La sfarsitul anului 2015, s-a finalizat proiectul "Schimbul de tablouri situationale ale sectiunilor de frontiera externa vecina intre Centrele Operationale ale Politiei de Frontiera Romane si Bulgare (HOME/2012/EBFX/CA/2018)" derulat de Politia de Frontiera Romana in parteneriat cu Directoratul General pentru Politie de Frontiera din Bulgaria, in cadrul Fondului pentru Frontierele Externe - Community Actions 2012.
Proiectul a urmarit indeplinirea cerintelor stipulate in Art. 9.9 al Regulamentului nr. 1052/2013 al Parlamentului si al Consiliului, pentru instituirea Sistemului European de Supraveghere a Frontierelor (EUROSUR), prin intarirea schimbului de informatii privitoare la evenimentele inregistrate la frontierele externe vecine din sfera migratiei ilegale si a criminalitatii transfrontaliere intre cele doua state membre si partenere EUROSUR, Romania si Bulgaria.
Prin implementarea acestui proiect, care s-a derulat pe o perioada de doi ani de zile, s-au avut in vedere:
-
realizarea in mod dinamic a schimbului de informatii privind evenimentele ce se petrec la frontiera comuna terestra, la Marea Neagra si pe fluviul Dunarea - prin intermediul Centrelor Operationale de Coordonare corespondente la nivel teritorial Timisoara-Vidin, Giurgiu-Ruse, Constanta-Burgas.
-
dotarea structurilor Politiilor de Frontiera Romane si Bulgare, cu responsabilitati de supraveghere a frontierelor externe, cu echipamentele de comunicatii si IT, necesare pentru analiza informatiilor implementate in aplicatia EUROSUR si pentru realizarea schimbului direct de informatii cu structura corespondenta de la nivel teritorial din statul vecin.
-
dezvoltarea unui sistem de video-conferinta pentru schimbul operativ de informatii intre Centrele Nationale de Coordonare ale celor doua state membre, intre Centrele Nationale si Centrele Operationale subordonate de la nivel teritorial, precum si intre Centrele Operationale de la nivel teritorial, corespondente, cu competente la sectiunile comune de frontiera.
-
pregatirea, din punct de vedere operativ si tehnic, a personalului structurilor teritoriale ale politiilor de frontiera romane si bulgare, care vor utiliza aplicatia.
-
crearea unui set de proceduri comune de lucru, sub forma unui manual, pentru personalul implicat in utilizarea aplicatiei.
Bugetul proiectului a fost de 449.134,64 euro, din care contributia Uniunii Europene de 404.221,18 euro (90%) si contributia comuna a celor doua state partenere de 44.913,46 euro (10%). Perioada de implementare a proiectului a inceput la 1 ianuarie 2014 si s-a terminat la 31 decembrie 2015.