O grupare de trafic de migranti care "opera" pe relatia Romania - Italia a fost anihilata de politistii de frontiera romani si procurorii D.I.I.C.O.T. , dupa aproape un an de investigatii efectuate in colaborare cu ofiteri ai Centrului Regional S.E.C.I. si ai Programului Reflex.
Lucratorii din cadrul D.P.F. Timisoara, I.J.P.F. Timis si cu sprijinul S.I.I.P.I. Timis, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timisoara, au obtinut date si informatii, privind existenta unui grup infractional organizat care se ocupa cu traficul de migranti pe relatiile Romania - Ungaria - Croatia - Slovenia - Italia, si Romania - Republica Serbia - Croatia - Slovenia - Italia.
Reteaua
Reteaua, formata din sase membri, era condusa de Ioan P., in varsta de 37 de ani, si Laura S., in varsta de 33 de ani, ambii domiciliati pe raza judetului Timis, care au initiat si organizat filiera infractionala ce avea ca scop transportul cetatenilor romani care aveau interdictii in Spatiul Schengen, folosindu-se de documente false.
Verificarile autoritatilor au scos la iveala faptul ca, in perioada mai 2005 - noiembrie 2006, coordonatorii retelei, impreuna cu ceilalti patru membri, Iosif H., Iosif H., Gina M. si Marius L., au racolat si transportat in Italia peste 400 persoane.
Modus operandi
Membrii retelei racolau persoane prin intermediul anunturilor de mica publicitate care apareau intr-un saptamanal din Timisoara. Prin ziar, acestia faceau cunoscut faptul ca asigura transportul in strainatate a cetatenilor romani care aveau interdictii in Spatiul Schengen.
Dupa ce erau scosi legal din Romania, in baza documentelor romanesti valabile, cetatenii romani erau transportati pana in Slovenia, iar de acolo indrumati sa treaca fraudulos frontiera in Italia.
Pentru a inlesni intrarea persoanelor pe teritoriul diferitelor state din Uniunea Europeana, traficantii le procurau acestora documente false, care sa ateste rezidenta in Franta.
Traseul folosit pentru transportul migrantilor era ales in functie de interdictiile pe care acestia le aveau de a intra pe teritoriul anumitor state. Astfel, pentru persoanelor carora nu li se permitea intrarea in Ungaria, traseul era Romania - Republica Serbia - Croatia - Slovenia - Italia. Pentru aceasta, migrantilor li se intocmeau vouchere pentru Slovenia, pe baza carora li se eliberau vize de tranzit pentru Republica Serbia.
Ruta cea mai utilizata era, insa, Romania - Ungaria - Slovenia - Italia, folosita pentru transportul persoanelor care aveau interdictie de intrare in Austria.
Sumele solicitate de membrii retelei pentru transport si facilitarea intrarii ilegale in Italia erau cuprinse intre 300 - 700 euro, in functie de traseul ales.
Descinderile
In urma schimbului de date si informatii cu autoritatile italiene a rezultat faptul ca, in luna septembrie 2005, Laura S. a fost prinsa in flagrant, la frontiera cu Slovenia, in timp ce intentiona sa transporte doi cetateni romani carora le facilitase intrarea ilegala din Slovenia in Italia.
Documentarea sistematica si schimbul de informatii permanent dintre autoritatile romane si italiene au dus la realizarea unui plan de actiune comun, pentru dezmembrarea filierei de traficanti si depistarea celorlalti membri ai retelei.
In acest sens, in baza autorizatiilor de perchezitie emise de Judecatoria Timisoara, la domiciliile suspectilor s-au efectuat perchezitii simultane.
In urma descinderilor, s-a gasit un numar mare de inscrisuri, atat in alb cat si completate in limba romana si franceza, suspecte de a fi false, precum si trei unitati PC, care erau folosite la falsificarea diferitelor documente de identitate si calatorie.
Pedeapsa
Prezentati de catre politistii de frontiera procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. Timis - Serviciul Teritorial Timisoara, acestia au pus in miscare actiunea penala fata de cei sase invinuiti, pe numele inculpatilor fiind emise Ordonante de neparasire a tarii, iar cercetarile sunt continuate cu inculpatii in stare de libertate.