Numarul persoanelor ascunse in mijloace de transport care incercau sa treaca legal frontiera, de patru ori mai mare fata de anul trecut

In primele 5 luni ale anului, politistii de frontiera, in colaborare cu lucratorii vamali, au depistat 134 de persoane ascunse, ce intentionau sa treaca ilegal frontiera. In cadrul ultimei actiuni desfasurate, la Oradea, la sfarsitul acestei saptamani, nu mai putin de 66 de cetateni moldoveni au fost descoperiti ascunsi intr-un TIR.

De la inceputul anului si pana in prezent, politistii de frontiera au depistat 134 persoane care intentionau sa treaca ilegal frontiera, prin ascunderea in mijloace de transport. Dintre acestea, 129 erau cetateni straini, majoritatea cetateni din R. Moldova, si 5 romani, cei in cauza fiind descoperiti atat pe sensul de iesire, cat si pe cel de intrare in tara.

Numarul total al persoanelor care au apelat la aceasta metoda, in acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, (cand au fost descoperite, ascunse, 36 persoane), este de patru ori mai mare, fapt ce demonstreaza cresterea eficientei controalelor efectuate la frontiera.

Din analiza acestui fenomen, se constata urmatoarele:

* Motivatia principala a persoanelor (atat cetateni romani, cat si straini) care apeleaza la aceasta metoda este ajungerea in Occident, pentru a se alatura rudelor sau a-si gasi locuri de munca bine platite. Cetatenii straini depistati pe sensul de iesire din Romania, majoritatea cetateni din R. Moldova, au recunoscut faptul ca au procedat la ascunderea in mijloacele de transport deoarece nu posedau vizele necesare efectuarii unei calatorii legale.

* Migrantii considera aceasta metoda mai putin riscanta decat legitimarea cu un document fals sau trecerea pe jos, peste frontiera verde, apreciind ca "ascunzatoarea" ii va proteja de vigilenta autoritatilor. Ei fie se aventureaza pe cont propriu - profitand de anumite conjucturi favorabile (restrictie de viteza, pe anumite portiuni, in cazul trenurilor internationale, stationarea in parcari special amenajate, in cazul TIR-urilor) - fie apeleaza la "serviciile" unor persoane (soferi de TIR, conductori de tren, etc.), care primesc in schimb importante sume in valuta (de la 500 la 3.000 Euro).

* Mijloacele de transport preferate de migranti sunt trenurile internationale (in podul vagoanelor, sub banchete, pe boghiuri, etc.), TIR-urile (in cabine, printre marfurile transportate, etc.) sau autoturismele (sub banchete, in portbagaj, etc.). In prezent, nu se contureaza o tendinta a migratiei ilegale la Marea Neagra (prin ascunderea pe nave), insa avand in vederea perspectiva Romaniei de aderare la Uniunea Europeana si transformarea din stat de tranzit in tara de destinatie, se prognozeaza ca, luand exemplul Italiei, Spaniei, etc., acest fenomen sa se amplifice si la frontiera "albastra".

* In topul strainilor care au fost depistati ascunsi in mijloacele de transport, se afla cetatenii moldoveni, a caror intentie este ajungerea in state vest-europene, pentru a-si cauta locuri de munca. Exista insa si romani care incearca trecerea frontierei in acest mod, atat pe sensul de iesire din tara (deoarece nu indeplinesc conditiile legale sau au restrictionat dreptul de a calatori liber in strainatate) cat si pe cel de intrare (deoarece au depasit dreptul legal de sedere in strainatate si incearca sa evite aplicarea unei interdictii).

* In cazul in care migrantii nu actioneaza singuri, se constata ca, pentru ascunderea lor in mijloacele de transport, sunt implicate adevarate filiere de trafic de persoane, din care pot face parte inclusiv reprezentanti ai firmelor de transport din tarile de plecare (in cazul TIR-urilor incarcate cu marfa sau trenuri internationale).

Dintre cazurile semnificative inregistrate in acest an, amintim urmatoarele:

Filiera moldoveano-slovaca de traficanti de migranti, anihilata la Oradea

La sfarsitul acestei saptamani, politistii de frontiera oradeni, impreuna cu ofiteri din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCOA) Oradea si Cluj, ai Serviciului Independent de Informatii Bihor si in colaborare cu atasatul de afaceri interne roman de pe langa Ambasada Romaniei la Budapesta au destramat o retea de migranti moldoveano-slovaca.

Au fost retinuti 66 migranti, toti cetateni moldoveni - 52 au fost descoperiti ascunsi intr-un TIR incarcat cu vata minerala, iar alti 14 au fost ridicati de la diferite locatii unde asteptau sa fie preluati si ascunsi in mijloace de transport. Cinci calauze - patru cetateni slovaci si un cetãþean din R. Moldova - au fost retinute de autoritatile romane si maghiare. Migrantii au platit calauzele cu sume cuprinse intre 3.200 si 3.500 de euro, fiecare, pentru a ajunge la destinatia visata. Astfel, "artizanii" calatoriei ilegale au primit, in total, aproximativ 200.000 de euro.

Cercetarile sunt continuate sub directa coordonare a procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Oradea.

Noua moldoveni cercetati penal, dupa ce au incercat sa treaca ilegal granita, ascunsi intr-un TIR

Politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Nadlac, impreuna cu lucratorii vamali, au descoperit, ascunsi intr-un TIR, noua cetateni moldoveni care intentionau sa treaca ilegal frontiera si sa ajunga in Spatiul Schengen.

Astfel, la data de 17 aprilie a.c., in jurul orei 15:00, pe sensul de iesire din tara prin P.T.F. Nadlac, s-a prezentat un TIR, condus cetateanul roman Ioan S., in varsta de 37 de ani, domiciliat pe raza judetului Sibiu, ce transporta, conform documentelor insotitoare, 20 de tone de fire de sticla tocate pentru o firma din Austria.

Procedand la efectuarea controlului amanuntit asupra vehiculului, echipa comuna de control formata din lucrator vamal si politist de frontiera a descoperit noua persoane - trei barbati si sase femei, toti din Republica Moldova - care patrunsesera in interiorul autotrenului, dupa ce taiasera prelata superioara a trailerului. Cei noua sperau, astfel, sa treaca ilegal frontiera de stat a Romaniei si sa ajunga in Spatiul Schengen.

In cadrul cercetarilor initiale, s-a stabilit ca cei noua moldoveni au intrat legal in Romania, in baza propriilor documente de calatorie.

Politistii de frontiera au intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, la finalizarea cazului, urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

28 de moldoveni ascunsi intr-un automarfar, depistati la PTF Varsand

Cateva zile mai tarziu, mai exact, la data de 19.04.2006, politistii de frontiera si lucratorii vamali din cadrul P.T.F. Varsand au descoperit, ascunsi intr-un TIR, 28 de cetateni moldoveni care intentionau sa treaca ilegal frontiera si sa ajunga in Italia.

Actionand in baza analizei de risc, lucratorii vamali si politistii de frontiera, in exercitarea atributiilor legale, au procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra unui automarfar.

Astfel, pe sensul de iesire din tara prin P.T.F. Varsand, s-a prezentat un TIR aflat in transit, care transporta, conform documentelor insotitoare, 20 de tone de deseuri de inox pentru o firma din Italia si la volanul caruia se afla cetateanul roman Silviu I, in varsta de 31 de ani.

Procedand la efectuarea controlului amanuntit asupra vehiculului, echipa comuna de control formata din lucratori vamali si politisti de frontiera a descoperit 28 de cetateni - 16 barbati si 12 femei, toti din Republica Moldova. Moldovenii sperau, astfel, sa treaca ilegal frontiera de stat a Romaniei si sa ajunga in Italia, pentru a-si gasi locuri de munca mai bine platite.

In cadrul cercetarilor preliminare, s-a stabilit ca cei 28 de moldoveni au intrat legal in Romania, in baza propriilor documente de calatorie, prin P.T.F. Sculeni si P.T.F. Albita. Verificarile initiale au mai reliefat ca intregul grup s-a deplasat in Capitala, de unde a fost preluati de o persoana despre care nu s-au putut oferi informatii cu ajutorul carora sa poata fi identificata. Din Bucuresti, gruparea de migranti moldoveni a fost transportata spre granita de vest a tarii, intr-un autotren, a carui prelata a fost taiata in partea superioara fara stirea conducatorului auto - dupa cum sustine acesta. La controlul vamal, cu toate ca sigiliul vamal era intact, aspectul prelatei a atras atentia lucratorilor vamali si politistilor de frontiera, care au hotarat efectuarea unui control amanuntit al incarcaturii automarfarului.

Potrivit primelor declaratii facute de cei in cauza, moldovenii urmau sa plateasca celor care i-au "ajutat", in momentul in care ajungeau la destinatie, cate 3.000 de euro de persoana.

Politistii de frontiera au intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, cercetarile continuand pentru stabilirea intregii activitati infractionale si a tuturor persoanelor implicate. La finalizarea cazului, urmeaza a fi luate masurile legale ce se impun.

"Capul" unei retele transnationale de trafic de migranti, depistat de politistii de frontiera giurgiuveni

Organizatorul unei retele transnationale de migratie, implicat in racolarea, calauzirea si transportul unui grup de 7 cetateni moldoveni ce intentionau sa ajunga ilegal in Grecia, a cazut "in plasa" politistilor de frontiera giurgiuveni, acesta fiind cercetat pentru savarsirea infractiunii de trafic de migranti.

In urma activitatilor specifice, politistii de frontiera din cadrul compartimentului de Combaterea Traficului de Persoane al IJPF Giurgiu, in colaborare cu omologii bulgari, au depistat, in luna martie a acestui an, organizatorul unei retele transnationale de migranti care actiona pe relatia Republica Moldova - Romania - Bulgaria - Grecia. Pentru racolarea, transportul si calauzirea unor cetateni din Republica Moldova dornici sa ajunga "prin orice metoda" in Spatiul Schengen, celui in cauza - cetateanul din R. Moldova Nicolae B., in varsta de 40 ani - i s-au intocmit actele premergatoare sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de migranti.

Politistii de frontiera au reusit sa probze activitatea infractionala a retelei la inceputul acestei saptamani, cand la PTF Giurgiu Rutier a fost depistat cetateanul moldovean B. Nicolae. Lucratorii nostri detineau informatii conform carora cel in cauza, in intelegere cu sora sa si un cetatean rus, a racolat, in luna decembrie a anului 2005, un grup format din 7 cetateni moldoveni, pe care, in schimbul unor sume de aproximativ 3.000 euro de persoana, urma sa-i "ajute" sa ajunga ilegal in Grecia.

In acest sens, cei 7 migranti moldoveni au intrat legal pe teritoriul Romaniei, unde au fost ascunsi de Nicolae B. in remorca unui tir rusesc, care transporta busteni de brad din Belarus pentru Grecia, urmand ca, in acest mod, sa fie trecuti fraudulos granitele pana la destinatie.

Ca urmare a activitatilor specifice desfasurate in colaborare cu colegii bulgari, politistii de frontiera au dejucat "planurile" celor 7 migranti de a munci la "negru" in Grecia, acestora fiindu-le intocmite dosare penale pentru trecerea ilegala a frontierei si, ulterior, prezentati procurorilor in vederea luarii masurilor legale.

Totodata, politistii de frontiera il cerceteaza penal pe Nicolae B. sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de migranti. Acesta a fost prezentat procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Giurgiu, unde s-a dispus cercetarea in stare de libertate, luandu-se masura preventiva cu obligarea invinuitului de a nu parasi tara.

Cercetarile sunt continuate pentru stabilirea intregii activitati infractionale si identificarea tuturor membrilor retelei.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe