Traficul transfrontalier a crescut cu aproximativ 20% fata de anul trecut

"One stop control", pe frontierele interne luate cu asalt de turisti - timpi minimi de asteptare, fluidizarea traficului, eficienta sporita a actului de control

Incepand de astazi, politistii de frontiera se pregatesc pentru intoarcerea cetatenilor romani si straini in tarile de resedinta, respectiv de origine, dupa petrecerea Sarbatorilor Pascale pe teritoriul tarii noastre. In saptamana Pastelui a anului trecut, s-a inregistrat un trafic de 588.000 persoane, cu 20% mai putin decat perioada similara a acestui an - 710.000 persoane. Cu toate acestea, traficul transfrontalier s-a derulat in conditii optime, neinregistrandu-se cresteri ale timpilor de asteptare. Media timpilor de asteptare in punctele de trecere a frontierei a fost de cca 8 minute. Cele mai tranzitate frontiere au fost cele cu Ungaria si Bulgaria, cu un trafic de 456.000 de persoane. Principiul european "one stop control", aplicat pe frontierele interne ale Uniunii Europene, si-a dovedit, din plin, avantajele: eficienta sporita a actului de control, utilizarea numarului maxim de artere de control, reducerea timpilor de asteptare cu peste 70% si fluidizarea traficului in punctul de trecere a frontierei.

In aceasta perioada, cetatenii romani, stabiliti legal in strainatate, si cetatenii straini, aflati in vizita in tara noastra, se reintorc in tarile de resedinta si origine, motiv pentru care, in punctele de trecere, in special cele de la frontiera romano-ungara, se vor inregistra cresteri ale traficului de persoane si mijloacelor de transport.

In vederea evitarii aglomerarilor ce pot aparea din cauza suprasolicitarii, din punct de vedere al tranzitului, a principalelor puncte de trecere de la frontiera cu Ungaria, Politia de Frontiera Romana recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera comune existente la granita romano-maghiara, dupa cum urmeaza:

pe raza jud. Timis: PTF Cenad - Kiszombor; pe raza jud. Arad: PTF Nadlac - Nagylak, PTF Turnu - Batonnya, PTF Varsand - Gyula; pe raza jud. Bihor: PTF Salonta - Mehkerek, PTF Bors - Artand, PTF Valea lui Mihai - Nyirabrany, PTF Sacuieni - Letavertes; pe raza jud. Satu Mare - PTF Urziceni - Vallaj; PTF Petea - Csengersima.

Pentru fluidizarea traficului, Politia de Frontiera Romana, in colaborare cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, va intreprinde, in continuare, toate masurile necesare pentru derularea unui control operativ si civilizat, sens in care, s-au dispus masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor.

In perioada 02.04-09.04.2007, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 710.000 de persoane, din care 441.000 au fost cetateni romani si 269.000 cetateni straini.

Prin punctele de trecere de la frontiera interna (romano-ungara si romano-bulgara), au trecut granita 456.000 persoane, 139.000 straini si 317.000 romani (intrari cetateni romani - 171.500, iesiri - 145.500).

Reamintim ca, de la 1 ianuarie 2007, cetatenii romani vor putea calatori in statele membre UE, pentru o perioada mai scurta de 3 luni, fara indeplinirea niciunei alte formalitati decat aceea de a detine o carte de identitate sau un pasaport valabil.

De asemenea, cetatenii romani sunt rugati sa foloseasca arterele de control destinate cetatenilor Uniunii Europene.

In situatia in care sunt nemultumiti de modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, participantii la traficul transfrontalier pot apela numarul de telefon 959, pentru teritoriu, si 9590, pentru Bucuresti, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

Mentionam ca informatii privind punctele de trecere a frontierei si timpii de asteptare inregistrati sunt disponibile pe pagina de internet a Politiei de Frontiera Romane: www.politiadefrontiera.ro.

Informatii de background:

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in punctele de trecere a frontierei de la granita cu Ungaria si cea cu Bulgaria, controlul se desfasoara in comun cu autoritatile tarilor vecine. Principiul european "one stop control" presupune desfasurarea formalitatilor de frontiera in cadrul unei singure opriri.

Astfel, documentele sunt verificate prima data de catre organele de frontiera ale statului din care ies calatorii, apoi, politistii de frontiera care efectueaza controlul pe sensul de iesire predau documentele de calatorie autoritatilor de frontiera ale statului in care intra, acestea verificand indeplinirea conditiilor de intrare, conform legislatiei proprii.

De asemenea, in cadrul controlului comun, politistii de frontiera verifica, ori de cate ori este nevoie, in functie de momentele operative, precum si in baza informatiilor detinute, bazele de date nationale care sunt permanent actualizate.

Din analizele efectuate de la 1 ianuarie 2007 pana in prezent, s-a constatat ca "one stop control" are urmatoarele avantaje:

eficienta sporita a actului de control utilizarea, de catre fiecare stat, a numarului maxim de artere de control la intrarea in propria tara, in functie de valorile de trafic reducerea timpilor de asteptare cu peste 70% fluidizarea traficului in punctul de trecere a frontierei.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe