Lucratorii vamali si politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Constanta Sud - Agigea au retinut, in vederea confiscarii, 1.446 perechi incaltaminte sport susceptibile a fi contrafacute, precum si 600 perechi sandale nedeclarate, a caror valoare totala de comercializare pe piata de consum ar fi ajuns la peste 3 miliarde de lei vechi.
Actionand in baza analizei de risc, lucratorii vamali si politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Constanta Sud - Agigea au hotarat efectuarea unui control in comun asupra a trei containere sosite din China si incarcate, conform documentelor insotitoare, cu diverse marfuri pentru mai multe firme din Bucuresti.
* La controlul vamal, s-au descoperit in primul container, incarcat cu incaltaminte sport pentru o societate din Bucuresti, 1.104 perechi incaltaminte sport cu fete din material textil, pentru barbati, purtand insemnul "SWOOSH", marfuri susceptibile a aduce atingere asupra drepturilor de proprietate intelectuala ale firmei "NIKE".
Daca ar fi fost comercializate pe piata, la pretul produselor originale, valoarea estimativa a marfurilor s-ar fi ridicat la aproximativ 235.300 RON (2,35 miliarde ROL).
* In al doilea container, incarcat, de asemenea, cu incaltaminte sport pentru o alta firma din Bucuresti, echipa comuna de control a descoperit 342 perechi incaltaminte sport purtand semnul distinctiv al marcii "ADIDAS" (trei dungi), marfuri susceptibile a fi contrafacute si avand o valoare de comercializare pe piata, la pretul produselor originale, de circa 75.340 RON (753,4 milioane ROL).
* In al treilea container, incarcat cu diverse articole de imbracaminte si incaltaminte pentru o firma din Bucuresti, s-au descoperit la controlul vamal 600 perechi sandale cu fete din inlocuitor de piele, pentru copii, nedeclarate, avand o valoare in vama de aproximativ 2.400 RON (24 milioane ROL).
Bunurile susceptibile a fi contrafacute au fost retinute de catre autoritatea vamala, conform prevederilor Legii nr. 344/2005 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul operatiunilor de vamuire, in vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazurilor, urmand a fi luate masurile legale care se impun.
In cazul marfurilor nedeclarate, autoritatea vamala a procedat la retinerea lor in vederea confiscarii, conform prevederilor din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei (H.G. nr. 1114/2001) care fac referire la depunerea declaratiei vamale sau a documentelor insotitoare continand date eronate privind cantitatea si felul marfii (art. 386, lit.k), aplicandu-se totodata firmei importatoare o amenda contraventionala de 2.500 RON (25 milioane ROL), conform legislatiei in vigoare.