Un efect pozitiv in lupta impotriva coruptiei - refuzul mitei oferita la frontiera

Ca urmare a faptului ca in orice act de coruptie exista cel putin 2 persoane (cel care ofera si cel care primeste), Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a apelat, inca de la inceputul anului trecut, la sprijinul persoanelor care intentioneaza sa tranziteze frontiera de stat pentru a semnala situatiile in care le sunt solicitate sume de bani sau alte bunuri, la trecerea granitei.

"Apelul" conducerii Politiei de Frontiera Romane nu a ramas fara ecou, dovada in acest sens fiind zecile de sesizari si reclamatii primite, cu privire la savarsirea unor fapte de coruptie sau comportamentul abuziv al unor lucratori.

In paralel cu acest "sprijin", conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a efectuat permanent actiuni de testare a integritatii personalului (fiind efectuate peste 20 de astfel de controale pe zi, la nivelul structurilor subordonate), in urma acestora luandu-se masuri drastice si fara precedent de sanctionare a propriilor lucratori care inca nu au inteles ca toleranta factorilor de decizie de la nivelul institutiei este "0" fata de astfel de fapte.

Totusi, din analiza cazurilor ce au legatura cu savarsirea unor acte de coruptie, s-a constatat ca nu toti cei care tranziteaza frontiera au inteles ca incercarea de mituire a unui functionar presupune savarsirea unei infractiuni si ca prin aceasta fapta risca sa se aleaga cu dosar penal pentru dare de mita.

Printre astfel de "ghinionisti" s-au numarat si cei 42 de cetateni romani si straini ce au incercat, in 2005, sa cumpere "bunavointa" politistilor de frontiera si care nu au facut altceva decat sa-si ingreuneze situatia.

Desi faptul ca politistii de frontiera au refuzat "mita" reprezinta o consecinta pozitiva a actiunilor desfasurate pe linia combaterii coruptiei, inregistrarea unor astfel de incercari de mituire nu trebuie privita "cu ochi buni", atata timp cat asemenea "evenimente" continua sa se petreaca la frontiere.

Majoritatea cazurilor de dare de mita au avut ca protagonisti cetateni romani, multi dintre acestia incercand sa acopere ilegalitatile savarsite anterior (ex: depasirea sederii in strainatate, stampile false aplicate in document, etc.) sau in momentul tranzitarii frontierei (contrabanda, uz de fals, etc.). Acestor persoane le este, astfel, mai comod sa apeleze la acest tertip decat sa se conformeze reglementarilor legale.

Un efect pozitiv l-au avut, de asemenea, camerele de filmare montate in incinta punctelor de trecere a frontierei. De altfel, cazurile de acest gen, inregistrate in ultimele luni, la punctul de trecere a frontierei Galati Rutier, vin in sprijinul celor afirmate.

Metodele la care apeleaza "mituitorii" sunt dintre cele mai diverse, inventivitatea romanului reprezentand, asadar, o problematica demna de luat in seama. Insa, corectitudinea politistitilor de frontiera reuseste sa tina pe loc acest fenomen si, mai mult, sa incerce neutralizarea lui.

Bancnota sub tastatura computerului sau intr-un pachet de tigari, mana generoasa introdusa in buzunarul uniformei sau privirile cu subinteles ale celor decisi sa "imblanzeasca" politistul de frontiera sunt cele mai cunoscute modalitati de mituire.

In anul 2005, politistii de frontiera au intocmit 31 dosare penale unui numar de 42 de persoane care au oferit mita in punctele de trecere a frontierei.

Cea mai mare suma "pusa la bataie" de un conational, sofer al unui autocar care incerca sa induplece un politist de frontiera sa permita intrarea in tara a unui grup de 8 romani ce depasisera termenul legal de sedere in strainatate, a fost de 1.600 euro. De semnalat este ca suma respectiva este de pana la 4 ori mai mare decat salariul unui lucrator al nostru.

Un alt "cadou" substantial oferit de un cetatean roman unui politist de frontiera si refuzat de acesta din urma, a fost un autoturism Skoda Octavia. Motivul generozitatii mituitorului l-a constituit incercarea de "ingropare" a dosarului in care barbatul respectiv era cercetat pentru contrabanda cu tigari.

Insa, statisticile indica faptul ca sumele cu ajutorul carora s-a incercat "cumpararea" politistilor de la granitele tarii, au fost cuprinse intre 50 si 200 euro.

Un exemplu recent il constituie cazul inregistrat la data de 20.12.2005, cand politistii de frontiera din cadrul IJPF Ialomita au oprit pentru control un microbuz, pe autostrada Fetesti - Cernavoda. Lucratorii nostri au descoperit ascunse intr-un compartiment confectionat artizanal, peste 19.000 pachete de tigari netimbrate. Brasoveanul care se afla la volanul masinii a incercat sa - i "imbuneze" pe politistii de frontiera, cu 60.000.000 ROL, si sa-i determine, astfel, sa-l lase sa-si continue calatoria. Numai ca, intr-un final, barbatul a fost trimis in fata procurorilor pentru savarsirea infractiunilor de contrabanda si dare de mita.

La inceputul lunii decembrie 2005, o cetateana romana, aflata tot la volanul unui microbuz cu care transporta aproximativ 35.000 pachete de tigari, a incercat sa "impresioneze" politistii de frontiera ialomiteni, cu 500 de euro, pentru a-i permite continuarea calatoriei. Si de aceasta data, lucratorii nostri au intocmit actele premergatoare urmaririi penale pe numele femeii, pentru comiterea infractiunilor de contrabanda si dare de mita.

Un alt caz de acest gen a fost si cel din 18.11.2005, in care doi politisti de frontiera din cadrul Punctului de Trecere Sculeni, jud. Iasi au dat dovada de profesionalism, refuzand suma de 500 Euro, oferita de o persoana cu dubla cetatenie - romana si moldoveana - in schimbul permiterii tranzitarii Romaniei de catre doua tinere, ce aveau ca scop ajungerea ilegala in Occident.

Din analizele efectuate s-a stabilit ca, unii cetateni profita insa de naivitatea unor persoane, aflate sau nu in ilegalitate si le solicita diverse sume de bani , invocand faptul ca au "relatii" si banii sunt dedicati lucratorilor din punctul de trecere a frontierei. "Atentiile" ajung insa in buzunarele acestor "binevoitori" - identificati de multe ori in persoanele unor soferi de autocare sau microbuze - care isi rotunjesc substantial veniturile, profitand de increderea castigata prin oferta de "sprijin si protectie".

Un astfel de caz a fost inregistrat chiar de Craciun, cand un cetatean roman ce se intorcea din strainatate s-a prezentat la toneta politistului de frontiera si i-a spus pe un ton "complice" ca este "prieten cu Vali". Nelasandu-se impresionat de "prietenii" romanului, politistul de frontiera a constatat ca mehedinteanul depasise termenul de sedere in Italia, motiv pentru care a aplicat prevederile legale. Totodata, au fost aprofundate cercetarile, fiind identificat si "Vali" in persoana unui maramuresean care, profitand de naivitatea conationalului sau, i-a solicitat acestuia 500 de euro, asigurandu-l ca la intrarea in tara nu va avea probleme daca i se va mentiona numele. "Vali" este cercetat acum pentru trafic de influenta.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe