Retea de falsificatori de pasapoarte si traficanti de persoane, destructurata de politistii de frontiera oradeni

O retea de falsificatori de documente si traficanti de persoane, formata din 5 cetateni romani, a fost anihilata de politisti de frontiera oradeni, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea.

Toti membrii retelei au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de constituire si aderare la un grup infractional organizat, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fals material in acte oficiale, fals privind identitatea, trafic de migranti, organizarea trecerii frauduloase a frontierei unui stat strain, cei in cauza riscand o pedeapsa cu inchisoarea intre 5 si 15 ani.

In urma probelor administrate, s-a stabilit ca, incepand cu anul 2002, Ioan S., in varsta de 41 ani, domiciliat in Arad, in complicitate cu Dorel O, de 38 ani, zis "Belmondo", au organizat trecerea frauduloasa, in baza unor documente de calatorie romanesti falsificate, a unor cetateni romani si din R. Moldova care nu indeplineau conditiile legale de calatorie in tari din Spatiul Schengen (lipsa sumelor de bani necesare, interdictia de intrare sau expulzare din diferite motive, etc).

Pentru a-si atinge scopul, cei doi traficanti au atras in grupul infractional alti trei conationali, Ilie D., in varsta de 37 ani, Valentin C., in varsta de 46 ani si Gheorghe P., de 34 ani, toti domiciliati in jud Arad, care aveau rolul de a racola diferite persoane dornice de a calatori in strainatate ilegal.

Astfel, Ioan S. se ocupa de procurarea unor pasapoarte romanesti, documente pe care le trimitea complicelui sau, aflat in Budapesta, insotite de fotografiile celor care le solicitau, in vederea falsificarii. "Clientii" erau transportati legal in Ungaria de catre cei trei racolatori, de unde se organiza transportul ilegal al acestora, catre tari din Schengen, folosindu-se pasapoartele falsificate. Fiecare act contrafacut era platit cu sume cuprinse intre 600 si 1.000 dolari, cei cinci traficanti incasand, din activitatea infractionala, zeci de mii de euro.

In urma perchezitiilor efectuate la domiciliile membrilor retelei, au fost descoperite 14 pasapoarte romanesti care urmau sa fie trimise in Budapesta pentru a fi falsificate. De asemenea, anchetatorii au stabilit ca prin aceasta metoda au fost traficate peste 20 de persoane, cetateni romani si din R. Moldova.

Cercetarile sunt continuate de politistii de frontiera, sub coordonarea procurorilor DIICOT, in vederea stabilirii intregii activitati infractionale.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe