Dorinta de obtinere a unor profituri cat mai substantiale, cu minimum de efort, ii determina pe cei care vor sa se imbogateasca peste noapte, sa caute noi metode de inducere in eroare a autoritatilor, astfel incat marfurile provenind din strainatate sa poata fi introduse sau tranzita Romania, intr-o aparenta "legalitate".
Astfel, existand suspiciuni cu privire la felul si cantitatea de marfuri declarate, lucratorii vamali si politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Constanta Sud - Agigea, aflati in exercitarea atributiilor prevazute prin lege, au procedat la efectuarea unui control amanuntit al marfurilor din trei containere sosite din China.
* In primul caz, intr-un container ce transporta, conform documentelor insotitoare, aparate electrice pentru preparat sandwich pentru o firma din Bucuresti, in urma controlului vamal s-au descoperit 8.082 de astfel de aparate, inscriptionate "SUPER ZASS", fiind susceptibile a aduce atingere asupra drepturilor de proprietate intelectuala ale firmei respective.
* In al doilea caz, efectuand un control fizic total asupra unui container ce transporta articole textile pentru o societate comerciala din Bucuresti, autoritatile de frontiera au descoperit cu surprindere 790 sepci din bumbac inscriptionate "STEAUA BUCURESTI", marfurile fiind susceptibile a fi contrafacute.
* In al treilea caz, intr-un container ce transporta, conform documentelor insotitoare, articole sanitare pentru o societate comerciala din comuna Voluntari, s-au descoperit 45 cadite de dus din fibre de sticla cu suport din metal, avand o valoare de comercializare pe piata de aproximativ 6.750 RON (67,5 milioane ROL), marfuri in plus, nedeclarate in vederea sustragerii lor de la controlul vamal.
In cazul produselor susceptibile a fi contrafacute, autoritatea vamala a procedat la suspendarea formalitatilor de vamuire si a retinut bunurile, conform prevederilor Legii nr. 202 / 2000 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, in vederea trimiterii lor spre expertizare, la finalizarea cazului urmand a fi dispuse masurile legale ce se impun.
Marfa nedeclarata a fost retinuta in vederea confiscarii de catre autoritatea vamala, conform prevederilor din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei (H.G. nr. 1114/2001) care fac referire la depunerea declaratiei vamale sau a documentelor insotitoare continand date eronate privind cantitatea si felul marfii (art. 386, lit.k), firma importatoare fiind sanctionata contraventional cu o amenda in valoare de 5.000 lei RON (50 milioane ROL), conform prevederilor legale in vigoare.