Proiect european de cercetare coordonat de Politia de Frontiera Romana

Incepand cu anul 2014, Politia de Frontiera Romana are calitatea de coordonator in cadrul unui proiect european de cercetare, ce vizeaza intarirea supravegherii frontierelor terestre ale Uniunii Europene, care este sustinut de Comisia Europeana si la care participa, in calitate de parteneri, autoritati din mai multe state membre - Politia de Frontiera din Finlanda, Guardia Civil din Spania si Centrul de Studii de Securitate din Grecia (KEMEA), parte a ministerului de interne elen.

Astfel, dupa o serie de negocieri si o perioada de elaborare a documentatiei aferente ce a durat aproximativ doi ani, in  anul 2014, Politia de Frontiera Romana, impreuna cu cei 3 parteneri externi, a lansat un proiect european de cercetare si dezvoltare, finantat de Comisia Europeana prin intermediul Programului Cadru numarul 7 - EWISA "Early Warning for Increased Situational Awareness".

Proiectul EWISA a debutat la data de 01.09.2014, momentul semnarii acordului cadru de finantare cu CE precum si a acordului de parteneriat cu membrii consortiului.

Avand un buget total de aproximativ 14 milioane de euro, la finalul perioadei de implementare ce va dura 46 de luni, proiectul doreste sa obtina un sistem de analiza video de care va putea beneficia orice stat membru UE si care va imbunatati capacitatea de reactie a autoritatilor responsabile cu supravegherea frontierei terestre. Astfel, se doreste obtinerea unei situatii operationale mai detaliata prin combinarea imaginilor video si radar cu celelalte surse de informatii, cum ar fi bazele de date precum si citirea automata a caracterelor, detectarea automata a miscarilor, numararea tintelor si detectarea anomaliilor.

Conceptul proiectului a fost dezvoltat avand la baza rezultatele analizelor de risc, fiind adaptat la contextul de securitate actual la nivelul UE, astfel incat sa fie imbunatatite performantele de interventie in timp real. Amenintarile la care face referinta proiectul sunt migratia ilegala, contrabanda, traficul cu droguri si materiale periculoase, traficul cu arme.

Fluxul masiv de migranti care a trecut frontierele terestre ale UE in ultimul an este dovada clara a necesitatii cresterii capacitatii de reactie a autoritatilor responsabile cu supravegherea frontierei prin crearea unui sistem de avertizare timpurie, care sa permita acestora sa actioneze in timp util.

In prezent au fost finalizate primele doua pachete de lucru din cadrul proiectului, respectiv Analiza necesitatilor si Strategia, în cadrul carora au fost definite nevoile operationale de la frontierele externe terestre ale statelor membre UE precum si scenariile unde se vor testa rezultatele finale.

Pentru maximizarea rezultatelor si pentru a acoperi o arie cat mai larga din punct de vedere geografic si operational au fost definite 4 scenarii diferite, la frontierele externe terestre ale partenerilor. Scenariile acopera o gama larga de sisteme de supraveghere existente la frontiera si reprezinta un mediu propice pentru testarea solutiilor finale.

In acest sens, rezultatele concrete ale proiectului vor fi testate in zonele identificate pentru scenarii si conditii reale de teren, la frontiera externa a Uniunii Europene, astfel: in Romania, la frontiera cu Ucraina, in Finlanda la frontiera cu Rusia, in Grecia la frontiera cu Turcia si in Spania, mai concret in Melilla (Nordul Africii) la frontiera cu Marocul.

De asemenea, echipele de proiect din cele 4 state membre partenere lucreaza la definitivarea documentatiei pentru licitatie. Licitatia va avea ca obiect servicii de cercetare si dezvoltare si va fi organizata in conformitate cu legislatia comunitara si nationala in domeniul achizitiilor publice.

In sprijinul eventualilor participanti, in luna martie a.c. va fi organizata, la Atena, o zi dedicata prezentarii proiectului la care sunt invitati sa participe toti cei interesati, orice feed-back primit in urma activitatii fiind bine venit. Toate anunturile oficiale vor fi publicate pe site-urile oficiale ale proiectului si ale institutiilor partenere iar anuntul licitatiei publice va fi publicat si in Jurnalul Oficial al UE.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe