La invitatia conducerii Minsterului Administratiei si Internelor si a Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, in perioada 03 - 05.04.2006, o delegatie a Agentiei FRONTEX (Agentia Europeana pentru Managementul Frontierelor Externe ale Uniunii Europene) viziteaza Romania, in vederea identificarii unor cai directe de comunicare intre Agentie si Politia de Frontiera Romana, in scopul optimizarii cooperarii dintre cele doua institutii.
Delegatia FRONTEX este condusa de directorul executiv, Ilkka Laitinen, care va fi insotit de seful Cabinetului Frontex, Kari Loukkaanhuhta, seful Relatiilor Internationale, Hendrick Weijermans si seful Analizei de Risc, Kari Lumikero.
Conducerea Agentiei va fi insotita de reprezentantii mass-media din Finlanda, care si-au manifestat interesul fata de stadiul securizarii frontierei de est a Romaniei, viitoare frontiera externa a Uniunii Europene.
In data de 03.04.2006, a avut loc o intalnire oficiala intre reprezentantii conducerii IGPF si delegatia finlandeza, iar astazi, 04.04.2006, oficialii Frontex vor vizita Punctul de Trecere a Frontierei Galati Rutier, Centrul Trilateral de la Galati si Sectorul Politiei de Frontiera Foltesti.
Cu ocazia acestor activitati, delegatia romana, condusa de inspectorul general al Politiei de Frontiera, chestorul principal de politie Nelu Pop, va prezenta progresele inregistrate de Romania in domeniul securizarii si controlului frontierelor, totodata urmand a fi stabilite modalitatile de cooperare in lupta impotriva migratiei ilegale si a infractionalitatii organizate internationale.
In ultima zi a vizitei - 05.03.2006 - oficialii Frontex vor avea o intrevedere, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, cu o delegatie M.A.I. condusa de secretarul de stat si sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica, chestor general Anghel Andreescu.
Vizita reprezentantilor FRONTEX demonstreaza inca o data interesul manifestat de Ministerul Administratiei si Internelor si, implicit de Politia de Frontiera Romana, in vederea mentinerii unei legaturi directe cu reprezentantii institutiilor similare din Europa, realizarii unui schimb operativ de informatii si de experienta, scopul fiind alinierea activitatilor specifice la standardele europene si contracararea eficienta a criminalitatii organizate transnationale.
Prin articolul 2 din Regulamentul Consiliului Europei, au fost stabilite regulile de functionare a Agentiei Europene, Frontex avand urmatoarele obiective:
• asigurarea coordonarii operationale intre Statele Membre in ceeea ce priveste managementul frontierelor externe;
• acordarea asistentei Statelor Membre in pregatirea politistilor de frontiera, inclusiv prin stabilirea standardelor comune de pregatire;
• efectuarea analizei de risc;
• urmarirea dezvoltarii cercetarilor relevante pentru controlul si supravegherea frontierelor externe;
• acordarea de asistenta Statelor Membre la frontierele externe si asigurarea suportului necesar pentru organizarea operatiunilor comune.
Agentia FRONTEX se implica in securizarea frontierelor prin asigurarea coordonarii actiunilor Statelor Membre in implementarea masurilor comunitare privind managementul frontierelor externe.
Operatiunile FRONTEX sunt bazate pe analiza de risc pentru combaterea migratiei ilegale, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a Statelor Membre, iar spiritul FRONTEX de a coordona masurile comune va completa sistemele nationale de securizare a frontierelor.
Un obiectiv important al Agentiei pentru anul 2006 este cooperarea cu structurile politiilor de frontiera ale statelor nonUE si nonSchengen, fiind apreciata colaborarea cu Romania, care si-a exprimat deschiderea si diponibilitatea pentru colaborarea in domeniul securizarii viitoarelor frontiere externe ale Uniunii Europene si combaterii infractionalitatii transfrontaliere.