Recomandari pentru fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei

Dupa finalizarea concediilor de vara in Romania, cetatenii straini, aflati in vizita in tara noastra, si cetatenii romani, stabiliti legal in strainatate, se reintorc in tarile de origine si resedinta, motiv pentru care, in aceasta perioada, in punctele de trecere de la frontiera cu Ungaria au fost inregistrate cresteri importante ale traficului de persoane si mijloacelor de transport.

Datorita suprasolicitarii, din punct de vedere a tranzitului, a principalelor puncte de trecere de la frontiera cu Ungaria, precum si in urma masurilor dispuse de autoritatile vamale ungare, de a efectua control amanuntit asupra tuturor mijloacelor de transport care tranziteaza punctele de frontiera, timpii de asteptare la controlul de frontiera au crescut considerabil, fapt pentru care Politia de Frontiera Romana recomanda tuturor participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita cu Ungaria, dupa cum urmeaza:

• pe raza judetului Timis - P.T.F. Cenad;

• pe raza judetului Arad - P.T.F. Turnu, Varsand si Nadlac;

• pe raza judetului Bihor - P.T.F. Episcopia Bihor, Bors, Salonta, Valea lui Mihai;

• pe raza judetului Satu Mare - P.T.F. Petea si Urziceni.

In vederea fluidizarii traficului, Politia de Frontiera Romana intreprinde toate masurile necesare pentru derularea unui control operativ si civilizat, sens in care, s-au dispus masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control de pe sensul de intrare sau iesire din tara, dupa caz.

Totodata, in punctele de trecere a frontierei sunt create artere de control separate pentru cetatenii U.E. si pentru persoanele cu handicap, bolnave sau cu copii mici si s-au luat masuri de supraveghere pe comunicatiile care fac legatura intre localitatile de frontiera si punctele de trecere, in vederea evitarii unor eventuale blocaje de circulatie.

Ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera desfasoara misiuni in punctele de frontiera importante, in vederea monitorizarii traficului, precum si pentru a indruma si sprijini colegii care isi desfasoara activitatea la controlul de frontiera.

Reamintim tuturor participantilor la traficul transfrontalier ca, in situatia in care sunt nemultumiti de modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot suna la numarul de telefon 959 pentru teritoriu si 9590 pentru Bucuresti, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

Mentionam ca informatii privind punctele de frontiera, precum si media timpilor de asteptare inregistrati in principalele puncte de trecere, sunt disponibile pe pagina de web a Politiei de Frontiera Romane - www.politiadefrontiera.ro.

In luna august 2006, prin punctele de trecere a frontierei au trecut aproximativ 3.400.000 persoane - 2.030.000 cetateni romani si 1.360.000 cetateni straini - aproximativ 55% dintre acestea tranzitand frontiera dintre Romania si Ungaria.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe