Politistii de frontiera sunt pregatiti pentru afluxul de calatori din perioada sarbatorilor pascale

Apropierea Pastelui, sarbatorit de toti crestinii, atat ortodocsi, cat si catolici, readuce in tara multi dintre cetatenii romani stabiliti legal in strainatate, pentru a-si petrece aceste zile impreuna cu familia si rudele, dar si tot mai multi cetateni straini ce doresc sa-si petreaca cateva zile in Romania.

Afluxul de calatori, anticipat de autoritatile de frontiera, i-a determinat pe lucratorii nostri sa-si adapteze maniera de lucru, astfel incat a fost suplimentat numarul politistilor de frontiera necesar derularii in conditii de maxima fluenta a traficului, precum si controlul eficient si rapid al documentelor de calatorie.

In perioada 06.04 - 09.04.2007, aproximativ 4.500 politisti de frontiera vor desfasura, zilnic, activitatile de supraveghere si control a frontierei de stat. In plus, in perioada sarbatorilor, peste 800 de politisti de frontiera vor fi implicati in actiuni de control, sprijin si indrumare pentru a se asigura respectarea conditiilor specifice de lucru, in zonele de competenta.

Politia de Frontiera Romana, in colaborare cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, a intreprins toate masurile necesare pentru derularea unui control operativ si civilizat

De asemenea, in vederea evitarii aglomerarilor ce pot aparea din cauza suprasolicitarii, din punct de vedere al tranzitului a principalelor puncte de trecere de la frontiera cu Ungaria, Politia de Frontiera Romana recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera comune existente la granita romano-maghiara, dupa cum urmeaza:

pe raza jud. Timis: PTF Cenad - Kiszombor; pe raza jud. Arad: PTF Nadlac - Nagylak, PTF Turnu - Batonnya, PTF Varsand - Gyula; pe raza jud. Bihor: PTF Salonta - Mehkerek; PTF Bors - Artand; PTF Valea lui Mihai - Nyirabrany; PTF Sacuieni - Letavertes; pe raza jud. Satu Mare: PTF Urziceni - Vallaj; PTF Petea - Csengersima.

De la 1 ianuarie 2007, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in punctele de trecere a frontierei de la granita cu Ungaria si cea cu Bulgaria, controlul se desfasoara in comun cu autoritatile tarilor vecine. Principiul european "one stop control" presupune desfasurarea formalitatilor de frontiera in cadrul unei singure opriri.

Astfel, documentele sunt verificate prima data de catre organele de frontiera ale statului din care ies calatorii, apoi, politistii de frontiera care efectueaza controlul pe sensul de iesire predau documentele de calatorie autoritatilor de frontiera ale statului in care intra, acestea verificand indeplinirea conditiilor de intrare, conform legislatiei proprii.

De asemenea, in cadrul controlului comun, politistii de frontiera verifica, ori de cate ori este nevoie, in functie de momentele operative, precum si in baza informatiilor detinute, bazele de date nationale care sunt permanent actualizate.

Din analizele efectuate de la 1 ianuarie 2007 pana in prezent, s-a constatat ca "one stop control" are urmatoarele avantaje:

eficienta sporita a actului de control; utilizarea, de catre fiecare stat, a numarului maxim de artere de control la intrarea in propria tara, in functie de valorile de trafic; reducerea timpilor de asteptare cu peste 70%; fluidizarea traficul in punctul de trecere a frontierei.

Reamintim tuturor participantilor la traficul transfrontalier ca, in situatia in care sunt nemultumiti de modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot suna la numarul de telefon 959 pentru teritoriu si 9590 pentru Bucuresti, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

Mentionam ca informatii privind punctele de trecere a frontierei si timpii de asteptare inregistrati sunt disponibile pe pagina de internet a Politiei de Frontiera Romane - www.politiadefrontiera.ro.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe