Intr-un interval de numai 24 ore, politistii de frontiera din cadrul PTF Nadlac, jud. Arad au depistat 4 persoane - cetateni romani - care s-au legitimat in punctul de trecere, pe langa pasapoartele personale, cu documente italiene contrafacute, incercand astfel sa demonstreze "legalitatea" sederii lor in afara granitelor tarii. Din dorinta de a-si "reglementa" situatia, cei in cauza au "investit" sume cuprinse intre 100 si 3.000 Euro, pretul variind in functie de "calitatea falsului" si "siguranta" conferita de actele respective.
Cel care a "pus la bataie" cea mai mare suma - 3.000 Euro - este giurgiuveanul Fanel F., in varsta de 24 ani, tanarul fiind depistat de politistii de frontiera din cadrul PTF Nadlac, jud. Arad in momentul in care a prezentat pentru control, pe langa pasaportul personal, un permis de sedere italian contrafacut in totalitate.
In cadrul cercetarilor, giurgiuveanul a declarat ca in cursul anului trecut desfasurase diverse activitati lucrative, fara forme legale, pe teritoriul statului italian si voia cu orice chip sa isi reia vechiul loc de munca, fapt pentru care a hotarat sa isi procure un document contrafacut, care sa ii asigure "ajungerea fara probleme" pana in Italia. In acest sens, a apelat la ajutorul unui "binevoitor" care, desi a pretins in schimbul serviciului o suma mare de bani - 3.000 Euro - l-a incredintat ca falsul era atat de bine realizat incat nimeni nu va observa ilegalitatea.
Alte trei persoane - 2 femei si un barbat, cu varste cuprinse intre 22 si 35 ani, cu domiciliul pe raza judetelor Bacau si Suceava - au fost depistate de politistii de frontiera din cadrul aceluiasi punct de trecere - PTF Nadlac, jud. Arad - in timp ce incercau sa isi justifice "sejurul prelungit" in Italia, prin documente italiene, de asemenea, contrafacute in totalitate.
Cei trei se aflau in afara granitelor tarii de aproximativ 1 an de zile, timp in care au muncit "la negru" pe teritoriul statului italian. Dorind sa se intoarca in tara si sa evite suspendarea dreptului de folosinta al propriilor pasapoarte, cei in cauza si-au procurat actele false prin intermediul unei persoane a carei identitate nu o cunosc, achitandu-i acestuia cate 100 Euro/persoana.
In toate cazurile, politistii de frontiera le-au intocmit persoanelor implicate acte premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de uz de fals, la finalizarea cercetarilor urmand a fi prezentate in fata parchetului teritorial, in vederea dispunerii masurilor legale ce se impun.