Sprijin operativ din partea Politiei de Frontiera Romane, in gestionarea migratiei de la granita croato-slovena

Ieri seara, s-au intors in tara douazeci si cinci de politisti de frontiera romani care, timp de 3 saptamani, au fost detasati la granita dintre Slovenia si Croatia, unde au participat la o operatiune comuna de combatere a migratiei ilegale, impreuna cu politistii sloveni.

In baza scrisorii ministrului de interne sloven, adresata ministerelor de interne ale Statelor Membre, pentru acordarea de sprijin, in special in domeniul combaterii terorismului si a criminalitatii transfrontaliere, Ministerul Afacerilor Interne si-a manifestat disponibilitatea de a sprijini Slovenia prin punerea la dispozitie a unui numar de 30 de politisti (25 de politisti din cadrul Politiei de Frontiera Romane si 5 politisti din cadrul Politiei Romane).

Astfel, in perioada 04 - 23 decembrie, 25 de politisti de frontiera romani care fac parte din structurile operative ale P.F.R., dotati cu echipamentele individuale si 7 autospeciale, au fost detasati in vederea participarii la o operatiune comuna, impreuna cu politistii sloveni.

Atributiile si responsabilitatile politistilor de frontiera romani au fost concentrate pe controlul corporal si al bagajelor im.igrantilor care sosesc cu trenul din Croatia in Slovenia.

Astfel, pe perioada misiunii desfasurate de ofiterii romani, frontiera dintre Croatia catre Slovenia a fost tranzitata de un numar de aproximativ 35.000 de migranti proveniti din state din Orientul Mijlociu.

Dupa efectuarea controlului, imigrantii au fost preluati de catre autoritatile slovene, inregistrati si, in functie de posibilitati, imbarcati in trenuri, spre centre de primire a refugiatilor. Mijloacele de transport au fost escortate de echipe comune de ofiteri din care au facut parte si politisti de frontiera romani.

Situatia operativa a fost un element de noutate pentru politistii de frontiera romani, insa profesionalismul, care a reprezentat si un criteriu de selectie al reprezentantilor tarii noastre, a facilitat o acomodare rapida si o reactie eficienta si  profesionista, apreciata de colegii sloveni.

Colaborarea reprezinta elementul esential si se realizeaza la cote maxime, nu numai cu  autoritatile Slovene, dar si cu celelalte contingente detasate din cadrul altor state din Uniunea Europeana.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe