Vizita oficiala a conducerii Politiei de Frontiera Romane in Turcia

In perioada 24 - 27 noiembrie 2014, o delegatie a Politiei de Frontiera Romane, condusa de inspectorul general, chestorul general de politie Ioan Buda, a participat la cea de-a XV-a Intalnire Anuala a Sefilor Politiilor de Frontiera/Garzilor de Coasta din tarile riverane Marii Negre, ce s-a desfasurat in Turcia, la Istanbul.

La activitate au participat sefii Politiilor de Frontiera / Garzilor de Coasta ale statelor riverane Marii Negre, insotiti de experti nationali.

In cadrul acestei reuniuni, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestorul general de politie Ioan Buda a prezentat raportul de activitate si rezultatele inregistrate pe durata detinerii Presedintiei Forumului de Cooperare la Marea Neagra , in cursul anului 2014, si actiunile de cooperare propuse a se organiza in anul 2015.

Totodata, Presedintia a fost predata partii turce, ocazie cu care s-au propus noi metode de cooperare in vederea combaterii eficiente a infractionalitatii transfrontaliere din zona Marii Negre.

Cat a detinut Presedentia, partea romana a urmarit dezvoltarea unei activitati intense in planul cooperarii, dezvoltarii si consolidarii unor mecanisme eficiente de prevenire si combatere a criminalitatii organizate, a traficului de fiinte umane si a migratiei ilegale.

Aceste schimburi de experienta, conferinte internationale si intrevederi desfasurate in cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagra reconfirma pe deplin eforturile intreprinse pentru transformarea zonei Marii Negre intr-un spatiu de stabilitate, securitate, prosperitate si democratie.

Informatii de background

In anul 2006, cu ocazia celei de-a VII - a Intalniri a Sefilor Politiilor de Frontiera / Garzilor de Coasta ale statelor riverane Marii Negre (R. Turcia - 2006), s-a elaborat Acordul de cooperare intre Autoritatile de Frontiera / Garzile de Coasta din statele riverane Marii Negre (Bulgaria, Georgia, Rusia, Romania, Turcia, si Ucraina), document care consacra Forumul de Cooperare la Marea Neagra in domeniul colaborarii dintre Autoritatile de Frontiera din tarile riverane Marii Negre, obiectivul acestuia fiind sa asigure desfasurarea intalnirilor, dezbaterilor, schimbului de informatii si experienta, precum si dezvoltarea ideilor si principiilor de baza ale colaborarii.

Periodic au loc intalniri, la nivel de experti, in vederea planificarii de actiuni comune care au principal obiectiv dezvoltarea securitatii si stabilitatii in cadrul cooperarii dintre statele riverane Marii Negre, prin:

Promovarea pacii si stabilitatii in regiune pe baza increderii si securitatii intre statele riverane Marii Negre; Intensificarea legaturilor existente intre agentiile de frontiera/garzile de coasta pentru prevenirea traficului de droguri, substantelor psihotrope, a substituientilor si precursorilor acestora, munitiilor, explozivilor, substantelor radioactive, otravitoare si cu efect puternic si a petrolului, migratiei ilegale precum si intarirea sigurantei si securitatii navigatiei in Marea Neagra; Punerea bazelor cooperarii in ceea ce priveste protectia resurselor naturale ale Marii Negre si prevenirea incalcarii regulilor privind pescuitul; Prevenirea poluarii maritime si protectia mediului inconjurator maritim; Promovarea activitatii de cercetare stiintifica pe probleme de oceanografie si hidrografie in Marea Neagra.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe