Seful Politiei de Frontiera Romane, alaturi de omologii statelor europene, la Conferinta organizata de Agentia FRONTEX, in Germania

In perioada 15-17.04.2007, la Boppad (Republica Federala Germania), se desfasoara Conferinta Internationala "Perspectivele cooperarii operationale pentru securizarea frontierelor europene", eveniment organizat de Agentia FRONTEX, la care participa sefii politiilor de frontiera si agentiilor de protectie a granitelor din toate statele membre U.E.

Incepand cu data de 01.01.2007, Germania a preluat, de la Finlanda, comanda Presedentiei Consiliului European. Programul de Lucru al Ministerului Federal de Interne German pentru Presedentia Consiliului UE, denumit "Europa in siguranta", are ca principale scopuri intarirea si imbunatatirea protectiei frontierelor externe ale Uniunii Europene si, pe viitor, dezvoltarea cooperarii dintre autoritatile de frontiera.

Drept urmare, Politia Federala Germana, impreuna cu Agentia Europeana pentru Managementul Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX) organizeaza, la Bappard, Conferinta Internationala "Perspectivele cooperarii operationale pentru securizarea frontierelor europene".

La acesta reuniune, participa o delegatie a Politiei de Frontiera Romane condusa de inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, chestor principal de politie, dr. Nelu Pop.

Scopul principal al reuniunii il reprezinta cooperarea operativa intre statele membre in domeniul supravegherii si controlului la granitele externe, prin dezvoltarea calitatilor Agentiei FRONTEX.

Cu aceasta ocazie, delegatia Politiei de Frontiera Romane va avea i n vedere identificarea unor cai directe de comunicare intre Agentie si Politia de Frontiera Romana, in scopul optimizarii cooperarii dintre cele doua institutii.

Participarea la aceasta reuniune reprezinta o oportunitate pentru a intari relatiile cu autoritatile si organizatiile altor tari implicate in lupta impotriva migratiei ilegale, in vederea realizarii unui schimb operativ de date si informatii, scopul acestora fiind alinierea activitatilor specifice la standardele internationale in domeniu si contracararea eficienta a infractionalitatii transfrontaliere.

Agentia FRONTEX se implica in securizarea frontierelor prin asigurarea coordonarii actiunilor Statelor Membre in implementarea masurilor comunitare privind managementul frontierelor externe.

Operatiunile FRONTEX sunt bazate pe analiza de risc pentru combaterea migratiei ilegale, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a Statelor Membre, iar spiritul FRONTEX de a coordona masurile comune va completa sistemele nationale de securizare a frontierelor.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe