Si chinezii sunt suporteri stelisti: Zeci de mii de snururi pentru telefoane mobile inscriptionate cu Steaua, nedeclarate si contrafacute, confiscate la Constanta

Lucratorii vamali si politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Constanta Sud - Agigea au retinut, in vederea confiscarii, 48.700 sepci si snururi pentru telefoane mobile, susceptibile a fi contrafacute, precum si 8.264 articole nedeclarate. Valoarea de comercializare pe piata de consum ar fi bagat in buzunarele "afaceristilor", aproximativ 2,4 miliarde de lei.

Actionand in baza analizei de risc, lucratorii vamali si politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Constanta Sud - Agigea au hotarat efectuarea unui control in comun asupra a trei containere sosite din China si incarcate, conform documentelor insotitoare, cu diverse marfuri pentru mai multe firme din Bucuresti.

* La controlul vamal, s-au descoperit in primul container, incarcat cu produse textile pentru o firma din Bucuresti, 4.700 sepci purtand numele si insemnele unor marci protejate ("FERRARI" si "JAGUAR"), precum si 44.000 snururi textile pentru telefoane mobile inscriptionate "STEAUA", marfuri susceptibile a aduce atingere asupra drepturilor de proprietate intelectuala ale firmelor respective.

Daca ar fi fost comercializate pe piata, la pretul produselor originale, valoarea estimata a marfurilor s-ar fi ridicat la peste 231.000 RON (2,31 miliarde ROL).

* In al doilea container, incarcat cu diverse marfuri pentru o societate comerciala din Bucuresti, s-au descoperit circa 1.164 articole nedeclarate, constand in suporturi metalice pentru uscat rufe, mese din lemn cu roti, gratare metalice, stergatoare pentru geamuri, suporturi metalice pentru hartie etc, avand o valoare de comercializare pe piata de aproximativ 4.314 RON (43.140.000 ROL).

* In al treilea container, incarcat de asemenea cu diverse marfuri pentru o firma din Bucuresti, echipa comuna de control a descoperit marfuri nedeclarate constand in 7.100 stelute de mare naturale, ornamentale, de diferite dimensiuni, avand o valoare de comercializare pe piata de circa 3.550 RON (35.500.000 ROL).

In cazul marfurilor nedeclarate, autoritatea vamala a procedat la retinerea lor in vederea confiscarii, conform prevederilor din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei (H.G. nr. 1114/2001) care fac referire la depunerea declaratiei vamale sau a documentelor insotitoare continand date eronate privind cantitatea si felul marfii (art. 386, lit.k), aplicandu-se totodata firmelor importatoare cate o amenda contraventionala de 2.500 RON (25 milioane ROL), conform legislatiei in vigoare.

Bunurile susceptibile a fi contrafacute au fost retinute de catre autoritatea vamala, conform prevederilor Legii nr. 344/2005 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul operatiunilor de vamuire, in vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmand a fi luate masurile legale care se impun.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe