Unui numar de peste 400 de cetateni romani care au depasit termenul de de sedere in strainatate, li s-au ridicat pasapoartele

Intr-un interval de aproximativ 12 ore, politistii de frontiera de la granita de Vest au ridicat in vederea trimiterii catre serviciul comunitar de pasapoarte emitent, un numar de peste 400 de pasapoarte ce apartin cetatenilor romani care nu au respectat termenul legal de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit. Cei in cauza s-au prezentat la intrarea in tara, majoritatea intorcandu-se din state Schengen, tari pe teritoriul carora au depasit termenul de sedere prevazut.
Reamintim ca, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 28/2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative, masura suspendarii dreptului de folosinta a pasaportului ".. poate fi luata si impotriva persoanei care a savarsit in strainatate fapta de cersetorie, constatata potrivit legii, precum si impotriva persoanei returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de Romania cu alte state si impotriva cetatenilor romani care au depasit, in mod nejustificat, termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit".
Pe cale de consecinta, in situatia in care politistii de frontiera constata faptul ca un cetatean roman, la intoarcerea in tara, a depasit termenul legal de sedere in statele unde a calatorit, indiferent daca a avut nevoie sau nu de viza de intrare, procedeaza la ridicarea documentului de calatorie si eliberarea unui document doveditor in acest sens. Exceptie fac persoanele care sunt posesoare de permise de sedere/munca valabile sau care prezinta dovezi privind aprobarea obtinerii vizei de munca de la reprezentanta diplomatica din Romania a statului respectiv.
Totodata, persoanei in cauza i se intocmeste un act de constatare (talon), in care sunt precizate, daca este cazul, inscrisuri justificative ale depasirii termenului de sedere, talonul fiind trimis, alaturi de pasaport, serviciului comunitar de pasapoarte emitent, institutie competenta sa stabileasca si dispuna, potrivit legii, masura de suspendare a dreptului de folosinta al pasaportului, pe o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani.
Ca urmare a celor precizate, Politia de Frontiera Romana reaminteste persoanelor interesate sa calatoreasca in strainatate ca, cetateanul roman are drept legal de sedere in Spatiul Schengen o perioada de 90 zile intr-un interval de 6 luni. Pot fi facute mai multe calatorii in acest interval, dar totalul zilelor de sedere nu trebuie sa depaseasca 90, de la data primei intrari in Spatiul Schengen. Dupa consumarea celor 90 zile, cetateanul roman are obligatia de a parasi Spatiul Schengen, putand reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrari.
De asemenea, institutia noastra recomanda tuturor cetatenilor romani care intentioneaza sa se deplaseze in strainatate, sa se informeze cu privire la termenele legale de sedere in statele pe teritoriul carora calatoresc, (informatiile fiind disponibile inclusiv pe site-ul Politiei de Frontiera: www.politiadefrontiera.ro) si sa repecte aceste prevederi.
In caz contrar, cetatenii romani risca a suporta fie rigorile legislatiei europene, care prevede returnarea in tara de origine si aplicarea interdictiei de intrare pentru o perioada de maxim 10 ani, fie rigorile legii romane, care stipuleaza ca, in astfel de situatii, autoritatile romane, potrivit reglementarilor in vigoare, instituie masura suspendarii dreptului de folosinta al pasaportului pe o perioada determinata, de maxim 5 ani.
Pentru contracararea emigrarii ilegale a cetatenilor romani in Occident, care prin comportamentul lor, aduc atingere imaginii Romaniei in strainatate, Politia de Frontiera Romana va intreprinde masuri ferme in toate zonele de competenta - independent sau in colaborare cu toate celelalte structuri cu atributii in domeniu din tara si spatiul Schengen - scopul principal fiind respectarea de catre toti cei ce tranziteaza frontiera a prevederilor legale interne si internationale in vigoare si creearea unei imagini favorabile a Romaniei in strainatate.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe