In perioada 21 - 22.11.2005, la Chisinau - Republica Moldova, s-a desfasurat reuniunea de lucru a delegatiilor Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane - condusa de inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestorul de politie Nelu Pop - si cea a Serviciului de Graniceri ai Republicii Moldova - condusa de directorul general, generalul de brigada Igor Colenov.
Principalul obiectiv al acestei intrevederi a fost semnarea "Protocolului intre Serviciul de Graniceri al Republicii Moldova si Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane privind schimbul de informatii in scopul indeplinirii misiunilor specifice". In cadrul intalnirii, desfasurate in spiritul bunei colaborari si a necesitatii intensificarii acesteia, au fost luate in discutie mai multe problematici, referitoare la: situatia la frontiera moldo-romana, efectuarea controlului de frontiera si directiile de dezvoltare ale acsetuia, perspectivele dezvoltarii cooperarii intre autoritati, pentru supravegherea si controlul frontierei de stat ale Republicii Moldova si Romaniei.
• Situatia la frontiera de stat moldo-romana
Reprezentantii celor doua delegatii au evaluat nivelul supravegherii si controlul granitei comune si au discutat probleme privitoare la combaterea migratiei ilegale, contrabandei si altor fenomene infractionale la frontiera. In acest context, partea moldava a propus realizarea schimbului de experienta in domeniul supravegherii si controlului frontierei pentru familiarizarea si eficientizarea activitatii sale la standardele Uniunii Europene.
• Controlul de frontiera si directiile de dezvoltare ale acestuia
Cele doua parti au analizat situatia din punctele de trecere peste frontiera de stat modo-romana si au constatat, astfel, majorarea fluxului de persoane si transport peste granita comuna si au convenit, in acest sens, sa imbunatateasca interactiunea la efectuarea autorizarii trecerii frontierei de catre persoane si mijloace de transport.
De asemenea, reprezentantii celor doua parti si-au exprimat intentia de a adopta masuri care sa duca la fluidizarea traficului in punctele de frontiera, prin reducerea timpului afectat pentru efectuarea controlului de frontiera, asigurandu-se, astfel, un nivel adecvat de realizare al acestuia.
• Dezvoltarea cooperarii intre autoritatile moldo-romane, pentru supravegherea si controlul frontierei comune
In perspectiva securizarii frontierei moldo-romane, cele doua delegatii au subliniat necesitatea consolidarii colaborarii intre cele doua institutii, avand in vedere faptul ca in anul 2007, granita de stat moldo-romana va deveni frontiera externa a Uniunii Europene. In acest sens, se impune o abordare moderna a problematicii crearii mecanismelor functionale de securizare a frontierelor, dat fiind faptul ca frontiera Romaniei cu Modova va face parte din granita externa a Uniunii Europene.
De comun acord, cei doi sefi de structuri de frontiera au convenit sa semneze, pana la sfarsitul anului 2005, la Galati, un plan de actiune care sa cuprinda obiective concrete pentru anul 2006.
Intalnirea s-a desfasurat intr-o atmosfera de cooperare si sprijin reciproc, in spiritul prieteniei si bunei vecinatati, ambele parti reiterand ideea necesitatii intensificarii colaborarii la frontiera comuna - care va conduce la contracararea criminalitatii organizate transfrontaliere - si stabilind, totodata, ca urmatoarea intalnire la nivel inalt sa se desfasoare, in anul 2006, pe teritoriul Romaniei (intalnirile operative fiind organizate ori de cate ori situatia o impune).