Produse susceptibile a fi contrafacute si bijuterii "la saltea", descoperite intr-un TIR ce venea din Turcia

Lucratorii vamali si politistii de frontiera constanteni au depistat 2 cetateni maghiari - soferi de autocamion - care intentionau sa tranziteze tara noastra cu aproximativ 3.500 bucati produse textile susceptibile a fi contrafacute. Mai mult decat atat, cei in cauza se intorceau din Turcia cu un mic "suvenir", in mijlocul de transport cu care se deplasau fiind descoperite, ascunse si nedeclarate, cca. 685 grame bijuterii din metal galben, presupus a fi aur, in valoare de aproximativ 286 milioane lei ROL, la cursul B.N.R., in cazul in care se confirma faptul ca sunt din aur.

Astfel, la PTF Ostrov, jud. Constanta, s-au prezentat pentru a intra in tara cetatenii maghiari Istvan B., in varsta de 43 ani si Sandor I., de 38 ani, soferi ai unui autocamion care se intorcea din Turcia incarcat, conform documentelor de insotire a marfii, cu produse textile din Turcia pentru o firma din Ungaria.

Actionand in baza unei analize de risc, lucratorii vamali si politistii de frontiera, in exercitarea atributiilor prevazute de lege, au efectuau un control fizic total al mijlocului de transport, descoperind, ascunse sub salteaua patului din cabina, cantitatea de 685 grame bijuterii din metal galben (coliere, lantisoare, bratari, inele si cercei) presupus a fi aur, in valoare estimativa de 286 milioane lei ROL, la cursul B.N.R., in cazul in care se confirma faptul ca sunt din aur.

Totodata, lucratorii vamali si politistii de frontiera au constatat ca aproximativ 3.500 dintre produsele textile transportate de cei in cauza, constand in tricouri, camasi, bluze si pantaloni, purtau insemnele unor marci consacrate ("Diesel", "Replay" si "Nike"), fiind susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuala asupra titularilor marcilor sus-mentionate.

Fiind demarate cercetarile, cetatenii maghiari au declarat ca nu cunosteau natura marfii transportate, recunoscand totusi ca bijuteriile le apartin si intentionau sa la duca in tara de origine fara achitarea drepturilor vamale aferente.

Ca urmare a celor constatate, autoritatea vamala a luat masura retinerii bijuteriilor in vederea trimiterii lor spre expertizare, conform art. 386 lit a) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei (H.G. nr. 1114/2001), cei in cauza fiind sanctionati contraventional, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, cu o amenda in valoare de 2.500 lei RON.

Totodata, autoritatea vamala a retinut in vederea confiscarii bunurile susceptibile a fi contrafacute, conform prevederilor Legii nr. 202 / 2000 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, in vederea trimiterii lor spre expertizare, la finalizarea cazului urmand a fi dispuse masurile legale ce se impun.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe