O actiune a politistilor de frontiera din cadrul D.P.F.Timisoara, desfasurata in comun cu autoritatile de frontiera din Serbia, a avut ca rezultat destructurarea, la inceputul acestei saptamani, a unei ample retele de traficanti de migranti, cu ramificatii internationale, in care erau implicati nu mai putin de sapte persoane, dintre care 5 cetateni romani si 2 cetateni sarbi.
Migratia ilegala este un fenomen global, cu care se confrunta statele din intreaga lume, migratia interna si internationala fiind in directa proportionalitate cu complexitatea evolutiilor pe plan politic, social, financiar, economic, ecologic, umanitar, la nivel micro sau macro geografic. In prezent, Romania nu reprezinta, insa, o tara tinta pentru astfel de actiuni, ci un spatiu de tranzit in atingerea scopurilor migrantilor de a ajunge in state ale Uniunii Europene.
Amploarea fenomenului infractional transfrontalier a determinat o intensificare a activitatilor specifice pe linia combaterii migratiei ilegale si traficului de persoane, lucratorii specialisti din cadrul D.P.F.Timisoara, in cooperare cu autoritatile similare din tara vecina, Uniunea Serbia si Muntenegru, reusind ca, la inceputul acestei saptamani, sa anihileze o ampla retea de traficanti de migranti, cu ramificatii internationale, specializata in derularea operatiunilor de migratie ilegala pe relatia Romania - Uniunea Serbia si Muntenegru-Italia, despre care existau date ca actiona in zona de responsabilitate.
Monitorizarea
La sfarsitul lunii octombrie 2005, politistii de frontiera din cadrul D.P.F.Timisoara au intrat in posesia unor informatii potrivit carora, in zona localitatilor Pojejena - Susca, din judetul Caras Severin, actioneaza o filiera de traficanti de migranti, constituita din cetateni romani si cetateni sarbi.
Politistii de frontiera din cadrul D.P.F.Timisoara, in colaborare cu autoritatile de frontiera sarbe, structurile teritoriale din cadrul S.R.I. Timis si Caras Severin si sub coordonarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Timis, au reusit sa identifice membrii retelei si sa probeze activitatea ilegala a intregului grup infractional organizat.
In urma monitorizarii, s-a stabilit faptul ca filiera era foarte bine organizata, fiecare membru al acesteia avand sarcini concrete de rezolvat, pe nivele de executie clar determinate.
Modul de operare
Astfel, Nelu G., in varsta de 36 ani, din Caras-Severin, considerat organizatorul retelei, cu sprijinul lui Liviu P., de 25 ani, din judetul Galati, racolau "clientii", cetateni romani, din judetele Vaslui si Galati, ce aveau suspendat dreptul de folosire al pasaportului sau persoane care nu intruneau conditiile legale de a calatori in strainatate.
Grupurile de migranti erau transportate din judetele de resedinta, cu autoturismul sau trenul, de catre Liviu P., pana la Resita sau Oravita, de unde erau preluate de un alt membru - Boban P., de 25 ani, din judetul Caras Severin - si conduse de acesta pana la ferma coordonatorului retelei, situata pe malul Dunarii.
Ajunse la destinatie, persoanele erau preluate chiar de sotia lui Nelu G., de aici fiind "predate" lui Radislav N., de 34 ani, din judetul Caras Severin, care ii trecea Dunarea, cu barca, in tara vecina, in zona localitatii Velicogradiste. Migrantii ajungeau, ulterior, in "custodia" cetateanului sarb Misa M., o alta veriga din filiera transnationala. Acesta ii gazduia cateva zile, dupa care ii preda cetateanului sarb Simonic D., al carui rol era sa asigure tranzitul pana in Slovenia, de acolo, migrantii urmand sa treaca ilegal in Italia.
Fiecare migrant era taxat pentru serviciile oferite cu sume cuprinse intre 1.700 si 2.000 de Euro, din care aproximativ 500 de Euro intrau in contul traficantilor romani.
Descinderile
In data de 06.02.2006, politistii de frontiera din cadrul D.P.F. Timisoara, constituiti in mai multe echipe mobile, au descins, simultan, la domiciliul membrilor retelei ce actiona pe teritoriul Romaniei, retinand cinci dintre acestia, respectiv Nelu G. si sotia acestuia, Radislav N., Boban P. si Liviu P. La aceeasi data, autoritatile sarbe i-au retinut pe ceilalti membrii ai retelei, ce actionau pe teritoriul Serbiei, respectiv, Simonic D. si Misa M.
Arestarile
Nelu G., Radislav N., Boban P. si Liviu P. au fost prezentati Parchetului de pe langa Tribunalul Resita, cu propunerea de arestare preventiva, pe o perioada de 29 zile sub aspectul comiterii infractiunii de initiere, aderare sau sprijin a unui grup infractional organizat si trafic de migranti, instanta confirmand mandatele de arestare, iar sotia lui Nelu G. este cercetata in stare de libertate, pentru aceleasi fapte penale.