Tehnici selective de control la frontiera, bazate pe analiza de risc, pentru Politia de Frontiera si Vama

Optimizarea capacitatii Politiei de Frontiera Romane si a Autoritatii Nationale a Vamilor de a lupta impotriva migratiei ilegale si criminalitatii transfrontaliere, se va realiza in cadrul unui proiect de infratire institutionala intre Romania, Ungaria si Finlanda, care a fost lansat vineri, 08.06.2007, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

Proiectul RO 2005 IB/JH-01, intitulat "Intarirea controlului managementului frontierei - Pregatire operationala in tehnici selective de control la frontiera, bazate pe analiza de risc pentru Politia de Frontiera si Vama", este finantat de Uniunea Europeana printr-un program Phare si are un buget de aproximativ 800.000 euro.

Obiectivul general al acestui contract este intarirea capacitatii operative a personalului Politiei de Frontiera Romane (P.F.R.) si Autoritatii Nationale a Vamilor (A.N.V.) de a raspunde, efectiv, cresterii si diversificarii criminalitatii transfrontaliere, prin perfectionarea sistemelor si metodelor de lucru care sa permita, pe baza analizei de risc, dispunerea resurselor in zonele cu cel mai inalt grad de risc.

Proiectul are drept scop dezvoltarea sistemelor de analiza de risc/evaluare a riscului, precum si a tehnicilor asociate controalelor selective si directionate, care pot fi aplicate operational la toate frontierele. In cadrul activitatilor planificate, ce se vor desfasura pe o perioada de 18 luni, politistii de frontiera si lucratorii vamali romani vor lucra impreuna cu experti din Ungaria, Finlanda si Marea Britanie.

Dintre principalele obiective ale acestui proiect enumeram urmatoarele:

optimizarea cooperarii intre agentii, autoritatile / ministerele de interne ale tarilor implicate in proiect si sectorul privat, in lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere; imbunatatirea cooperarii internationale pentru alinierea la noile metodologii, inclusiv folosirea comuna a sistemelor de date; elaborarea unei strategii comune P.F.R. - A.N.V. privind analiza de risc si alte metode de cooperare; dezvoltarea si conectarea unei baze de date referitoare la informatii pentru P.F.R. si A.N.V.; implementarea unui sistem nou de informatii si analiza de risc a procedurilor de lucru la P.F.R. si A.N.V., precum si elaborarea, pentru viitor, a unui nou sistem de instruire in domeniul analizei de risc pentru P.F.R., in stransa cooperare cu A.N.V.; reorganizarea sistemelor fluxurilor informationale legate de cooperarea intra - si inter - agentii intre autoritatile romane relevante; reorganizarea schimbului international de informatii privind analiza de risc intre autoritatile relevante ale U.E. si ale statelor terte; implementarea unor structuri si sisteme actualizate pentru strangerea informatiilor, precum si pentru identificarea riscului operational la diferite frontiere (maritima, terestra, aeriana).

La evenimentul de lansare, alaturi de conducerea Politiei de Frontiera Romane, au fost invitati sa participe reprezentanti de rang inalt din cadrul ambasadelor Ungariei, Finlandei si ai Regatului Unit al Marii Britanii in Romania, precum si domnul general maior Istvan SAMU, director general in cadrul Comandamentului National al Granicerilor din Republica Ungaria si vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Gelu Stefan DIACONU.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe