- 10 traficanti de persoane si 33 de migranti, prezentati parchetului -
O ampla filiera transnationala specializata in derularea operatiunilor de migratie ilegala, ce actiona pe relatia Republica Moldova - state din Spatiul Schengen, a fost anihilata de politistii de frontiera, in urma operatiunilor desfasurate fiind retinuti 10 traficanti, iar 33 de migranti, cetateni din R. Moldova, au fost opriti din drumul ilegal spre Occident in zonele de frontiera, in timp ce intentionau sa treaca ilegal frontiera de stat.
Filiera era organizata pe mai multe nivele, membrii acesteia avand fiecare sarcini precise si punctuale, incepand de la racolarea persoanelor, constituirea grupului si terminand cu transportul si calauzirea migrantilor pana la destinatia finala, state din Spatiul Schengen.
Intreaga activitate infractionala a gruparii retinute a fost documentata de politistii de frontiera din cadrul I.G.P.F. - Directia de Combatere a Migratiei Ilegale, impreuna cu colegii din cadrul Directiei P.F. Timisoara care, pe parcursul a trei luni de zile, au monitorizat profesionist membrii retelei, folosind metode specifice muncii de politie. Totodata, la reusita acestei actiuni si-au adus o importanta contributie si lucratori din cadrul politiei, S.I.I.P.I. Timis si S.R.I.Timis, precum si autoritatile cu atributii in domeniul securizarii frontierelor din Ungaria, Uniunea Serbia si Muntenegru si Republica Moldova.
Operatiunile in forta de anihilare a filierei au fost demarate la jumatatea lunii septembrie a.c., cand in urma unor actiuni minutios organizate si a unor descinderi punctuale, politistii de frontiera au reusit prinderea in flagrant a unui grup de 25 de migranti, toti cetateni din Republica Moldova, precum si a sase dintre membrii retelei de trafic de persoane.
In data de 14.09.2005, cei sase membri ai retelei au fost prezentati Tribunalului Timis care a dispus arestarea preventiva a acestora pentru savarsirea infractiunilor de initiere, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti, instanta dispunand emiterea mandatelor de arestare preventiva pe o durata de 29 zile, iar cei 25 de migranti au fost pusi sub urmarire penala pentru savarsirea infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, in grup.
Activitatile nu s-au oprit aici, ci dimpotriva, cercetarile au continuat pentru depistarea celorlalti membrii ai retelei care, din informatiile politistilor de frontiera, se ocupau de racolarea cetatenilor moldoveni dornici sa emigreze in Occident si transportul acestora, prin intrarea legala in Romania, alaturi de migranti, pana la locatii de tranzit din tara noastra.
Astfel, lucratorii specializati din cadrul politiei de frontiera, cu sprijinul S.I.I.P.I. Timis, S.R.I. Timis, precum si in colaborare cu autoritatile similare din Republica Moldova, Ungaria si Serbia si Muntenegru, impreuna cu Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Ministerului Public - Serviciul Teritorial Timisoara, au continuat monitorizarea coordonatorilor retelei si a complicilor acestora.
Ca urmare a acestui fapt, la data de 20.10.2005, in jurul orelor 23.30 s-a reusit prinderea in flagrant a unui grup de 8 persoane - cetatene din Republica Moldova, cu varste cuprinse intre 27 si 50 de ani - in timp ce incercau sa treaca ilegal frontiera de stat, pe raza de competenta a S.P.F.Sannicolau Mare, acestea fiind organizate de catre membrii filierei retelei organizate, ramasi in libertate.
Simultan cu actiunea din Timis, in baza informatiilor detinute, politistii de frontiera din cadrul I.G.P.F. - Directia de Combatere a Migratiei Ilegale, impreuna cu lucratori din Serviciul Actiuni Speciale si Interventie al I.G.P.F. si Detasamentul de Interventie al D.P.F. Timisoara au organizat si desfasurat o actiune de prindere in flagrant a celorlalti membri ai retelei, in municipiul Bucuresti.
In urma actiunii au fost retinuti inca patru cetateni din Republica Moldova, barbati, cu varste cuprinse intre 27 si 31 ani, implicati in organizarea grupurilor de migranti, printre cei patru retinuti fiind si coordonatorii retelei, atat cel din Republica Moldova, cat si cel din Romania.
Din cercetarile efectuate, se estimeaza ca gruparea infractionala avea un profit de zeci de mii de euro de pe urma cetatenilor moldoveni, cuprinsi de mirajul occidentului, din declaratiile celor opt persoane retinute rezultand ca acestea plateau, pentru "serviciul prestat", membrilor retelei, cate 3 000 de Euro de persoana.
Cei patru organizatori ai retelei, retinuti pe raza municipiului Bucuresti, impreuna cu cele opt persoane retinute pe raza S.P.F.Sannicolau Mare, in apropierea frontierei, vor fi prezentati Tribunalului Timis, cu propunere de arestare preventiva, pentru savarsirea infractiunilor de initiere, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat. si trafic de migranti, in cazul primilor patru, respectiv de tentativa la trecerea ilegala frontierei de stat, in grup, in cazul celorlate opt.