In procesul de aderare, Romania si-a asumat o serie de responsabilitati, urmarind sa respecte la fel ca si tarile membre, regulile si cerintele menite sa asigure un climat sigur. In cadrul acestui intreg proces, prevederile Schengen au devenit parte din conditiile de aderare la Uniunea Europeana, tarile membre demonstrand celor candidate ca problematica liberei circulatii este o chestiune de securitate, iar obligatiile in acest sens trebuie asumate de toti cei care doresc sa faca parte dintr-o Europa unita.
Pe parcursul intregului sezon estival, Politia de Frontiera Romana va intreprinde toate masurile necesare pentru derularea unui control operativ si civilizat, sens in care, se vor dispune masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera.
Totodata, in punctele de trecere a frontierei sunt create filtre de control separate pentru cetatenii U.E. si pentru persoanele cu handicap, bolnave sau cu copii mici si s-au luat masuri de supraveghere pe comunicatiile care fac legatura intre localitatile de frontiera si punctele de trecere, in vederea evitarii unor eventuale blocaje de circulatie.
De asemenea, ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera vor fi detasati in punctele de frontiera importante, in vederea monitorizarii traficului, precum si pentru a indruma si sprijini colegii care isi desfasoara activitatea la controlul de frontiera.
Pe aceasta cale, Politia de Frontiera Romana face apel la toti cetatenii romani care calatoresc in afara granitelor sa se informeze, atat asupra conditiilor de calatorie stabilite de legislatia romana, cat si a celor prevazute de legislatiile nationale ale statelor de destinatie - acestea nefiind afectate de reglementarile statului roman.
Noile cadre legislative adoptate in prima jumatate a acestui an, garanteaza cetatenilor romani - care indeplinesc conditiile legale de a calatori in strainatate - dreptul de a iesi sau intra oricand in / din tara.
De asemenea, prin adoptarea noilor acte normative (Legea 248 / 29.01.2006, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate si OUG nr. 29/14.04.2006 pentru modificarea OUG nr. 144/2001 privind indeplinirea de catre cetatenii romani, la iesirea din tara, a conditiilor de intrare in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state), s-a urmarit, cu primordialitate, asigurarea sigurantei nationale, precum si crearea unei imagini pozitive in strainatate.
Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, stabileste faptul ca normele stabilite de O.G.nr.144/2001 privind indeplinirea de catre cetatenii romani, la iesirea din tara, a conditiilor de intrare in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state, cu modificarile si completarile ulterioare, raman in vigoare pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Astfel, Romania - prin institutiile sale competente - a adoptat o conduita activa si democratica, in deplin acord cu interesele sale majore, consacrand, totodata, principiile europene fundamentale.
Reamintim ca, potrivit Legii 248/29.01.2006 si a OUG 29/14.04.2006, cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara, pe langa document de calatorie valabil, urmatoarele:
• asigurare medicala pentru intreaga perioada a sederii;
• bilet de calatorie dus-intors, carte verde a autoturismului, dupa caz, sau sumele necesare asigurarii transportului (150 Euro);
• dovada detinerii unei sume minime in valuta, dupa cum urmeaza:
• 30 Euro/zi, dar nu mai putin de 150 Euro - suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile - pentru state din Uniunea Europeana;
• 20 Euro/zi, dar nu mai putin de 100 Euro - suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile - pentru celelalte state pentru care nu este necesara viza de intrare.
Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
- in situatia in care calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti;
- in situatia in care calatoreste impreuna cu
unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o
declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului
celuilalt parinte;
Nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele
insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin
hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
- daca este insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.
Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
Insotitorii minorilor, altii decat parintii, vor trebui sa prezinte la iesirea din tara si cazierul judiciar.
Reamintim tuturor participantilor la traficul transfrontalier ca, in situatia in care sunt nemultumiti de modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot suna la numarul de telefon prefix/959 pentru teritoriu si 9590 pentru Bucuresti, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz. Informatii privind punctele de trecere a frontierei si conditiile de calatorie sunt disponibile pe pagina de web a Politiei de Frontiera Romane.
Intreprinderea masurilor ferme de catre Politia de Frontiera Romana, in toate zonele de competenta nu au ca scop ingradirea dreptului la libera circulatie a persoanelor, ci mentinerea lui, prin asigurarea respectarii, de catre toti romanii care calatoresc in strainatate, a legislatiei interne si internationale in vigoare.