In urma actiunilor desfasurate in comun, ofiteri ai Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Galati, lucratori din cadrul IPJ Galati si cei din cadrul Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) au descoperit aproximativ 11.000 de produse susceptibile a fi contrafacute, ce urmau sa fie comercializate pe "piata neagra" de desfacere din judetele Galati si Vaslui.
Actionand in baza unor informatii, politistii de frontiera au identificat, in cursul lunii noiembrie 2006, intr-un targ galatean, un barbat care comercializa DVD-uri si CD-uri susceptibile a fi piratate. Vanzatorul, Sebastian V., in varsta de 24 de ani, prezenta si un catalog ce continea aproximativ 3.000 de titluri de albume audio si filme, care puteau fi comandate.
In prima faza, s-a solicitat sprijinul lucratorilor UPFR care au confirmat faptul ca cele 35 de CD-uri si DVD-uri descoperite asupra comerciantului sunt realizate cu incalcarea unor drepturi din acest domeniu. In consecinta, i s-a intocmit persoanei in cauza lucrare penala pentru savarsirea infractiunii de oferire, distribuire, detinere ori depozitare sau transportul in scopul distribuirii de marfuri pirat.
Monitorizarea
Politistii de frontiera galateni au reusit sa identifice toti membrii retelei ai grupului infractional organizat.
A inceput, apoi, o monitorizare atenta a tuturor celor in cauza, stabilindu-se faptul ca filiera era foarte bine organizata, fiecare dintre membrii gruparii avand roluri bine definite: comanda, productie, distributie. CD-urile si DVD-urile piratate erau vandute pe raza judetelor Galati si Vaslui.
Modul de operare
Cei in cauza, trei barbati si o femeie, cu varste cuprinse intre 24 si 55 de ani, domiciliati in judetul Vaslui, aveau propria aparatura de scriere a suporturilor media pe care apoi le comercializau in diferite targuri din judetele Galati si Vaslui, la preturi mai mici decat cele originale, obtinand totusi profituri substantiale.
Descinderile
In data de 01.04.2006, politisti de frontiera din cadrul I.J.P.F. Galati, ofiteri ai I.P.J. Galati, impreuna cu specialisti din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor si sub directa indrumare a procurorului, constituiti in mai multe echipe mobile, au descins, simultan, in sase locatii, cinci din judetul Galati si una in judetul Vaslui.
In urma acestor actiuni, au fost descoperite 4.500 casete, 6.500 CD-uri si DVD-uri, 3 harddisk-uri si mai multe aparate profesionale de prelucrare a sunetului (deck-uri), dar si alte cataloage, facturi si chitante.
Toata aparatura si marfa susceptibila a fi contrafacuta au fost ridicate si trimise spre expertizare, prejudiciul creat si valoarea acestora urmand sa fie stabilite de lucratorii Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor.
Dosare penale
Pe numele celor patru membri ai retelei, Sebastian V., Ioan C., Silviu I., Adriana G. fost intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de oferire, distribuire, detinere, depozitare sau transport, in scopul distribuirii, de marfuri pirat. La finalizarea cercetarilor, toti patru urmeaza sa fie prezentati procurorilor pentru luarea masurile legale ce se impun.
In cadrul masurilor prevazute in Strategia Nationala in Domeniul Proprietatii Intelectuale, autoritatile romane, in colaborare cu organizatiile cu atributii in acest domeniu, depun, permanent, eforturi sustinute pentru a preveni si combate infractiunile de contrafacere a unor marci protejate.