.
In urma actiunii, a fost retinut Mirel C., in varsta de 24 ani, domiciliat in localitatea Grindu, iar la controlul efectuat in interiorul autoturismului a fost gasit, in portbagaj, un exemplar de sturion din specia morun, in stare proaspata, in greutate de 63 kg., pentru care tulceanul nu poseda documente legale de provenienta.
Tanarul a declarat ca a gasit pestele intr-un canal de irigatii de langa terenul agricol pe care il detine in zona.
Ca urmare a celor constatate, politistii de frontiera i-au intocmit barbatului actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere, transport, comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturion fara documente sau marcaje justificative legale, iar autoturismul acestuia a fost indisponibilizat la sediul S.P.F. Isaccea.
Exemplarul de sturion, in valoare de peste 3.000 lei, a fost predat pe baza de proces-verbal unei societati comerciale de profil, pana la finalizarea cercetarilor.

Braconaj piscicol pe Lacul Babadag
Miercuri, 20.10. a.c., politistii de frontiera tulceni au depistat o persoana care transporta 515 kilograme de peste fara a detine documentele prevazute de legislatia in vigoare.
In cadrul unei actiuni pe linia combaterii braconajului piscicol, politistii de frontiera din cadrul Biroului de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere al I.J.P.F. Tulceal-au depistat, pe raza localitatii Tulcea, pe Dumitru I. in varsta de 50 ani, domiciliat pe raza judetului, in timp ce transporta, cu o autoutilitara marca Dacia, 515 kilograme de peste proaspat.
Barbatul a declarat ca a gasit pestele aruncat in stuful din zona Lacului Babadag si ca intentiona sa-l transporte la domiciliul sau.
Celui in cauza i-au fost intocmite actele premergatoare de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere si transport peste fara documente legale.
Pestele, in valoare de aproximativ 2.000 lei, a fost predat la o societate comerciala de profil, iar autoutilitara a fost indisponibilizata la sediul I.J.P.F. Tulcea pana la finalizarea cercetarilor.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe