Întărirea relaţiilor de cooperare cu autorităţile de frontiera ale statelor vecine, obiectiv prioritar al conducerii Poliţiei de Frontieră Române

În ultimele luni, şeful Poliţiei de Frontieră Române a avut întâlniri bilaterale cu toţi şefii instituţiilor care gestionează graniţa statelor vecine, în scopul dezvoltării relaţiilor de cooperare cu autorităţile de frontiera ale acestor state şi dispunerii unor măsuri comune pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere şi asigurarea unui nivel înalt de supraveghere şi control ale frontierei de stat.

Pentru întărirea dispozitivului de supraveghere al frontierei de stat şi gestionarea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere, la nivelul conducerii Poliţiei de Frontieră Romane s-a pus un accent deosebit pe colaborarea cu autorităţile de frontieră din ţările vecine.

Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, la Ankara - Republica Turcia, inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestorul general de poliţie Ioan Buda, a participat la o întâlnire de lucru cu domnul contraamiral Bülent Olcay, comandant al Gărzii de Coastă din Republica Turcia. Cu ocazia întrevederii, şefii celor două delegaţii au discutat, pe lângă aspectele legate de dezvoltarea relațiilor de cooperare existente între cele două autorități de frontieră, si aspecte de interes operativ înregistrate la frontieră, în special in cazurile de migrație ilegală la Marea Neagră. Totodată, au fost stabilite modalităţi concrete de cooperare bilaterală între autorităţile de frontieră ale celor două state, în eventualitatea  apariţiei unor noi cazuri de migraţie ilegală pe mare.

Colaborarea cu Garda de Coastă din Turcia se derulează şi în plan regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră din care fac parte autorităţile de frontieră ale  statelor riverane la Marea Neagra. Preşedinţia acestui forum este deţinută anual de către fiecare stat membru, la începutul lunii decembrie urmând a fi preluată de România, prin Poliţia de Frontieră Română.

De asemenea, la sfârşitul lunii septembrie, la Cernăuţi - Ucraina, s-a derulat întâlnirea oficială a şefului Poliţiei de Frontieră Române cu omologul ucrainean, general-locotenent Petro Olexandrovyci Ţyhykal, şeful Administraţiei Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei. În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au analizat situaţia operativă şi modalitatea de supraveghere a frontierei comune, situaţia funcţionării punctelor de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene, precum şi modalitatea de aplicare a prevederilor Acordului privind readmisia persoanelor. Cu aceasta ocazie, s-au stabilit modalităţi concrete de desfăşurare a misiunilor comune de patrulare la frontiera româno-ucraineană, misiuni ce au ca scop securizarea frontierei de stat în scopul prevenirii și combaterii criminalității transfrontaliere.

Tot în luna septembrie, la Porțile de Fier I, a avut loc întâlnirea cu domnul general de poliție Milenko Bozovic, şeful Direcției Poliției de Frontieră a Ministerului Afacerilor Interne din Republica Serbia. Cu ocazia întrevederii, au fost dezbătute problemele actuale înregistrate la graniţa cu Serbia, în special aspectele ce vizează combaterea migraţiei ilegale, implementarea acordurilor bilaterale, precum şi stadiul cooperării româno-sârbe privind activităţile de patrulare în comun de-a lungul frontierei de stat în contextul evoluţiei fenomenului migraţiei ilegale.

La Iași, în cursul lunii iulie, s-a desfăşurat o întrevedere intre şefii Poliţiilor de Frontiera din Romania şi Republica Moldova, prilej pentru cei doi oficiali de a analiza stadiul cooperării instituţiilor de frontieră ale României şi Republicii Moldova, pe baza “Planului privind dezvoltarea cooperării instituţiilor de frontieră ale României şi Republicii Moldova pentru anul 2017” şi de a dezbate problematica înregistrata la frontiera comuna.

De asemenea, la graniţa cu Bulgaria, controlul la frontieră dintre cele două ţări se realizează în comun, fapt pentru care cooperarea cu autoritățile de frontieră bulgare este permanentă, în baza documentelor bilaterale de colaborare. La începutul lunii octombrie, la graniţa comună a fost inaugurat un nou punct de trecere a frontierei, P.T.F. Lipniţa-Kainargea, ocazie cu care cei doi şefi ai poliţiilor de frontiera din România şi Bulgaria s-au întâlnit şi au discutat aspecte din activitatea comună si implementarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Bulgaria privind readmisia cetățenilor proprii și a străinilor, instrument important care contribuie la eficientizarea cooperării la frontieră.

Şi la frontiera cu Ungaria, conducerile autorităţilor de frontieră vecine au avut discuţii oficiale, la Seghet, inclusiv privind masurile pentru eficientizarea controlului la frontieră dintre cele două ţări, care se realizează în comun, având în vedere faptul ca ambele state sunt membre ale Uniunii Europene. De asemenea, acţiunile comune de prevenire și combatere a migrației ilegale și schimbul operativ de date și informații, care se desfășoară permanent prin punctele comune de contact, au demonstrat eficienta cooperării transfrontaliere între autorităţile de frontieră ale celor doua state.

Toate aceste întâlniri s-au concretizat atât prin eficientizarea cooperării între autorităţile de frontiera din România şi cele ale statelor vecine, cât şi prin stabilirea unor modalităţi concrete de acţiune pentru securizarea frontierei şi gestionarea eficienta a fenomenelor infracţionale transfrontaliere.

  • Întărirea relaţiilor de cooperare cu autorităţile de frontiera ale statelor vecine, obiectiv prioritar al conducerii Poliţiei de Frontieră Române

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe