Prima bratara dacica recuperata pe teritoriul Romaniei, de politistii de frontiera si procurorii DIICOT

Politistii de frontiera maramureseni, impreuna cu ofiterii din cadrul IGPF, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Maramures, au retinut in flagrant un cetatean roman care urma sa vanda o bratara dacica sustrasa din situl arheologic Sarmisegetusa - Regia; La sfarsitul anului 2006, s-au obtinut primele date, in baza carora s-a desfasurat intreaga operatiune; Actiunea, care a durat aproximativ 6 luni, a fost extrem de dificila, deoarece vanzatorul bratarii facea parte dintr-un grup infractional periculos, axat pe traficul cu obiecte din patrimoniul cultural national; Barbatul cauta potentiali cumparatori in Ucraina, iar pentru recuperarea bratarii, s-au folosit toate mijloacele specifice legale - investigatori sub acoperire, cunoscatori de limba ucraineana, interceptari, supravegheri operative, etc. Ofiterii acoperiti erau permanent verificati de catre vanzator, iar detaliile tranzactiei se schimbau frecvent; Actiunea a fost coordonata personal de seful Politiei de Frontiera, chestorul principal Nelu POP, care s-a deplasat de mai multe ori, in teritoriu, in vederea stabilirii variantelor de actiune pentru realizarea flagrantului. In urma unui flagrant organizat, chiar in locuinta celui in cauza, obiectul de patrimoniu a fost recuperat, iar barbatul retinut, initial, pentru 24 de ore, de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Maramures, urmand a fi prezentat Tribunalului Maramures, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile Bratara cantareste aproximativ 1.100 grame si urma sa fie cumparata in schimbul sumei de 110.000 euro.

Politistii de frontiera maramureseni, impreuna cu ofiterii din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere si Serviciului de Actiuni Speciale si Interventie din I.G.P.F., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Maramures, au retinut un cetatean roman care intentiona sa comercializeze o bratara dacica, sustrasa din situl arheologic Sarmisegetusa - Regia.

Totul a inceput la sfarsitul anului 2006, cand politistii de frontiera au intrat in posesia unor informatii cu privire la un cetatean roman, cunoscut membru al lumii interlope, care face parte dintr-un grup axat pe traficul cu obiecte din patrimoniul cultural national provenite din situl arheologic Sarmisegetusa Regia. Din datele detinute, a rezultat faptul ca barbatul - Calin C., in varsta de 40 ani, domiciliat in judetul Hunedoara - cauta, in Ucraina, un potential cumparator care sa plateasca peste 100.000 euro pentru o bratara dacica din aur.

Sub coordonarea procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Maramures, politistii de frontiera au demarat cercetarile in caz, folosind toate mijloacele specifice legale pentru depistarea celui in cauza - infiltrarea unor investigatori sub acoperire (politisti de frontiera care cunosteau limba ucraineana), interceptari telefonice, supravegheri operative.

Pentru a castiga increderea celui in cauza, politistii de frontiera sub acoperire au realizat mai multe intalniri in diferite locatii din Romania. Prima prezentare a bratarii de catre infractor s-a realizat in Arad, in februarie 2007, cand, dupa mai multe discutii telefonice, lucratorii nostri au primit fotografia bratarii, asezata pe un ziar din ziua respectiva. Tot atunci, Calin le-a prezenta detalii despre bratara, fiind stabilit si pretul acesteia, in jurul sumei de 110.000 euro.

Operatiunea s-a derulat cu dificultate, din cauza faptului ca ofiterii sub acoperire au fost supusi, de infractori, la numeroase verificari, acestia incercand sa depisteze daca potentialii cumparatori nu fac parte din randul autoritatilor.

Au urmat numeroase alte discutii telefonice, cel in cauza schimband in permanenta numerele de telefon si lasand, de fiecare data, impresia ca se afla in alt loc decat cel real.

Actiunea a fost coordonata personal de seful Politiei de Frontiera, chestorul principal Nelu POP, care s-a deplasat de mai multe ori, in teritoriu, in vederea stabilirii variantelor de actiune pentru realizarea flagrantului.

In data de 11.06.2007, s-a cazut de acord asupra tranzactiei si, dupa negocierea mai multor locatii, s-a realizat o prima intalnire la o benzinarie din Hunedoara, unde Calin C. a vrut sa vada jumatate toata suma de bani ceruta pentru obiectul de patrimoniu. Dupa ce a verificat cu atentie banii, Calin a solicitat o noua intalnire, in aceeasi zi, pentru a face schimbul.

Investigatorii sub acoperire, supravegheati atent de aproximativ 20 politisti de frontiera, s-au deplasat spre domiciliului suspectului, iar in momentul in care le-a fost prezentata bratara, politistii de frontiera si-au declinat identitatea.

In acel moment, barbatul l-a lovit pe unul din politistii de frontiera si a incercat sa fuga, insa, dupa o urmarire realizata de lucratorii Serviciului de Actiuni Speciale si Interventie din cadrul I.G.P.F., acesta a fost imobilizat in scurt timp.

Calin C. a fost predat procurorilor D.I.I.C.O.T., care au dispus retinerea celui in cauza pentru 24 de ore, pentru savarsirea infractiunilor de initiere sau constituire a unui grup organizat si furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice, urmand a fi prezentat Tribunalului Maramures, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Cercetarile sunt continuate in vederea identificarii tuturor membrilor retelei, bratara din aur, cu insemnele dacice, in greutate de aproximativ 1.100 grame, fiind ridicata in vederea expertizarii.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe