Incepand cu data de 17 martie, va intra in vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii.
Conform legii, prin spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
In cadrul actiunilor prioritare pe care le desfasoara zilnic, conform propriilor competente legale, pentru protejarea vietii, integritatii corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalitatii, asigurarea ordinii publice si salvarea de vieti omenesti, structurile Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta, Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si ale Politiei de Frontiera vor avea in vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016.
Sesizarile privind faptele prevazute de Legea nr. 15/2016 se fac catre Politia Locala sau catre structurile M.A.I, mai sus mentionate. Recomandam cetatenilor ca sesizarile privind eventualele contraventii privind fumatul in spatiile nepermise de lege sa nu se faca la numarul de urgenta 112, aceasta linie fiind destinata exclusiv urgentelor si situatiilor care pun in pericol viata, integritatea corporala sau bunurile oamenilor.
Atentionam asupra responsabilitatii persoanelor juridice cu privire la obligatiile pe care le au pentru punerea in aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spatiilor publice inchise cu indicatoare prin care sa se indice "Fumatul interzis" si folosirea simbolului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.
Reamintim ca fumatul reprezinta inclusiv o cauza a incendiilor, fapt pentru care recomandam fumatorilor sa nu arunce la intamplare resturile de tigari si chibrituri nestinse. Conform datelor statistice inregistrate la nivelul I.G.S.U., anul trecut la nivel national 11% dintre incendiile inregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor in ceea ce priveste fumatul.
Modul de reglementare a fumatului, ca parte a masurilor de aparare impotriva incendiilor, era verificat si inainte de aparitia acestei legi, aspect care va ramane in atentia noastra si in timpul controalelor executate in teren.