Instruire pentru Politia de Frontiera pe tematica migratiei si azilului

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (I.G.P.F.) continua sa sustina activitatile de pregatire in problematica migratiei, azilului si controlului la frontiera, derulate in parteneriat cu Consiliul National Roman pentru Refugiati. Incepand cu luna mai 2007, pe perioada unui an, urmeaza a fi organizate o serie de evenimente in cadrul Proiectului "Instruire pentru Politia de Frontiera", co-finantat de catre Fondul de Oportunitati Globale, prin intermediul Ambasadei Britanice la Bucuresti si al Reprezentantei in Romania a Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati.

Proiectul isi propune sa imbunatateasca cunostintele si aptitudinile de specialitate pe problematica migratiei pentru toti cei implicati in domeniu, prin aplicarea politicilor eficiente si a procedurilor de management al frontierei si a practicii judiciare in vederea combaterii migratiei ilegale, cu respectarea drepturilor strainilor si azilantilor.

Principalele activitati cuprind organizarea de sesiuni de instruire pentru personalul Politiei de Frontiera, formarea de formatori din randul cadrelor didactice din institutiile de invatamant subordonate I.G.P.F. care sa desfasoare ulterior activitati de multiplicare, redactarea unui ghid manual si a unor pliante pentru persoanele care intentioneaza sa solicite azil la frontiera. O alta componenta a proiectului cuprinde diseminarea jurisprudentei relevante in materie, prin intermediul compilarii si publicarii deciziilor pronuntate.

Tematica sesiunilor de instruire urmeaza sa cuprinda: migratia si drepturile omului, principii si garantii aplicabile, prevederi legale pentru straini si refugiati, competentele Politiei de Frontiera in materiile migratiei si azilului, victimele traficului de persoane, procedura specifica de azil, Strategia Nationala privind Migratia etc.

Colaborarea intre cele doua institutii este realizata in baza protocolului anual reinnoit intre I.G.P.F. si C.N.R.R., care face referire si la organizarea de mese rotunde si seminarii pe tema azilului si controlului la frontiera. Activitatile reprezinta o continuare a evenimentelor organizate anterior sub egida Consiliului de Instruire pe domeniul Azilului si Migratiei, la care si-au adus un aport deosebit Oficiul National pentru Refugiati, Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, precum si alte organizatii neguvernamentale implicate in domeniu.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe