"Capii" celei mai mari retele de contrabanda cu tigari catre Occident, depistata de politistii de frontiera in vestul tarii, au fost trimisi in judecata de procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T - Serviciul Teritorial Oradea.
In acest caz, autoritatile romane, in colaborare cu cele austriece, au confiscat, doar in perioada 2002-2003, peste 350.000 pachete de tigari netimbrate. Totodata, s-a stabilit ca, in aceeasi perioada, prin intermediul acestei retele au fost traficate, catre Occident, 525.000 cartuse de tigari netimbrate, prejudiciul cauzat statului roman depasind suma de 53 miliarde lei vechi.
Procurori din cadrul D.I.I.C.O.T - Serviciul Teritorial Oradea au finalizat cercetarile intr-un dosar penal si au sesizat instanta de judecata cu privire la activitatea grupului infractional organizat si condus de fratii R.P. si C. P., precum si de tatal acestora, G. P., in perioada 22.07.2002 - 31.12.2003.
Pentru lamurirea completa a cauzei au actionat, sub coordonarea procurorilor, echipe formate din lucratori din cadrul Directiei Politiei de Frontiera Oradea, care au demarat cercetarile si au efectuat investigatiile preliminare, precum si lucratori din Biroul Economic al I.J.P. Bihor, Directia Vamala Oradea, Garda Financiara Bihor. In vederea depistarii intregii activitati ilegale, politistii de frontiera romani au colaborat permanent cu organele judiciare din Austria, tara de destinatie a transporturilor ilegale de tigari.
Primele cercetari in acest dosar au fost demarate in noiembrie 2003 cand, in subsolul unui imobil apartinand unei societati comerciale din incinta P.T.F. Bors, politistii de frontiera au descoperit cantitatea de 1.750 pachete de tigari netimbrate. Ca urmare a extinderii cercetarilor, in garajul unui imobil situat in municipiul Oradea a fost descoperita cantitatea totala de 14.941 cartuse de tigari netimbrate, diferite marci, majoritatea de provenienta austriaca si britanica.
Cateva luni mai tarziu, autoritatile vamale austriece au descoperit 18.384 cartuse de tigari, ascunse intr-un autocamion incarcat cu cherestea, apartinand unei firme din jud. Bihor. In baza datelor furnizate de partenerii austrieci politistilor de frontiera romani si facandu-se un permanent schimb de informatii in acest caz, pe data de 31.03.2004, a fost descoperita o cantitate de 13.269 cartuse de tigari marca "Super Kings" in incinta unui depozit inchiriat de o firma-fantoma din Oradea.
Supravegherea retelei, precum si extinderea verificarilor, au condus la o alta mare captura de tigari. In PTF Episcopia Bihor, intr-o garnitura de tren de marfa, au fost gasite 245.318 pachete de tigari, ascunse in box-paleti care contineau, conform documentelor justificative, lemne de foc. In aceeasi zi, in incinta unui alt depozit din municipiul Oradea a fost descoperita cantitatea de 38.000 cartuse de tigari, diferite marci.
Toate aceste capturi au determinat autoritatile sa actioneze in comun, sub supravegherea procurorilor, in vederea depistarii tuturor persoanelor implicate si stabilirii intregii activitati infractionale. Cercetarile efectuate au condus la anihilarea celei mai importante retele de contrabandisti ce actiona in Vestul tarii, prin intermediul careia se efectuau transporturi ilegal de tigari ce aveau ca destinatie tari vest-europene.
Traficantii erau extrem de bine organizati, fiind structurati in mai multe echipe, ce aveau roluri clar stabilite:
- grupul furnizorilor de tigari - care actiona pe raza jud. Timis, Arad si Bihor, avand sarcina de-a colecta tigarile netimbrate de pe piata neagra si de a le transporta in Oradea;
- grupul transportatorilor, manipulatorilor si depozitarilor - se ocupa cu transportul si depozitarea temporara a tigarilor in vederea pregatirii pentru "export". In depozitul central al retelei, aflat pe raza jud. Bihor, tigarile erau ambalate printre box - paletii cu marfa destinata exportului (lemne de foc, mobila, etc.) astfel incat sa nu fie depistate la controlul de frontiera, si ulterior erau incarcate in mijloace de transport ce aveau ca destinatie Occidentul;
- grupul "intermediarilor" - care se ocupa cu identificarea firmelor de la care putea fi achizitionat lemn pentru export (paravanul legal pentru efectuarea transporturilor), precum si a societatilor "curate" care sa transporte marfa in strainatate - acestea nu cunosteau operatiunile ilegale savarsite de traficanti.
In cauza, a u fost cercetati 32 de invinuiti si inculpati (6 in stare de arest preventiv) care au sprijinit grupul in diverse forme de participatie la savarsirea infractiunilor de contrabanda, inselaciune, constituire si aderare la un grup infractional organizat.
De asemenea, pentru organizarea si conducerea grupului infractional, "capii" retelei - fratii Romeo si Calin P., precum si tatal acestora, Gheorghe P. - au fost trimisi in judecata de procurori.
In urma cercetarilor efectuate, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 22.07.2002 - 31.12.2003, traficantii au efectuat 36 exporturi de tigari netimbrate, prejudiciul cauzat statului roman, prin neplata taxelor aferente, fiind de 34 miliarde lei vechi, in total fiind traficate cca. 525.000 cartuse de tigari netimbrate.
Totodata, in aceeasi perioada, autoritatile romane si austriece au capturat si confiscat 35.075 cartuse tigari netimbrate, pentru care drepturile vamale sunt in valoare de aproximativ 19 miliarde lei vechi.
Pentru stabilirea intregii activitati infractionale a traficantilor, desfasurata in perioada 01.01.2004 - 04.11.2004, cercetarile in cauza sunt continuate de procurorii D.I.I.C.O.T.