Pasapoarte falsificate, ascunse in bagaje sau pe
corpul a 4 cetateni din R. Moldova.
Constatand ca "se ingroasa gluma", iar vechile metode de migratie
ilegala catre Spatiul Schengen - trecerea frauduloasa a frontierei
terestre, legitimarea cu pasapoarte falsificate ori cu permise de
sedere contrafacute - nu mai sunt "sigure", vecinii de peste Prut
s-au reorientat spre alte metode.
Aceasta "noua abordare" - respectiv imbarcarea din Romania (dupa intrarea legala in tara noastra) pe o cursa aeriana ce are ca destinatie finala o tara in care NU se impune necesitatea vizei pentru cetatenii moldoveni (ex. Maroc, Tunisia), dar care TRANZITEAZA un stat din Spatiul Schengen (stat pe teritoriul caruia, moldovenii isi incheie practic ilegal calatoria) - are, in realitate, "radacini" mai vechi, cetatenii turci si chinezi incercand anterior sa migreze ilegal catre tari din Occident, in acest mod. Desi la vremea respectiva, politistii de frontiera au stopat acest fenonem - intrucat cei in cauza au fost depistati de lucratorii nostri si redirectionati catre tarile de origine, fapt ce a condus la "ocolirea" Romaniei de catre acestia, nemaifiind considerata o tara de tranzit sigura pentru migratia ilegala catre Occident - flagelul s-a reactivat la inceputul acestui an, insa cu alti "protagonisti" - cetatenii din Republica Moldova.
Astfel, mizand pe faptul ca aceasta metoda de migratie este aparent legala (deoarece pe teritoriul Romaniei ei nu comiteau o ilegalitate) si sperand ca ea nu este cunoscuta de politistii de frontiera romani, in acest week-end, 4 cetateni din Republica Moldova au incercat sa iasa din Romania, prin P.T.F. Aeroport Bucuresti Henri Coanda, declarand ca destinatie finala a calatoriei Cuba, respectiv Turcia, desi sperau sa ajunga in tari din Spatiul Schengen.
Aceasta intentie a fost sesizata insa de lucratorii nostri, care au efectuat un control amanuntit asupra celor in cauza, descoperind, fie in bagaje, fie ascunse pe corp, 3 pasapoarte romanesti si 1 document de calatorie eliberat de autoritatile competente din Cehia, toate falsificate prin inlocuirea fotografiei titularului. Totodata, in documentele de calatorie contrafacute, erau aplicate stampile false de iesire din Romania.
In cadrul cercetarilor, moldovenii au recunoscut ca isi procurasera actele contrafacute in tara de origine, in schimbul a sume cuprinse intre 500 si 1.000 euro si intentionau sa le foloseasca doar la intrarea in Franta, pentru a li se permite continuarea calatoriei fara viza, in calitate de "cetateni romani, respectiv cehi".
Conform prevederilor legale, fata de persoanele in cauza s-a luat masura redirectionarii acestora catre tara de origine, controalele menite sa depisteze persoanele care apeleaza la aceasta metoda "aparent legala" de migratie catre Spatiul Schengen urmand a fi continuate de politistii de frontiera.