Vizita oficiala a conducerii Politiei de Frontiera Romane in Turcia

In perioada 01-03.09.2014, o delegatie a Politiei de Frontiera Romane, condusa de inspectorul general, chestor general de politie Ioan Buda, a efectuat o vizita oficiala la Istanbul, unde a fost primita de seful Garzii de Coasta din Republica Turcia, viceamiralul Hakan Ustem.
Politistii de frontiera romani impreuna cu cei ai Garzii de Coasta din Turcia au desfasurat un exercitiu international pe Marea Neagra, ocazie cu care navele celor doua autoritati de frontiera au actionat in comun pentru abordajul si controlul unei ambarcatiuni suspecte a fi implicata in activitati infractionale.

In perioada 01-03.09.2014, o delegatie a Politiei de Frontiera Romane, condusa de inspectorul general, chestor general de politie Ioan Buda, a efectuat o vizita in Republica Turcia, unde a participat la lucrarile Comisiei Mixte Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane - Garda de Coasta din Republica Turcia. Totodata, in program a fost inclusa si vizitarea porturilor turcesti de la Marea Neagra si organizarea unui Exercitiu comun pe mare.

Activitatea s-a desfasurat in conformitate cu prevederile Planului de Implementare Romania (Inspectoratul General al Politiei de Frontiera) - Turcia (Garda de Coasta) pentru anul 2014 si are ca obiectiv schimbul de bune practici in domeniul maritim, precum si realizarea interoperabilitatii dintre Politia de Frontiera Romana si Garda de Coasta din Turcia.

In cadrul Comisiei Mixte, reprezentantii Politiei de Frontiera Romane au discutat impreuna cu oficialii turci aspecte de interes privind supravegherea si controlul trecerii frontierei, in special in ceea ce priveste cazurile de migratie ilegala si cazurile de pescuit ilegal la Marea Neagra, in anii 2013 si 2014.

La exercitiul comun a participat nava maritima de supraveghere MAI 1105 Stefan cel Mare a Politiei de Frontiera Romanesi o nava apartinand Garzii de Coasta a Republicii Turcia, cu echipajele aferente.

In cadrul exercitiului,nava MAI 1105 a avut rolul de a intercepta si interoga o nava suspecta (implicata in activitati ilegale) si sa actioneze pentru inspectia acesteia cu ajutorul grupei de abordaj si control, de a informa documentat despre activitatile efectuate, folosind sistemele de comunicatii de la bord, precum si de a indeplini atributiunile prevazute pentru etapa de cautare si salvare a vietii pe mare.

Planificarea acestei activitati confirma bunele relatii de cooperare dintre autoritatile de frontiera din Romania si Republica Turca care au fost dezvoltate atat la nivel bilateral, precum si in format multilateral, prin participarea la activitatile si exercitiile care se desfasoara in cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagra.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe