Planul privind dezvoltarea cooperarii institutiilor de frontiera ale Romaniei si Republicii Moldova pentru anul 2007 a fost semnat astazi, de chestorul principal de politie Nelu POP, seful Politiei de Frontiera Romane, si omologul sau moldovean - Igor COLENOV, seful Serviciului Graniceri al Republicii Moldova.
In cadrul intalnirii, a fost analizata situatia operativa la frontiera romano-moldoveana, si modalitatile cele mai eficiente pentru o colaborare cat mai buna la efectuarea controlului de frontiera.
In documentul semnat astazi, sunt prevazute o serie de masuri de consolidare a managementului frontierei, managementul supravegherii si controlului frontierei de stat romano-moldovene precum si directive clare referitoare la cooperarea dintre cele doua institutii cu atributii la granita comuna.
Pentru intensificarea eforturilor de combatere a fenomenelor infracþionale la frontiera de stat romano-moldoveana, partile au hotarat sa continue dezvoltarea lucrului in comun privind respectarea regimului frontierei de stat romano-moldovene, precum si coordonarea eforturilor de combatere a fenomenelor infractionale.
Date statistice ale Politiei de Frontiera Romane:
In perioada 01.01-30.09.2006, politistii de frontiera romani au depistat 9.337 cetateni moldoveni care au savarsit acte ilegale in zona de competenta (1.052 infractiuni si 8.285 contraventii).
Singurul indicator care a fost intr-o usoara crestere a fost cel de treceri si tentative de trecere ilegala a frontierei, ceilalti indicatori fiind in scadere.
In toate situatiile, politistii de frontiera au intocmit dosare penale, iar persoanele implicate au fost prezentate in fata parchetelor teritoriale, care au dispus masurile legale ce se impun.
La frontiera romano-moldoveana, traficul de mijloace de transport este in tendinta descrescatoare, scazand de la 609.151 treceri, in aceeasi perioada a anului trecut, la 564.091, in acest an.