La Oradea, in baza unei Conventii de Infratire Institutionala cu Elvetia, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestorul Nelu Pop, impreuna cu experti elvetieni, au lansat noul concept "Politia de proximitate", in cadrul Politiei de Frontiera Romane.
Seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane a precizat ca prin implementarea acestui concept se urmareste "o mai mare apropiere fata de societatea civila si o mai mare transparenta atat la nivel institutional, cat si la nivel decizional. Politistii de frontiera trebuie sa constientizeze ca suntem, cu adevarat, in slujba cetateanului, mereu aproape de el si de problemele cu care se confrunta acesta. Mai mult decat atat, cetateanul trebuie sa inteleaga faptul ca politistul de frontiera ii este un adevarat prieten, gata sa-l sprijine, ori de cate ori este nevoie".
Liderul partii elvetiene, Peter Schorer, a declarat ca proiectul se va desfasura, in perioada 01.01.2006 - martie 2007, cu asistenta elvetiana si se va dezvolta o data cu specializarea politistilor de frontiera romani, pregatiti in cadrul Conventiei.
Conceptul va fi lansat, initial, in punctele de frontiera rutiere, aeroportuare, maritime si fluviale cu cele mai mari valori de trafic inregistrate, urmand sa fie extins la nivelul intregii Politii de Frontiera Romane.
Totodata, pregatirea pentru acest proiect se va realiza si in institutii de invatamant din cadrul Politiei de Frontiera Romane - Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" Bucuresti, Scoala de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera "Avram Iancu" Oradea, Scoala de Perfectionare a Politistilor de Frontiera Orsova, precum si in Centrele de perfectionare Carei, Timisoara, Giurgiu, Constanta si Iasi - prin transformarea disciplinei de invatamant "Etica", intr-o disciplina specifica noilor standarde U.E. si adaptata noului concept de proximitate.