Politisti de frontiera romani, detasati la frontierele Uniunii Europene

In scopul prevenirii si combaterii traficului de persoane, precum si in vederea depistarii cetatenilor romani care intentioneaza sa desfasoare, in Occident, alte activitati decat cele declarate la frontiera romana, ofiteri specialisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane au fost detasati, incepand cu luna iunie a acestui an, in principalele puncte de trecere de la frontiera dintre Ungaria si Austria, respectiv Franta si Spania.

Din principalele activitati desfasurate de politistii de frontiera romani la granitele Uniunii Europene, amintim:

• verificarea indeplinirii conditiilor de iesire din tara, respectiv intrare si tranzitare a statelor Schengen, de catre cetatenii romani;

• participarea efectiva, in cooperare cu autoritatile austriece si spaniole, la controlul documentelor de calatorie ale cetatenilor romani;

• verificarea documentelor transportatorilor de persoane in regim international;

• participarea la actiuni comune ce au ca scop combaterea migratiei ilegale;

• schimb operativ de date si informatii cu autoritatile romane, etc.

La sfarsitul saptamanii trecute, in urma controalelor efectuate in comun, de politistii de frontiera romani, detasati la granita franco-spaniola, in colaborare cu autoritatile franceze si spaniole, au fost depistate 9 autocare, cu care calatoreau aproximativ 230 cetateni romani, ce nu indeplineau conditiile de intrare in Spania sau nu justificau scopul declarat al calatoriei.

In urma verificarilor efectuate, s-a stabilit ca la iesirea din Romania, pasagerii au declarat alte state de destinatie decat Spania (Ungaria, Italia, Germania), indeplinind in acest sens conditiile prevazute de legislatia romana in vigoare. Odata ajunsi insa in statele declarate ca destinatie, cetatenii romani si-au continuat calatoria, incercand sa intre in Spania, fara a putea justifica scopul calatoriei - nu posedau invitatii, documnte sau dovezi de achitare a cazarii - sau fara a poseda sumele de bani necesare, fapt pentru care s-a procedat la nepermiterea intrarii pe teritoriul statului spaniol.

Din punct de vedere al legislatiei romane in vigoare, cetatenii romani carora nu li s-a permis intrarea in Spania au respectat reglementarile legislative ale statului roman, fara a se asigura, insa, de faptul ca statele de destinatie impun norme suplimentare pe care trebuie sa le indeplineasca.

Politia de Frontiera Romana face apel, pe aceasta cale, la toti cetatenii romani care calatoresc in afara granitelor sa se informeze, atat asupra conditiilor de calatorie stabilite de legislatia romana, cat si a celor prevazute de legislatiile nationale ale statelor de destinatie - acestea nefiind afectate de reglementarile statului roman.

Totodata, reamintim cetatenilor romani care intentioneaza sa se deplaseze in strainatate, ca una dintre cele mai importante responsabilitati este respectarea legislatiei statului in care se afla, precum si scopul pentru care li s-a acordat dreptul de a intra si, dupa caz, de a ramane pe teritoriul statului respectiv, in conditiile stabilite prin legislatia acestuia sau prin documentele internationale incheiate cu Romania.

In acest sens, Politia de Frontiera va continua sa-si indeplineasca atributiile cu aceeasi rigurozitate si sa intreprinda masuri ferme, impreuna cu autoritatile statelor UE, in vederea combaterii migratiei ilegale si respectarii, de catre toti romanii care calatoresc in strainatate, a legislatiei interne si internationale in vigoare.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe